comScore

Şenes Erzik konuştu!

12 Temmuz 2014, Cumartesi 18:15

2014 Dünya Kupası için Brezilya'da bulunan Şenes Erzik, Rio'da soruları yanıtladı.

Erzik, FIFA Başkanı Sepp Blatter'in Cüneyt Çakır'ın yönetimi için, “İyi değil, çok iyi değil, çok çok iyi değil, harika, mükemmeldi” ifadesini kullandığını söyledi.

Brezilya'nın dört dörtlük bir organizasyona imza attığını belirten Erzik, Almanya'nın finalde Arjantin'i yenerek kupayı kazanacağına inanıyor. Türkiye'nin kupada yer alamamasını, Türk futbolunda süreklilik olmamasına bağlayan Erzik "Fatih Terim bizi Euro 2016'ya götürür" dedi.
Brezilya işin altından kalkabildi mi?

Başlangıçta çok eleştirildi. Stat yetişmedi. Köprü yıkıldı, ölenler oldu. Maalesef böyle olaylar oldu. Tabii biraz da geç başladılar. Bu ülke kalabalık bir ülke, toplumun tüm tabakalarındaki ekonomik sıkıntıları giderebilmiş değil. Sorunları çok olan bir ülke. Buna rağmen özellikle lojistik alanındaki başarıları inanılmaz. Burası bir kıta. Brezilya dediğiniz ülke, Batı Avrupa'nın tamamı kadar. Bütün bu eksikliklere rağmen bu kadar insanı, takımı uçaklarla götürüp getirmesi bile harika bir olay. Dört dörtlük.
 
Erzik yakında görevi bırakacağını söyledi.

Tek eksiklik, tek bir problem bile olmaması herkesi şaşırttı. Statları yüzde 98'in üzerinde bir ortalamayla doldurdu. Normalde üç kategoriden fazla bilet olmaz. Bize “Dördüncü kategori de olsun" dediklerinde şüpheyle bakmıştık. İyi ki yapmışız, dördüncü kategoride onların keselerine göre bir fiyat koyduk. Bütün statları doldurdular. Maracana'yı zaten söylemiyorum. 74 binin altına zaten düşmedi. Dört dörtlük bir turnuva oldu, ne mutlu bana, ben de gördüm. İyi ki burada yapmışız, iyi ki varlar.

Almanya yenilgisinin ardından ülke şokta. Brezilya bu travmayı atlatabilecek mi?

Çok kolay atlatır. Çünkü kumsalda futbol oynuyorlar, her yerde oynuyorlar. Sabah oynuyorlar, akşam oynuyorlar. Bu kadar büyük futbol potansiyeli olan Brezilya, bir Neymar'ın olmamasıyla 7-1 yenilecek bir takım değil aslında; ben onu kabul etmiyorum. Neymar'ın üzerine bu kadar düşmemek lazım. Brezilya bu işi mutlaka aşar. Ama artık Scolari'nin bırakması lazım. Benim inandığım bir şey var. Hangi yaşta olursanız olun, hangi işi yaparsanız yapın; belli bir yaştan sonra orayı bırakmak lazım. Bunu kendim için de söylüyorum. Yakında bırakacağım zaten. Ama bir tek yer var ki o her yaşta olmaz. O yer çim saha. Belli bir yaştan sonra orada olunmaz. Çünkü dünya değişiyor, takımlar değişiyor. Onun devrindeki takımlar yok artık. Scolari'de o anlamda eksiklik görüyorum. Benim çok beğendiğim, belki de en beğendiğim hocaydı. Türkiye'ye gelmesi için de çok uğraştım. O halini görünce ona daha çok üzüldüm. Ona hiç uymayan, yakışmayan bir tablo oldu. Ona en az onun kadar üzüldüm.

Türk hakem Cüneyt Çakır'ın tarihi başarısı sonrası nasıl tepkiler aldınız?

Aldığım tepkiler muhteşem. Ilk maçtan itibaren FIFA Başkanı'ndan başladı. “İyi değil, çok iyi değil, çok çok iyi değil, harika, mükemmeldi” lafını söylemesi çok enteresandı. Özellikle Arjantin maçından sonra bütün arkadaşlarım, Platini de dahil beni tebrik etti. Böyle bir şey ilk defa oluyor. Bana çok büyük bir gurur yaşattılar. Bundan daha iyi ne olabilir ki? Türk hakemliğine çok büyük etkisi olacaktır. Bana hep iki şey sorulurdu. “Ne zaman bırakacaksın?” Ben veliaht koyamam ki, padişah değilim. Birisi benim gibi aynı yola başını koyacak ve başaracak. İkinci soru da “Niye Türk hakem yok?" İşte durum ortada. Herhalde bunda bir payım var.

Türkiye de burada olsaydı dediğiniz oldu mu ve Türkiye neden burada değil?

Her zaman dedim. Öyle bir şey ki; 2002'yi yaşadık. Ondan evvel 1996, ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katıldık. 2000'de, ben bırakmadan önce ilk sekize girdik. 1992'lerde gençlerle başlayan takımlar, üç beş değişiklikle yukarıya doğru gittiler. 2002'de taçlandırdılar. Üçüncü oldular. Bunları yaşayan bir insan olarak bakınca, bir 2008 Avrupa var, Fatih Terim'in kazandırdığı başarı, onun dışında süreklilik yok. Süreklilik olmayınca kimse inanmıyor. Mesela Kosta Rika çıktı. Kolombiya çok başarılı oldu ama Şili gibi değil. Şili hep var ama pek bir varlık gösteremiyor. Bir yerde tıkanıyor ama hep var. Ama “Kosta Rika böyle devam eder mi?” sorusu var. Türkiye'nin durumu da öyle. Dünya Kupası'na katılmakta sıkıntılarımız var. İnşallah düzelir.

Türkiye eylül ayında Euro 2016 elemelerine İzlanda maçıyla başlıyor. Umutlu musunuz?

Fatih Terim bu işi en iyi bilen insan, nasıl yapılacağını bilen insan. Deneyimleri var. Hazırlıklarını yaptı, yeni de bir kadro kurdu. 24 takımın olacağı Euro 2016'ya bizi götürür, ona inanıyorum.

Kupayı kim kazanır?

Almanya. Makina gibi oynuyor. Takım oyunu oynuyor, herkes birbirine yardım ediyor. Görev yapıyorlar. Pas alışverişleri, topu çevirmeleri. Çok ciddi bir disiplin var. Tüm bunlar bir makina intizamında, sistem içerisinde yapılıyor. Kolay kolay maç kaybetmez. Ama Arjantin'i de son maçta gördük. Savunması çok sağlam, sistemli ve çok çabuk top çıkarma olanakları var. Ama genelde baktığımızda, hele ki Messi böyle oynarsa, favorim Almanya.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!