comScore

Galatasaray Galatasaray

Galatasaray'da teknik direktör kıyımı - Süper Lig Haberleri

08 Mart 2016, Salı 19:12
Galatasaray'da teknik direktör kıyımı - Süper Lig Haberleri

Galatasaray son yıllarda sürekli teknik direktör değiştiren bir kulübe dönüştü. Bu istikrarsızlığın sebebi ne?

FutbolArena Analiz - UEFA'nın FFP cezasıyla Avrupa'dan 1 yıl men cezası alan Galatasaray, son yıllarda kadro ve teknik heyet istikrarsızlığıyla dikkat çekiyor. 

Duygun Yarsuvat'ın geçici başkanlığı dışında görev yapan Adnan Polat, Ünal Aysal ve Dursun Özbek görev süreleri boyunca adeta bir teknik direktör öğütücü gibi davrandılar. 

 

Adnan Polat kaç teknik direktör ile çalıştı?

 

2007-2008 sezonuna usta teknik adam Karl-Heinz Feldkamp ile başlayan Galatasaray, Kalli'yi herhangi bir başarısızlık göstermemesine rağmen görevinden aldı ve ligin sonunu Cevat Güler ile getirip şampiyonluğa ulaştı. Buna karşın Cevat Güler ile de devam etmeyen Galatasaray yine bir Alman teknik adam Michael Skibbe ile anlaştı. Michael Skibbe, Galatasaray'a oynattığı göze hoş gelen futbola karşın yine devre arasından sonra görevinden alındı ve sezon sonuna kadar Bülent Korkmaz devam etti. Galatasaray 2008-2009 sezonunu herhangi bir kupa kazanamadan 5. olarak tamamladı. 2009-2010 sezonunda efsanevi teknik adam Frank Rijkaard ile anlaşan Adnan Polat Hollandalı teknik adama kaliteli bir kadro kurmak için de kesenin ağzını açtı. Avrupa Ligi'nde hatalı bir hakem kararıyla Atletico Madrid'e elenen Cimbom, ligi 3. tamamladı. Frank Rijkaard bir önceki sezon 5. olan Galatasaray'ın 2009-2010 sezonunda üçüncü olarak bir yükseliş gösterdiğini ifade etmiş ve istikrar gereksiniminden bahsetmişti. Buna karşın Adnan Polat yönetimi bu yolu gütmedi. Frank Rijkaard'la yola devam diyen Cimbom, buna karşın kaliteli oyuncularını (Keita, Mehmet Topal) sattı ve Serdar Özkan, Mehmet Batdal, Ali Turan gibi ucuz ve yerli oyuncular transfer etti. 2010-2011 sezonunda Arda Turan'ın sık ve uzun süreli sakatlıkları, hakem hataları ve kalitesiz kadro ile birleşince tarihin en başarısız sezonlarından biri yaşandı ve Frank Rijkaard'tan sonra gelen Gheorghe Hagi ile Bülent Ünder de bu enkazın altında kaldı. 

3 yıllık görev sürecinde tam 7 teknik adam gören Polat, bunlardan Karl-Heinz Feldkamp, Cevat Güler ve Michael Skibbe'ye başarısız olmadığı halde sabretmedi. 

 

Ünal Aysal, Fatih Terim ve Roberto Mancini ile neden anlaşamadı?

 

Galatasaray yaşadığı kabus sezonunun ardından rakiplerinin de 3 Temmuz şike süreci ile boğuşmasını iyi değerlendirdi ve düştüğü yerden var gücüyle kalkmayı başardı. Fatih Terim'le anlaşan ve çok başarılı, nokta atış transferlerle (Muslera, Ujfalusi, Eboue, Melo, Elmander, Selçuk İnan) kaliteli bir kadro kuran Galatasaray hem ligde hem de Avrupa'da yoluna güçlenerek devam ediyordu. 

Buna karşın Ünal Aysal ile Fatih Terim arasına ne olduysa kara kedi girdi ve sonuçta olan yine Galatasaray'a oldu. Galatasaray bir kez daha başarılı olan hocasını yarı yolda gönderdi ve Roberto Mancini ile anlaşıldı. Bu görev değişimi sırasında şampiyonluğu rakibi Fenerbahçe'ye kaptıran Cimbom buna rağmen lig kupasını aldı ve Şampiyonlar Ligi'nde Juventus'u eleyerek Avrupa'da da ses getirdi. Roberto Mancini, Galatasaraylı oyuncu grubuyla kaynaşmış ve gelecek yılın planlamalarını yapmışken, onunla da devam edilmedi ve Cesare Prandelli göreve geldi. Cesare Prandelli Galatasaray'a oldukça kötü bir futbol oynatınca önce başkan Ünal Aysal görevi bıraktı sonra da İtalyan teknik adamın görevine son verildi. Ünal Aysal harika başladığı başkanlık serüvenini 'başarılı olmasına rağmen' iki kaliteli teknik direktör ile yollarını ayırararak noktaladı ve teknik direktör değişimleri sırasında sürekli kadro değişimine de giderek kulübün mali yapısı Polat'tan sonra daha da zorladı. 

 

Dursun Özbek Hamza Hamzaoğlu'nu neden gönderdi?

 

Duygun Yarsuvat geçici başkanlık sürecinde Hamza Hamzaoğlu ile anlaşıp gitti denilen sezonda hem lig şampiyonluğunu hem de kupa şampiyonluğunu yaşadı. Görevi devrettiği Dursun Özbek ise teknik direktör kıyımı konusunda Adnan Polat ve Ünal Aysal'ı örnek aldı. Süper Kupa'yı kazanarak yeni sezona başlayan Galatasaray, başarısız olmamasına rağmen bir teknik direktörünü daha görevinden aldı ve Mustafa Denizli ile yola devam edildi. Yaklaşık 3 ay görevinin başında kalan Mustafa Denizli çok kötü bir dönem geçirdikten sonra ise yerine alt yapı antrenörü Orhan Atik getirildi. 

Dursun Özbek de henüz bir yılı doldurmadığı başkanlık sürecinde 3 teknik adam görmüş oldu. 

Toplamda 3 başkan, 9 yıl içerisinde tam 13 teknik direktör ile çalışmış oldu ve Galatasaray'da hocalar gibi kadrolar da sürekli bir değişim gösterdi. 

Analiz: Sinan Yılmaz


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!