comScore

Dünya Kupası için oylar satın alındı mı? - Dünyadan Futbol Haberleri

04 Mart 2016, Cuma 23:48
Dünya Kupası için oylar satın alındı mı? - Dünyadan Futbol Haberleri

Freshfields hukuk firması, hazırlanan raporu basına açıkladı Dünya Kupası para transferlerini araştıran raporunu basına açıkladı

Almanya'nın 2006 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkını elde etmesi sürecinde kuşku uyandıran para transferlerini araştıran Freshfields hukuk firması, hazırlanan raporu basına açıkladı.

 

Almanya 2006 Dünya Kupası ev sahipliği hakkı için oy satın aldı mı?

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) tarafından söz konusu konuyu araştırmak için görevlendirilen Freshfield hukuk firmasının avukatı Christian Duve, yaptığı açıklamada, çok sayıda kişi ile görüştüklerini ve elektronik posta gibi binlerce evrakı gözden geçirdiklerini ifade ederken, net bir sonuç alamadıklarını aktardı.

Araştırma sürecinde eski FIFA Başkanı Sepp Blatter ve eski FIFA Genel Sekreteri Urs Linsi ile görüşmediklerini kaydeden Duve, Almanya'nın ev sahipliğini yaptığı 2006 Dünya Kupası'nın adaylık sürecinde, oyların satın alınıp alınmadığına ilişkin, "Oyların satın alındığına ilişkin bir kanıt bulamadık ancak bunu tümüyle de dışlayamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Duve, 2006 Dünya Kupası için kurulan organizasyon komitesinin, Fransız iş adamı Robert Louis-Dreyfus'tan borç alınan 6,7 milyon avroyu, bilinçli bir şekilde gizli geri ödediğine işaret ederek, bu geri ödemenin FIFA'nın hesabı üzerinden yapıldığını belirtti.

Söz konusu meblağın, organizasyon komitesi tarafından Dünya Kupası'nın galası için FIFA'nın hesabına yatırıldığını anlatan Duve, daha sonra iptal edilen bu organizasyon için gönderilen paranın, FIFA hesabına yattığı gün doğrudan Louis-Dreyfus'un hesabına gönderildiğini kaydetti.

Duve, yapılan araştırmada, organizasyon komitesi başkanlığını yapan Franz Beckenbauer'in rolü ile ilgili yeni soruların ortaya çıktığına dikkati çekti.

Almanya'nın 2006 Dünya Kupası'nın ev sahipliğini aldıktan sonra, Beckenbauer'in hesabından İsviçre'deki bir avukatlık ofisinin hesabına para akışının tespit edildiğini belirten Duve, paranın buradan Katar'da, FIFA'nın eski yöneticisi Muhammed bin Hammam'ın ortağı olduğu bir şirketinin hesabına gönderildiğini, Hammam'ın ise bu parayı almadığını söylediğini kaydetti.

Beckenbauer'in, eski FIFA Başkan Yardımcısı Jack Warner ile yaptığı ifade edilen anlaşmaya değinen Duve, bu anlaşmanın da olağan dışı hizmetler içerdiğini belirtti. Beckenbauer'in onay verip vermediğinin bilinmediğine işaret eden Warner, anlaşmada yer alan bazı maddelerin yerine getirildiğini, Warner'in Almanya'ya geliş masraflarının da DFB tarafından ödendiğini anlattı.

Duve, bu olayların ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa eden eski DFB Başkanı Wolfgang Niersbach'ın konuyu daha önceden bildiğini ve yönetim kuruluna bilgi vermediğini aktardı.

Alman Der Spiegel dergisi, 2006 FIFA Dünya Kupası öncesinde Almanya'da kurulan başvuru komitesinin, o dönem Adidas şirketinin yönetim kurulu başkanlığını yapan Robert Louis-Dreyfus aracılığıyla 4 üyenin oylarını satın almak için FIFA'ya 6,7 milyon avro ödediğini öne sürmüştü.

Louis-Dreyfus'un parayı, 2006 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkeye karar verilen 6 Temmuz 2000 tarihinden önce, Almanya'nın başvuru komitesine gizlice borç verdiği, 2006 FIFA Dünya Kupası Organizasyon Komitesinin başkanlığını yapan Beckenbauer ve eski DFB Başkanı Niersbach'ın da ödemeden haberdar olduğu iddia edilmişti.

Bu gelişmelerin üzerine, Niersbach federasyon başkanlığından istifa etmiş, geçen hafta da genel sekreter Helmut Sandrock görevinden ayrılmıştı.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!