comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Zekeriya Alp açıkladı! 'Ali Koç'la görüşmemizde'

03 Ocak 2020, Cuma 11:20
Zekeriya Alp açıkladı! 'Ali Koç'la görüşmemizde'

MHK Başkanı Zekeriya Alp ile Başkan Vekili Oğuz Sarvan basın toplantısı düzenledi.

FutbolArena - Süper Lig'de ilk yarının tamamlanmasının ardından MHK Başkanı Zekeriya Alp ve Başkan Vekili Oğuz sarvan, ilk yarıda sıkça tartışılan hakem kararlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. MHK Başkanı Zekeriya Alp'in açıklamaları şu şekilde:

"ÜLKEMİZDE HAKEMLİK YAPMAK ÇOK ZOR"
"VAR'a başvurma konusunda UEFA standartlarına doğru ilerliyoruz. Sistemi kullanma konusunda önemli adımlar atıldı. Ülkemizde hakemlik yapmak çok zor bir görev. Futbolun paydaşları olarak bunu daha çok zorlaştırıyoruz. Gri her pozisyon, kurgulanmış bir senaryoya dönüştü."

"VAR SİSTEMİ ADALETİ SAĞLAMAK İÇİN GETİRİLDİ"

"VAR Sistemi adaleti sağlamak için getirildi ve VAR'ın futbola katkısı inkar edilemez bir gerçek. 2 yılda geldiğimiz noktayı özellikle Avrupa'yla karşılaştırdığımızda çok olumlu buluyorum. Bugün Avrupa'nın birçok ülkesinde VAR kaosu yaşanıyor. Gerek teknik direktörler gerekse yöneticilerden sürekli şikayet ediyor. VAR henüz yeni bir sistem, tam olarak yerleşmedi. Bu da tartışmalara yol açıyor. Özellikle VAR konusunda geldiğimiz aşamayı anlatması açısından geçen yıl ile bu yılki bazı verileri sizlere anlatmak istiyorum. İlk yarıda VAR'dan 738 pozisyon kontrol edildi. Bu rakam geçen yıl 881'di ve 143 azalma dikkat çekiyor ki, bu da hakemlerimizin daha az pozisyonda şüphe duyması anlamını taşıyor. En önemli gelişimi inceleme sayısında görüyoruz. 2018-2019 sezonunun ilk devresinde 70 olan kontrol sayısı, 43'e indi. Yani VAR'a başvurma konusunda UEFA standartlarına doğru ilerlediğimizi görüyoruz. Sahada yapılan inceleme sonucunda geçen yıl 23 karar değişirken bu sayı bu sezon 4 olarak gerçekleşti. Hakemlerimiz böylece 1 yılda gereksiz VAR incelemesinden vazgeçerken sistemi daha verimli kullanma yolunda önemli bir adım attı. VOR, yani saha kenarı incelemesi sonucu düzeltilen karar ise 23'ten 26'ya yükseldi. Yine 93 olan toplam müdahale sayısı da 69'a düştü. Burada bir detaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Geçen yılki 23 gereksiz incelemeyi çıktığınız zaman sayı 73'e 69 oluyor ki bu da "Bu sene VAR hiçbir şeye karışmıyor" algısının yanlış olduğunu gösteriyor. Yani hakemlerimizin bir yılda doğruyu bulma konusunda büyük bir gelişim gösterdiğini görüyoruz. VAR ortalamalarına bakarsak hafta başına müdahale ortalamasının 5.47'den 4.05'e gerilediğini, 1.64 olan maç başına müdahale ortalamasının 2.22'ye yükseldiğini görüyoruz. Bunlar VAR'daki gelişimin belgesi olarak değerlendirebileceğimiz rakamlar.. Bu sene saha incelemesi ortalamasının 127.27 saniyeden 131.84, VOR incelemesinin de 93.09 saniyeden 101.15'e çıktığını gözlemliyoruz. Bunun temel nedeni ise özellikle sezon başında yaşanan spesifik pozisyonlar ve yeni VAR hakemlerimizin tecrübe kazanma sürecinde olması. Bu sayılar her geçen hafta daha da düzeliyor. Yine 54.52 olan topun oyunda kalma süresinin 54.18'e indiğini görüyoruz. Bunun da inceleme süresinin artmasının etkisiyle gerçekleştiğini söyleyebiliriz.  Özetle doğru kullanım konusunda mesafe kat ettik ancak oyunun soğuması problemini tam anlamıyla çözemedik. Bu konu Premier Lig başta tüm liglerde yaşanan bir sorun. Bu sorunu da zamanla gidereceğiz."

"ELEŞTİRİLER SAYGI ÇERÇEVESİNDE OLMALI" 

"Eleştiriye açığız ama saygı çerçevesinde olmalı. Hakemlerin başarısı, futboun tüm paydaşlarının desteğiyle olur. Başkanlar, yöneticiler, futbolcular ve medya hep birlikte hareket ederse başarıya ulaşılır. Umuyorum ligin ikinci yarısı bu ortamda geçer."

"FENERBAHÇE'YE DE HER KULÜBE EŞİT OLDUĞUMUZU SÖYLEDİK" 

"TFF Başkanı'nın davetiyle Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile gerçekleşen görüşmede benim bulunmamın ana sebepleri IFAB raporu, hakem atamaları ve hakem kararlarıyla ilgiydi. Aytemiz Alanyaspor - Fenerbahçe maçında kural hatası yapıldığı iddiasıyla Fenerbahçe'nin başvurusu olmuştu. Ali Koç'a bu konuyla ilgili her şeyi anlattık. Kural hatası olmadığını söyledik. IFAB'a bilgi amaçlı da bu pozisyonu sorduk. IFAB'ın verdiği yanıtı da kendilerine gösterdik. Hakem atamalarıyla ilgili her hafta aynı hakeme maç verme durumu söz konusu olamaz. Ancak bir hakem çok yükske not aldıysa ödül olarak bir sonraki hafta maç veriyoruz. Atama sistemlerini kendilerine anlattık. Hakemlerin bir sonraki hafta VAR'da görev aldığını söyledik. Bunu düşünememişler. Her hafta maç verdiğimizi düşünmüşler, konu bundan ibaret. MHK Başkanı olarak, TFF Başkanı Nihat Özdemir'in olduğu her ortamda her kulüp başkanı ile görüşürüm. Fenerbahçe'ye her kulübe eşit olduğumuzu söyledim. Toplantının yeri tartışılabilir ama adaletin yeri olmaz. Görüştüğümüz yer Zorlu, herkese açık bir yer. Valeler var, kameralar var. Gizli bir şey yapacak olsak orada yapmazdık. Ama keşke bu toplantıyı orada yapmasaydık."

"DERBİNİN HAKEMİ HALİL UMUT MELER'Dİ"

"Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinin hakemi Halil Umut Meler'di. Çıkan haberler yerden göğe kadar doğruydu. Derbilerde hangi hakemi görevlendireceğimizi haftalar öncesinden belirliyoruz. Halil Umut Meler, derbiye hazırlanmıştı ama iki takımın da bir önceki hafta kaybetmesi nedeniyle zorluk derecesi yükseldi. Bu nedenle Cüneyt Çakır ve ekibini bu maça verelim diye düşündük. Halil Umut Meler genç bir arkadaşımız, onu da zor durumda bırakmayalım diye düşündük."

"ALİ KOÇ İLE 30 YILDIR TİCARET YAPIYORUM"

"Ali Koç ile 30 yıldır birlikte ticaret yapıyorum ama hiçbir zaman aynı ortamda bulunmadım. Bana yurt dışında farklı kapılar açtı. Onunla çalışmaktan dolayı gurur duyuyorum. Sezon başında MHK Başkanı olmadan önce bu durumu TFF Başkanı'na da söyledim. 'Bizim sponsorumuz da Arçelik, sorun yok' dedi. Ben de görevi böyle kabul ettim. Benim firmam 3 gün önce kurulmadı. 41 yıldır ticaret yapıyorum ve 30 yıldır Koç grubu ile çalışıyorum. Sadece orayla da iş yapmıyorum. Etik olup olmaması konusunda ne söylemeliyim? Bence etik. Neden bunun altında bir şeyler arıyorsunuz? Koç ile iş yapan diğer kulüp başkanları, yöneticileri de var. Bunun gündeme gelmesi hiç hoş değil."

OĞUZ SARVAN: "ELİMİZDEKİ HAKEM SAYISI VAR İÇİN YETERSİZ"

"Hakemin VAR'a gitmesi için birtakım prosedürler var. Hiçbir hakem, talep gelmesine karşın VAR'a gitmemezlik edemez. VAR kayıtlarının açıklanmasıyla ilgili olarak sanırım bir manipülasyon yapıldığı şüphesi var. Hem görüntü hem de ses kaydı varken, nasıl bir manipülasyon yapılabilir? Hakem raporları gözlemci notlarının ardından bilgisayar tarafından otomatik olarak nota çevriliyor. Hakem konusunda homojen olamıyoruz. Her maça her hakemi veremiyoruz. Biliyorsunuz bazı maçlar daha zor, baskı oluyor. Tecrübeli hakemlerimiz var. Elimizdeki hakem sayısı VAR için yetersiz. İlk yarının en yüksek puan alan hakemi Ali Palabıyık. Her hafta hakemlere 5 soruluk bir test gidiyor. Gün boyunca o sorulara cevap vermeleri gerekiyor. İster kafadan, ister kural kitapçığına bakarak yapabiliyorlar. Amacımız kural kitapçığını sık sık okumalarını sağlamak."

Son dakika Süper Lig Haberleri FutbolArena'da!

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!