comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Süper Lig'de son 20 sezonda yapılan en kötü 20 transferi

22 Ekim 2019, Salı 14:26
Süper Lig'de son 20 sezonda yapılan en kötü 20 transferi

Süper Lig'de son 20 yıl içerisinde yapılan transferler içerisinde bekleneni karşılayamayan isimleri derledik.

FutbolArena - Süper Lig'de 1966'dan 1999'a kadar sadece 3 kez yabancı sınırı değişirken, 1999'dan beri geçen 20 yılda neredeyse her sezon yabancı kuralı değişti. Bu durum kulüplerimizin çok daha fazla transfer yapmasına olanak sağladı. Bu transferler, beraberinde fahiş hataları da getirdi. Bu videoda, son 20 sezonda kulüplerimizin yaptığı en fiyasko 20 transferi ele alacağız. Kiralık oyunculara yer veremeyeceğiz zira onları da hesaba katarsak işin içinden çıkılacak gibi değil!

20- Filip Holosko: 5 Milyon Euro + Burak Yılmaz + Koray Avcı
Bu transfer, Beşiktaş'ta bir dönemin transfer politikasını da özetleyen bir hamleydi. FEDA yıllarının neden yaşandığını, bu transferden daha güzel anlatan bir örnek bulunamaz. Beşiktaş, 2007-2008 sezonu devre arasında, Manisaspor'dan Holosko'yu transfer etmek için 5 milyon euro ve tecrübeli oyuncusu Koray Avcı ile birlikte 23 yaşındaki genç golcü Burak Yılmaz'ı da takas olarak vermişti. Beşiktaş, Holosko'dan beklediğini alamadığı gibi takasta gönderdiği Burak Yılmaz daha sonraki yıllarda Türk futbolunun bir numaralı forveti oldu. Takasla Türk futbolunun gelecekteki en iyi golcüsünü bedava gönderen Beşiktaş, ilerleyen yıllarda her transferde de, bir miktar paranın yanında takasla Holosko'yu göndermenin yollarını aradı. 

19- Nordin Amrabat: 8.6 Milyon Euro
Bu listede Kayserispor'dan 4 büyüklere dev bonservis bedelleriyle gidip bekleneni veremeyen yıldızları bol bol göreceğiz. Onlardan biri Nordin Amrabat'tı. 8.6 milyon euroya transfer edilen Faslı kanat oyuncusu Fatih Terim ile Ünal Aysal yönetiminin arasında ilk tartışmalara neden olmuştu. Verilen bonservisin altında ezilen Amrabat, Galatasaray'da tutunamadı. Teknik heyet "Biz bu transfer için 5 milyon euroya kadar alınabiliyorsa alınsın demiştik" sözleriyle kendilerini savundu. Nihayetinde Abdürrahim Albayrak araya girdi... Amrabat, Albayrak'ın memleketi Rize'nin plaka numarası olan 53 numaralı Galatasaray formasını giydi ama bekleneni veremedi. Yine de Galatasaray Amrabat'ı Malaga'ya iki kez kiraladı ardından 3.5 milyon euroya sattı ve kiralama bedelleriyle birlikte toplamda 4.8 milyon euro bedelle, Faslı oyuncunun zararının yarısından fazlasını çıkarabildi. 

18- Didier Zokora: 5 Milyon Euro

Trabzonspor'da 2011-2012 sezonunun ardından, taşların yerinden oynamasına sebep olan transferlerden biri Zokora olmuştu. Şenol Güneş, sözleşmesi sona eren Selçuk İnan ile yeniden anlaşılması gerektiğini söylerken, yönetim "Selçuk yerine daha iyisini alacağız" demiş ve Sevilla'dan Zokora'yı getirmişti. Zokora hem yüksek bonservis hem de yüksek maaşına rağmen, isteneni veremedi ve Selçuk'un yeri dolmadı. 

17- Alper Potuk: 7.250 Milyon Euro

Fenerbahçe, 2013-2014 sezonu başında Galatasaray ile bir transfer yarışına girmiş ve o zamanlar Eskişehirspor'un 22 yaşındaki genç yıldızı Alper Potuk'u tam 7.250 milyon euroya transfer etmişti. Ersun Yanal eski öğrencisini getirtip o sezon takımı da şampiyon yapmıştı ama Fenerbahçe, geçen 6 senede Alper'den yeterince yararlanamadı. Bu sezon maaşında indirime de giden Alper, yine de yedek kulübesinden kurtulamıyor.

16- Maicon: 8 Milyon Euro

Galatasaray 2017-2018 sezonu başında, o dönemki teknik direktörü Tudor'un açıklamalarına göre hava toplarına hakim bir stoper arıyordu ve Porto'dan Brezilyalı Maicon transfer edildi. 7 milyon peşin, bonuslarla birlikte tam 8 milyon euroya gelen Maicon, 2.2 milyon euro da maaş alıyordu. Aslında Galatasaray'da ilk 5-6 hafta iyi maçlar çıkaran Brezilyalı sonrasında hızlı bir düşüş yaşadı. Tudor ile kötü ayrılan Maicon, Fatih Terim'in de sistemine uymadı ve 1.5 sezon kalabildiği Galatasaray'dan ancak 1.7 milyon euroya Al-Nasr'a kiralanabildi. Sarı kırmızılılar kısa sürede bu transferden büyük zarar etti. 

15- Matteo Ferrari: 5 Milyon Euro + CAS Davası

Beşiktaş'ı ekonomik buhrana sürükleyen transferlerden biri de Ferrari olmuştu. 2009-2010 sezonu başında Genoa'dan 5 milyon euroya transfer edilen İtalyan stoper, bir dönem iyi maçlar çıkarsa da Schuster'in savunmayı ileri çıkaran oyun anlayışı için çok ağır kalmıştı. Yine de Ferrari ile ilgili yapılan hatalar, kendisinin tercih edilmesiyle sınırlı kalmadı. 2011-2012 sezonu başında Beşiktaş, İtalyan stoperin sözleşmesini tek taraflı feshetti. Ferrari CAS'a başvurdu ve CAS, Beşiktaş'ın Ferrari'ye 8 milyon euro tazminat ödemesine karar verdi. Beşiktaş'tan oynadığı dönemde aldığı maaşı, kendisine ödenen bonservisi ve sonraki tazminatı topladığımızda Beşiktaş bu transferden yaklaşık 15 milyon euro zarar etti. 

14- Gökhan Ünal: 6.2 Milyon Euro

Trabzonspor, 2008-2009 sezonu başında, o dönemlerin flaş golcüsü Gökhan Ünal için kesenin ağzını açmıştı. Kayserispor'un golcüsü için tam 6.2 milyon euro ödendi ama Gökhan Ünal, Kayseri'de gösterdiği performansı Trabzonspor'a taşıyamadı. Gökhan'ı daha sonra Fenerbahçe de transfer etmişti ancak Kayserispor'da izlediğimiz Gökhan'ı bir daha aynı performansla göremedik. 

13- Mbaye Diagne: 13 Milyon Euro

Galatasaray, Kasımpaşa'nın golcü oyuncusunu 10 milyon euro peşin ve şampiyonluk halinde 3 milyon euro daha ödemek şartıyla transfer etmişti. Şampiyonluk gelince Senegalli golcü için Galatasaray'dan Kasımpaşa'ya ödenen bonservis tam 13 milyon euroyu buldu. Buna karşın Diagne, Galatasaray'ın beklentilerini karşılayamadı. 6 ay önce 13 milyon euro olan Diagne, 6 ay sonra 3.350 milyon euroya kiralandı. Hem de 2.150 milyon euroluk maaşını hala Galatasaray'ın ödemesi suretiyle... Şimdi Galatasaraylıların tek temennisi var. Diagne'nin Belçika'da kendisini göstermesi ve mümkün olan en yüksek bedelle elden çıkarılabilmesi.

12- Emmanuel Emenike: 13 Milyon Euro 

Fenerbahçe, Karabükspor'da yıldızlaşan Emmanuel Emenike'yi Spartak Moskova'dan 13 milyon euroya transfer etmişti. O yaz Ersun Yanal iki isimden birini seçmek durumundaydı. Ya Benfica'dan Cardozo'yu yada Emenike'yi alacaktı. Emenike ilk sezonunda şampiyonlukta rol oynasa da sonra performansı düştü ve beklentilerin uzağında kaldı. 

11- Serdar Kesimal: 4.750 Milyon Euro

Aykut Kocaman'ın Konyaspor'da yaptırdığı, özellikle Balkan kökenli transferler ne kadar başarılı olduysa, Fenerbahçe'deki transferleri de o kadar tartışıldı. Deneyimli teknik adam bu transferleri kendisinin mi istediğini yoksa yönetimin mi yaptırdığını hiç açıklamadı. 5.5 milyon euroya Stoch, 6.5 milyon euroya Dia, 4.5 milyon euroya Kadlec gibi bu listeye girebilecek başka oyuncular da oldu ama bir şekilde bu oyunculardan mümkün olduğunca az zararla kurtulmayı başardı Fenerbahçe... Hem elinden çıkaramadığı, hem de hiç oynatamadığı tek isimse Serdar Kesimal oldu. 1.2 milyon euro da maaş alan Serdar, 4 yıllık sözleşmesi boyunca neredeyse hiç oynatılamadı ve sözleşmesi bitene kadar parasını aldı. Bonservis ve maaş, toplam yaklaşık 10 milyon euro uçtu gitti. 

10- Elano: 7 Milyon Euro

Galatasaray, 2009-2010 sezonu başında Manchester City'den Brezilyalı yıldız Elano'yu 7 milyon euroya transfer etmişti. Elano o sezon sonunda oynanacak olan Dünya Kupası'nda hazır olabilmek için, oynayabileceği bir takım olan Galatasaray'ı seçmişti. Buna karşın Galatasaray'daki ilk yılında, Dünya Kupası öncesi sakatlanmamak için son derece kaçak bir performans sergiledi. Dünya Kupası'nda ise bambaşka, son derece istekli ve agresif bir Elano vardı. Fil Dişi Sahilleri maçında, Yaya Toure'nin altına kaydığı bir pozisyonda sakatlandı ve 2. sezonun başını da bu sakatlık nedeniyle kaçırdı. Elano tam 10 yıl sonra, geçtiğimiz günlerde Brezilya basınına yaptığı açıklamada, Galatasaray'a transferini nasıl gördüğünü ve bu transferi Dünya Kupası öncesi araç olarak kullandığını anlattı. Brezilyalı yıldız ile Galatasaray, ayda en fazla 3 maça çıkabileceği bir anlaşma yapmıştı! Elano Dünya Kupası öncesi çok fazla yıpranmak istemiyordu... Nitekim 2. sezonun ortasında da Brezilya'ya transfer olmuştu. 

9- Milos Krasic: 7 Milyon Euro

Aykut Kocaman dönemi Fenerbahçe transferlerinden biri de Krasic'ti. Juventus'tan tam 7 milyon euroya transfer edilen Krasic için beklenti çok yüksekti ama Fenerbahçe'de ligde sadece 6 kez ilk 11 çıkabildi ve 1 asist yapabildi. Ligde gol dahi atamayan Krasic sadece bir sezon sonra 800 bin euroya Bastia'ya kiralandı. Orada da kendisini gösteremedi ve 2015 yılında bedelsiz olarak Fenerbahçe'den ayrıldı. Bu kadar yüksek beklenti ile gelip bu kadar çabuk tükenen, adeta hiç ısrar edilmeden, denenmeden silinen başka bir yıldız olmadı. 

8- Arda Turan: 10 Milyon Euro Maaş 

Galatasaray'dan Atletico Madrid'e ve oradan da Barcelona'ya kadar yükselen Arda, kariyerinde sürekli bir gelişim halindeydi ancak en büyük hayali olan Barcelona'da tutunamadı. Bir kanatta Messi, bir kanatta Arda hayali bir türlü gerçekleşmedi. Barcelona kariyeri yedek kulübesinde geçen Arda, oradan gönderildiğinde de kafasını futbola veremedi. Başakşehir kulübü, onun yüksek maaşını karşılamayı kabul eden tek kulüptü ve yıllık 4 milyon eurodan 2.5 yıllığına 10 milyon euroluk bir anlaşma yapıldı. Buna karşın Barcelona'da yedek olan Arda, Başakşehir'de de yedek kulübesine demir attı. Bu sezon maaşında indirime giden Arda, hala yedek kulübesinde ve şimdiye kadar Başakşehir'de performans gösterebildiği maç sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. 

7- Tarık Çamdal: 4.750 Milyon Euro Maaş + 5 Yıllık Sözleşme

Tarık Çamdal, beklentilerin en tersinde performans sergileyen transferler listesinde zirveyi kimseye kaptırmaz! O dönem Milli Takıma seçilen ve Galatasaray'a 4.750 milyon euro gibi yüksek bir bonservisle transfer olan Tarık, Galatasaray'da adeta yetersizliğin timsali oldu. Tarık bırakın Galatasaray 11'ine girmeyi, Galatasaray'ın U17 takımında bile 11 oynayamayacak seviyede zayıf, güçsüz bir görüntü sergilediği 5 yıl boyunca hiç faydalı olamadı. Üstelik kendisine başka takım da bulamadı ve her sezon devamlı artan maaşıyla birlikte Galatasaray'a toplamda 10 milyon euronun üzerinde bir zarara mal oldu. 

6- Rodrigo Tabata: 8 Milyon Euro 

Yıldırım Demirören dönemi transfer facialarından biri de Tabata'ydı. Bu listede Ferrari ve Holosko gibi isimlere de yer vermiştik ancak bonservis olarak en yükseği Tabata'ydı. 2009-2010 sezonu başında tam 8 milyon euroya Gaziantepspor'dan Beşiktaş'a giden Tabata hayal kırıklığı olmaktan fazlasını yapamadı. Tabata 2 yıl sonra sadece 1.150 milyon euroya Katar'a satılabildi. 

5- Zvjezdan Misimovic: 8.5 Milyon Euro

Galatasaray'ın 2010-2011 sezonu başındaki en pahalı transferi Misimovic, Wolfsburg ile Bundesliga'da şampiyonluk yaşamış bir isimdi ve kendisinden beklenti çok yüksekti. Buna karşın onun döneminde Galatasaray'da tam bir kaos yaşanıyordu. Rijkaard 2. sezonunun başında gönderildi ve Misimovic de yeni hocası Hagi ile hiç anlaşamadı. İkili arasındaki sakız tartışması Misimovic'in Galatasaray kariyerini daha başlayamadan bitirdi. Devre arasında Rus ekibi Dinamo Moskova'dan 3.5 milyon euroluk teklif gelince Boşnak yıldız hiç düşünülmeden satıldı. Galatasaray ile sadece 8 lig maçına ilk 11'de başlayan Misimovic, maaşı hariç 5 milyon euroluk bonservis zararıyla apar topar elden çıkarıldı.
 
4- Mehmet Topuz: 9 Milyon Euro 

İşte Kayserispor'dan 4 büyüklere atılmış bir transfer çalımı daha... Kayserispor, Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında adeta güç savaşına dönen transfer hikayesinde, Mehmet Topuz'u 9 milyon euroya sarı lacivertli kulübe sattı. Aziz Yıldırım'ın özel uçağı ile Kayseri'ye bizzat gidip bitirdiği bu transfer, medyada unutulmazlar arasına girse de sahada konuşulamadı. İlk sezonunda Daum'un "Bu adam futbolu bilmiyor" dediği yönünde haberler de çıkmıştı. Mehmet zaman zaman performansıyla faydalı bir rotasyon oyuncusu olduysa da 9 milyon euronun çok uzağında kaldı. 

3- Robin van Persie: 6.5 Milyon Euro 

Aziz Yıldırım döneminin son şaşalı transferi Robin van Persie, Manchester United'tan geldiğinde, futbol tarihimizin en popüler yıldız transferlerinden biri olmuştu. Premier Lig'de defalarca kendisini kanıtlamış golcü oyuncu çok şey vaat ediyordu ancak eski halinden eser kalmamıştı. 2.5 sezon Fenerbahçe'de kalan Persie, maaşıyla birlikte yaklaşık 25 milyon euroluk bir yatırımdı. İlk sezonunda 16 gol atmıştı ama günden güne fiziksel olarak geri gidiyordu. 2. sezonunda 9 gol atabildi ve 3. sezonunun ilk yarısında sadece 2 maça çıkabildi. Van Persie gözlerimizin önünde eridi gitti. Şimdi Vedat Muriqi'yi izleyen Fenerbahçeli taraftarlar, futbolcunun geçmişine değil, geleceğine yatırım yapmak gerektiğini şüphesiz çok daha iyi anlıyordur. 

2- Daniel Güiza: 14 Milyon Euro

Güiza dönemine göre en pahalı futbolculardan bile iki kat pahalıydı. O dönemde dört büyüklerin harcadığı en yüksek bonservisler 7-8 milyon euro olurken, Aziz Yıldırım gemileri yakmış ve La Liga'nın gol kralını tam 14 milyon euroya transfer etmişti. Avrupa Şampiyonu İspanya'nın hocası Aragones ile birlikte gelen Güiza, Türkiye'ye yaşlı da gelmemişti. 28 yaşındaydı ve La Liga'da tam 27 gol atmıştı. 2008'de Avrupa Şampiyonu olan İspanya'nın kadrosundaydı. Bu kadar başarısız olmasını anlaşılır kılan hiçbir şey yoktu! Ne yaşlıydı, ne isteksiz. Kaçırdığı akılalmaz goller sonrası neredeyse hayata küsen Güiza, kendisine gösterilen sabra ve ısrara rağmen eski günlerine dönemedi. İlk sezonunda tüm kulvarlarda 50 maça çıktı, 2. sezonunda da 44 maç oynadı ancak Fenerbahçe'deki son sezonunda sadece 4 maçta süre bulabildi ve bedelsiz olarak İspanya'ya döndü. Fenerbahçe'den sonra da gittiği takımlarda başarılı olamadı. 

1- Ariel Ortega: 22 Milyon Dolar

Türk futbol tarihinin en büyük spekülasyonlarına neden olan bu transferin maliyeti hala tartışılıyor. O günlerde basına yansıyan bonservis bedeli 22 milyon dolardı. Fenerbahçe yönetimi bunu reddediyordu. Ortega'nın menajerinin açıklamalarına göre ise bu transferin maliyeti, menajer ve bazı aracılara yapılan ödemelerle birlikte 35 milyon doları buluyordu. Bugün Ortega'nın Fenerbahçe'ye kaça geldiği hala tam olarak bilinmese de yıldız oyuncu 2002-2003 sezonu başında sarı lacivertli formayı giydi, 14 maçta oynadı, 5 gol attı ve devre arasında apar topar takımdan ayrıldı. Ortega'nın kaça geldiği tartışılsa da Newells Old Boys'a sadece 3.5 milyon dolara satıldığı biliniyor.

Son dakika Süper Lig Haberleri FutbolArena'da!

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!