comScore

Güney Afrika'da Osmanlı Kriket Kulübü

06 Ekim 2015, Salı 12:30
Güney Afrika'da Osmanlı Kriket Kulübü

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde adını Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'nin kurduğu okuldan alan Osmanlı Kriket Kulübü, 133 yıldır faaliyet gösteriyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde adını Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'nin kurduğu okuldan alan Osmanlı Kriket Kulübü, 133 yıldır faaliyet gösteriyor.

1882 yılında Osmanlı İlahiyat Okulu öğrencilerinden Abdullah Agmat tarafından kurulan kulübün geçmişi, Güney Afrika'daki "Apartheid" (ayrımcılık) politikasının yüzyılı aşkın tarihini de gözler önüne seriyor.  

Kulübün eski oyuncularından ve yöneticilerinden Şamil Casim ve takım arkadaşları AA muhabirine kulübün dünü ve bugünü hakkında konuştu.

Ülkenin yasama başkenti Cape Town'un eski yerleşim yerlerinden Bo Kaap'ta kurulan "Osmanlı Kriket Kulübü"nün, Western Cape Bölgesinin ilk takımlarından olduğunu söyleyen Casim, dönemin sömürgeci politikasından dolayı köle olarak anılan toplulukların kendi takımlarını kurduklarını söyledi. Melezlerin ve Siyahların, Beyazlarla kaynaşmasının, maç yapmasının 1990'lara kadar imkansız olduğunu söyleyen Casim, tarafların kendi takımlarıyla mücadele ederek devam ettiklerini belirtti. Osmanlı kriket kulübünün Western Cape Kriket Federasyonu'ndan 20 yıl önce kurulduğuna dikkat çeken Casim, o yıllarda maçların daha çok aile fertlerinin kurduğu takımlar arasında yapıldığını da hatırlattı.

Turnuvaların 1914 yılından itibaren başladığını ifade eden Rydwaun Salie ise Melezlerin ve Siyahların oluşturduğu kriket federasyonun yanı sıra Beyazların bağlı olduğu ayrı bir federasyon olduğunu ifade etti. Salie, "Arada bir dostluk maçları dışında takımlar arasında resmi maçlar yasaktı, bu 1991 yılına kadar devam etti


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!