comScore

Galatasaray Galatasaray

Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, FutbolArena'ya konuştu

05 Mayıs 2020, Salı 18:38
Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, FutbolArena'ya konuştu

Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, FutbolArena'ya yaptığı açıklamalarda pandeminin Türk ve Avrupa futbolu üzerindeki ekonomik etkilerini anlattı.

FutbolArena Röportaj - Türkiye'nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank, dünyayı etkisi altına alan salgının futbola yansımasını inceledi. Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, koronavirüs pandemisinin ekonomik etkilerini FutbolArena'ya yorumladı.
 

Koronavirüs futbol ekonomisini nasıl etkiledi?


"3 ana gelir kalemi üzerinden, her sene düzenli olarak bütün sezonun fotoğrafını çektiğimiz bir raporumuz bu. Maç günü gelirleri, naklen yayın gelirleri ve reklam gelirleri... Çarpıcı sonuçlar çıktı. Ara bir rapor yapalım dedik. Kesintinin sonucu ne olur, Fransa gibi lig iptal edilirse ne olur, seyircisiz olursa ne olur diye birkaç senaryolu çalıştık. Dünyada 5 büyük ana lig iptal olursa 4 milyar avroluk bir kayıptan bahsedebiliriz. Naklen yayın gelirleri özelinde UEFA'nın ciddi bir kaybı olacaktır. Maç günü özelinde ise kulüplerin büyük gelir kayıpları olacak."

"İPTAL OLURSA TÜRKİYE LİGİ İÇİN KAYIP 1 MİLYAR TL"
"Kısacası sezonun 5'te 1'ine denk gelen bu dönem, neredeyse bütün liglerde hasar bırakacak. Seyircili ve seyircisiz oynanması arasında ciddi farklar olacaktır. Türkiye Ligi komple iptal olacaksa yaklaşık 1 milyar TL'lik kayıptan bahsedebiliriz. Seyircisiz oynanacaksa maç günü gelirlerinden 100 milyon TL kayıp olacaktır."

"EKONOMİK OLARAK EN ÇOK ETKİLENEN PREMİER LİG"

"İtalya bu dönemi sağlık anlamında çok hasarlı geçirdi. Çok fazla görevli ve sporcunun enfekte olduğunu gördük. Ancak koronavirüs ekonomik olarak en çok Premier Lig'i etkiledi. 6 milyar avroluk yıllık gelirin 5'te 1'i kaybedildi. Gelir farkını da her sene açan bir yapısı var. 1,2 milyon avroluk kaybın yaşandığını söylemek yanlış olmaz."

"TÜRKİYE EN HIZLI REAKSİYON VEREN ÜLKELERDEN OLDU"

"Türkiye'de çok büyük eleştiriler oldu. Seyirsiz oynanan derbi sonra lig ertelendi. Büyük takım taraftarları TFF'yi eleştirdiler ancak Türkiye'de ilk koronavirüs vakasından yalnızca 8 gün sonra erteleme kararı alındı. Fransa'da bu karar 35 gün sürdü. Dolayısıyla Türkiye'de hızlı bir reaksiyon alındı. İtalya 2 hafta seyircisiz oynadıktan sonra erteledi. Atalanta - Valencia maçının özellikle İspanya'da koronavirüsün yayılmasında önemli bir sebep olduğu söyleniyor. Biz de aynı zamanda ilk vaka geç çıktı. Diğer örnekleri görerek hareket ettik."



UEFA NE KADAR GELİR KAYBI YAŞIYOR?

"UEFA en çok Avrupa Şampiyonları'nın olduğu sezonlarda para kazanıyor. Ancak EURO 2020 gelecek sezona ertelendi. UEFA'nın son şampiyonada 1,8 milyar avroluk gelir elde ettiğini görüyoruz. Bunun neredeyse yarısı kardı. Ötelenmiş bir kayıpları var. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin sadece final maçlarından hem naklen gelir hem de maç günü geliri olarak 100 milyon avronun üzerinde bir kayıpları olduğunu söylemek mümkün. Hem kulüpler hem de UEFA çok ciddi hasar aldı."

SÜPER LİG'DE MAÇLARIN SEYİRCİSİZ OYNANMASININ ETKİLERİ

"Biraz yoruma açık aslında. Biz raporumuzda bunu 100 milyon TL olarak yorumladık. Kulüpler bir sezonda yaklaşık 500 milyon TL maç günü geliri elde ediyor. 8 haftaya bunu oranladığımızda 100 milyon TL kayıp söz konusu. Ancak maçlar seyircisiz oynanırsa yayıncı kuruluşun bir indirim talebi olur mu, bu biraz belirsiz. Kulüplerin ayrıca sponsorluk ve reklam gelirleri var. Orada da kurumların indirim talepleri olabilir. Sezonun seyircisiz tamamlanması ne yayıncı kuruluşu, ne de sponsorları etkilemez düşüncesiyle biz 100 milyon TL dedik. Ayrı bir durum da olabilir."

"YASAK KALKARSA TARAFTARLARIN %40'I MAÇA GİDECEĞİNİ SÖYLÜYOR"

"Bizim Passo platformlarımız üzerinden 15 bin kişinin katıldığı bir araştırma yaptık. Sadece futbol maçları değil, konserler ve etkinlikler üzerinden de çalıştık. Nihai sonuçlar gelecek hafta yayınlanacak. İlk bilgi olarak şunu vereyim. Futbol seyircisinin %40'ı "Yarın maç olsa koşa koşa giderim" diyor. Konser vb. etkinliklerde bu rakamın %20'nin bile altında olduğu söyleniyor. Hangi etkinlik olursa olsun en çok verilen cevabımız "Tedavi bulununca giderim" oldu. Belirsizlik insanları rahatsız ediyor. Aşı sonrası verilen güven bizi yine futbol maçlarına çeker. "Tedavi bulunsa bile bir daha maça gitmem" diyenler yalnızca %9 seviyesinde. Yeni sezona daha 4 ay var. Vakalar azalmaya başladı. Pozitif bir hava olarak yansıyor şu an."

KULÜPLER MALİ KRİZİ AŞMAK İÇİN NELER YAPMALI?

"Her kurumun kar etmesi lazım. Ana mantık bu. Döviz bazlı uzun soluklu sözleşmelerde kulüpler büyük bir risk altına giriyor. Virüsten önce de UEFA bu konuda kontrollerini sıklaştırmıştı. Türkiye'de bu kriterler yürürlüğe girdi. Herkesin bir transfer limiti vardı. Bu konu virüsten sonra daha çok revaçta olacak. Önlemler artık alınmak zorunda. Süper Lig üreten bir lig olmak zorunda. Takımlarımızın yaş ortalaması da yukarıya çıktı. Süper Lig'in Katar'dan önceki son durak olarak görülmesi bizi mutlu eden bir şey değil. Üreten kulüplerin de yarışmacı olabildiklerini görüyoruz. Trabzonspor'un 2 dönem transfer yasağı vardı. Altyapıdan çıkan oyuncular takımı sportif anlamda iyi bir yere getirdi. Gelir anlamında da faydası oldu. Futbolcular kulüplerin en büyük değerleri. En ideal durum kulüplerimizin üretmesi, sonrasında satması ve yeniden üretmesidir. Borçların tek kapanma yolu da bu. Şu anda tablo hiç olmadığı kadar net."

Son dakika Süper Lig Haberleri FutbolArena'da.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!