comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Süper Lig'de haftanın panoraması

28 Ocak 2014, Salı 15:35

Galatasaray, Gaziantep'de bekleneni veremedi ve doğru düzgün pozisyon bile üretemediği maçta rakibiyle 0-0 berabere kaldı. Savunmacılar savurdu..! Zirve yolunda ki rakiplerinin puan kaybettiği haftada Konyaspor'u ağırlayan Fenerbahçe iki stoperi Bruno Alves, Egemen Korkmaz'ın golleriyle 2-1 galip ayrılmasını bildi.

Süper Lig'de sezonun ikinci yarısı golsüz başladı. İkinci devrenin açılış maçında, Kasımpaşa- Karabükspor mücadelesi 0-0'lık eşitlikle tamamlandı. Bursaspor, kupada 4-1'le geçtiği rakibi Eskişehirspor'u ligde 3-1 yendi.  Bu sezon evinde hiç maç kaybetmeyen Trabzonspor, Beşiktaş'a da geçit vermedi. Golcüler attı ama kazanan olmadı. Emre Güral ile Almeida'nın golleri sonucu karşılaşma beraberlikle noktalandı. 

Süper Lig'de ilk yarıyı Beşiktaş galibiyetiyle tamamlayan Gençlerbirliği, 2.yarıya da Rizespor'u 3-1 yenerek başladı. Sivasspor'un fazla zorlanmadığı maçta, Kayserispor'u farklı mağlup ederek 3 puanı hanesine yazdıran taraf oldu. Düşme potasından kurtulmak isteyen Elazığspor,  ikinci yarının ilk haftasında konuk ettiği Akhisar Belediyespor'u 2-1 yendi. Antalyaspor galibiyeti hatırladı! Süper Lig'de son 3 maçını kaybeden Güney ekibi, Hikmet Karaman ile çıkış arayan Kayseri Erciyesspor'a şans tanımadı. 

Kasımpaşa-Kardemir Karabükspor 0-0
 
Süper Lig'de ikinci yarı, Kasımpaşa Karabükspor maçı ile başladı. Recep Tayip Erdoğan Stadı'nda oynanan mücadelede gol sesi çıkmadı.

Kasımpaşa'nın cezası nedeniyle karşılaşmayı sadece kadınlar ve 12 yaş altı çocuk taraftarlar izleyebildi. 
 
Genelde orta alan mücadelesi şeklinde geçen ilk yarının en etkili gol pozisyonu, 41. dk'da gerçekleşti. Sow'un ceza yayının dışından yaptığı sert vuruşta top kaleci Isaksson'dan döndü. Hamroun,  dönen topu kaleye paralel olarak ceza alanına doğru gönderdiyse de o bölgede ki Karabüksporlu futbolcular, topa dokunamayınca atak sona erdi. İlk yarıda başka önemli pozisyon olmadı ve  takımlar soyunma odasına golsüz eşitlikle gitti. 
 
Maçın ikinci yarısı Karabükspor\'un yaptığı ataklarla başladı. 52. dakikada konuk ekipte Hamroun, Eneramo ile ikili oyun aradı ancak top savunmada kaldı. 74.dakikada ise Kasımpaşa\'da Barış\'ın kaleci Isaksson\'a vermek istediği geri pas bir an için Karabük temsilcisi için fırsat yarattı ancak bu tehlikeyi İsveçli kaleci önlemeyi başardı.  80. dakikada hızlı çıkan Kasımpaşa, Viudez ile öne geçme fırsatı aradı ancak her iki ekibinde gol bulma çabaları sonuçsuz kaldı ve maç golsüz eşitlikle sonuçlandı. Zaman zaman yükselen tempoya karşın iki takımın da gol bulamadığı karşılaşmada her iki takım da açık bir futbol sergiledi.
 
Beşiktaş karşısında aldığı 3 puanın iptal edildiği göz önünde bulundurulursa, 1.haftadan bu yana kazanamayan Kasımpaşa'da Ryan Babel istekli oyunuyla dikkat çekti. Yeni transfer Tunay Torun'un da ikinci yarıda dahil olduğu maçta Karabükspor kalecisi Boy Waterman başarılı kurtarışlarıyla göz doldururken, Beşiktaş'ta forma şansı bulamayan Eneramo'nun maç eksiği de dikkatlerden kaçmadı.
 
Bu sonucun ardından Kasımpaşa puanını 32'ye yükseltirken, deplasmanda önemli bir puan alan Karabükspor ise  haftayı 27 puanda tamamladı.
 
Gençlerbirliği-Çaykur Rizespor 3-1
 
Süper Lig'in 18. Hafta mücadelesinde Gençlerbirliği küme düşme hattının hemen üzerinde yer alan Çaykur Rizespor'u konuk etti. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmada ev sahibi ekip rakibini 3-1 mağlup etti. 
Gençlerbirliği maça daha uyumlu ve dengeli başladı. Rizespor ise yeni transferlerin varlığı nedeniyle uyumsuz bir görüntü ortaya koydu. Buna rağmen ilk tehlikeyi Rizespor yarattı. Ali Adnan'ın firikiğiyle Rizespor tehlike yarattı ama Gençlerbirliği'nin yeni kalecisi Dahlin direk dibinden topu iyi kurtardı. Karşılaşmanın 29. dk.'da  maçın hakemi Hüseyin Göçek sakatlandı ve karşılaşmada 4. hakem olan Deniz Ateş Bitnel yönetti. Daha iyi savunma yapan, orta sahada daha etkili olan Gençlerbirliği, üçüncü bölgede çoğalamayınca ilk yarıyı pozisyon bulamadan bitirdi. 
 
İkinci yarıya etkili başlayan taraf Gençlerbirliği oldu. 48. dk.'da gelişen atakta soldan yapılan ortaya iyi yükselen Oktay Delibalta şık bir kafa vuruşuyla takımını 1-0 öne geçirdi. Golden sonra ataklarını sürdüren Gençlerbirliği  63.dk'da kaleci Serkan'ın büyük hatası sonucunda farkı 2'ye çıkardı. Jimmy Durmaz'ın ceza sahası dışından vurduğu sert şutta kaleci Serkan Kırıntılı  topu elinden kaçırdı ve skor 2-0 oldu. 69.dk.'da Başkent ekibinde sahneye çıkan Ante Kulusic  skoru 3-0'a getirdi. Rizespor golden sonra yüklenmeye başladı. Maçın 72.dk.'da Engin Baytar'ın penaltıdan attığı golle tekrar farkı 2'ye indirdi ve skor 3-1'e geldi. Gençlerbirliği kalan dakikalarda önemli bir tehlikeye izin vermezken, savunma güvenliğini ön palana çıkararak oynadığı için ilerde de çoğalamadı. Rölanti şeklinde giden maç 3-1 Gençlerbirliği'nin üstünlüğü ile sona erdi.

 
Bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 24'e yükseltirken, Rizespor 16 puanda kaldı. Gençlerbirliği gelecek hafta Akhisar'a konuk olacak. Rizespor ise sahasında Trabzonspor ile karşılaşacak.
 
Bursaspor-Eskişehirspor 3-1
 
Süper Lig'in 18. haftasında Bursaspor evinde Eskişehirspor ile karşılaştı. Bursa Atatürk Stadı\'nda oynanan mücadeleyi  yeşil-beyazlılar 3-1'lik skorla kazandı. 
 
Mücadeleye oldukça etkili başlayan Bursaspor, mücadelenin 22.dk.'da yeni transfer Fernandao'nun golüyle 1-0 öne geçti. Sol kanattan kullanılan köşe vuruşunda Taye Taiwo ortasını altı pas çizgisine doğru gönderdi ve Servet'den seken top ceza alanı içerisinde Fernandao'nun önünde kaldı. Brezilyalı bekletmeden vuruşunu yaptı ve topu sağ köşeden filelerle buluşturdu. İlk yarıda başka gol olmazken yeşil-beyazlı ekip soyunma odasına 1-0 önde gitti. 
 
İkinci yarıda da etkili oyununu devam ettiren Bursaspor , farkı 2'ye çıkaran golü de çok erken buldu. 47.dk.'da hızlı gelişen atakta Sestak'ın pasında sağ kanatta topla buluşan Ozan Tufan pasını yerden ceza alanına doğru gönderdi ve penaltı noktası üzerinde topu kontrol eden Fernandao'nun vuruşu sağ üst köşeden ağlarla buluştu. Golden sonra atağa kalkan Eskişehirspor,  62.dk.'da Aytaç Kara ile farkı 1'e indirdi. Gol sonrası ataklarına devam eden kırmızı-siyahlı ekip, birkaç tehlikeli pozisyon yakalasa da, beraberlik golünü bir türlü bulamadı ve kırmızı kart ile şok yaşadı. 77.dk.'da çok ilginç bir olay yaşandı. Ceza sahası dışında topa elle müdahale eden Eskişehirspor kalecisi Boffin kırmızı kartla oyun dışı kaldı. Kırmızı-siyahlıların oyuncu değişikliği hakkı kalmadığı kaleye savunma oyuncusu Servet Çetin geçti. Yalnızca birkaç dakika sonra savunmanın elle müdahalesi sonucu Bursaspor penaltı kazandı. Servet Çetin, Taiwo'nun vuruşunu kurtarmayı başardı. 
 
Servet, kalede olduğu dönemde oldukça iyi performans sergilesede, Sestak'ın 90+4.dk'da perdeyi kapatan golüne engel olamadı. Fark 2'ye çıkarak Bursaspor'un 3-1 üstünlüğü ile maç sona erdi.
 
Bu maçta yeni transfer Fernandao attığı gollerle yıldızlaşırken, Eskişehir'de Boffin'in atılmasıyla kaleye geçen Servet Çetin, kurtardığı penaltıyla maça damgasını vurdu.Bu skorun ardından Bursaspor puanını 27 yaptı. Eskişehirspor ise 27 puanda kaldı.

Trabzonspor - Beşiktaş : 1-1
 
Süper Lig'de ikinci yarının ilk dev maçında Trabzonspor Beşiktaş'ı ağırladı. Karşılaşma öncesi en dikkat çeken olay Trabzonspor'da az forma şansı bulan ama bulduğu her şansı çok iyi değerlendiren Emre Güral'ın ilk 11'de olmasıydı.
 
Maça etkili başlayan taraf Trabzonspor oldu. İlk dakikadan itibaren oyunu elinde tutmak istediğini belli eden bordo-mavililerin aksine Beşiktaş hızlı bir başlangıç yapamadı. İlk dakikalardan itibaren rakip kalede net pozisyonlar üreten Trabzonspor, siyah-beyazlılara fazla top oynama şansıda tanımadı. Ev sahibi ekibin özellikle orta alanda rakibine kurduğu üstünlüğün skora yansımasıda gecikmedi. Mustafa Akçay'ın ilk 11'de sahaya sürdüğü Emre 14.dk'da ceza sahası dışından gol atarak takımını 1-0 öne geçirdi.
 
Golün ardından Beşiktaş biraz toparlandı ancak rakibinin gole kadar gösterdiği pozisyon üretkenliğini sergileyemedi. Zaten Beşiktaş'ın bu oyuna ortak görüntüsünde Trabzonspor'un daha defansif oynamasının da payı vardı. Nitekim bordo-mavililer, rakiplerine pozisyon şansı tanımadılar ve ilk yarı Trabzonspor'un 1-0 üstünlüğü ile sona erdi. 

 
Beşiktaş ikinci yarıya daha istekli başladı. Orta alanda ki etkisini arttıran siyah-beyazlılar, özellikle kanattan geliştirdiği akınlarla rakip kalede gol aradı. Teknik direktör Bilic'de Gökhan Töre'nin yerine Filip Holosko'yu oyuna alarak kanattan gol arayışlarını hızlandırmaya çalıştı. Dakikalar geçtikçe Beşiktaş, etkin gol pozisyonuna giremedi. Trabzonspor ise ilk yarıda ki üretkenliklerinden çok uzaktaydılar. Bordo-mavililer adına korkulan, siyah-beyazlılar adına da umulan gerçekleşti. Dakikalar 85'i gösterirken Atiba Hutchinson'ın önce kaleci Onur Kıvrak ardından direkten dönen kafa vuruşunu iyi takip eden Almeida, topu filelere göndermeyi başardı. 
Bu golle Beşiktaş, Trabzonspor'un kontrolünde geçen maçtan 1-1 beraberlikle puan çıkarmayı başardı. 
 
Bu skorla Beşiktaş puanını 30'a Trabzonspor ise 28'e yükseltmiş oldu. Kasımpaşaspor'un puan kaybı yaşadığı 18. haftada hem Beşiktaş hem de Trabzonspor üst sıralara yaklaşma fırsatını kullanamadı. Bordo-mavililerin 3 büyükler karşısındaki galibiyet hasreti 14 maça çıkarken, evinden yenilmezlik serisi ise 23 karşılaşmaya yükseldi.
 
Sivasspor-Kayserispor 3-0
 
Süper Lig'de Sivasspor ile Kayserispor 18. hafta mücadelesinde karşı karşıya geldi. Sivasspor'un fazla zorlanmadığı maçta rakibini farklı mağlup ederek 3 puanı hanesine yazdıran taraf oldu. 
 
Sivas 4 Eylül Stadyumu'nda oynanan karşılaşmanın ilk 45 dk.'da daha arzulu ve etkili olan taraf ev sahibi takımdı. Orta sahada kısa paslarla organize olan Roberto Carlos'un öğrencileri Kayserispor kalesinde tehlike yaratsa da ilk yarıda gol sesi çıkmadı.

 
Mücadelenin ikinci yarısına fırtına gibi başlayan Sivasspor golcü oyuncusu Aatif Chahechouhe sonuca gitti. 51. ve 60. dk.'da rakip fileleri havalandıran Fransız asıllı oyuncu böylece Süper Lig'de 12.golüne ulaştı. Dakikalar 79'u gösterirken Henrique Sereno rakibiyle girdiği mücadele sonrası maçın hakemi Fırat Aydunus tarafından kırmızı kartla cezalandırıldı ve Kayserispor, deplasmanda 10 kişi oyununu sürdürdü. Rakibin kırılan direnci ve skor avantajıyla daha rahat bir oyun ortaya koyan Sivasspor, 82'de Ziya Erdal'ın ayağından bir gol daha bularak farkı 3'e indirdi. 
 
Kalan sürede başka gol olmayınca Sivasspor, ligin ikinci yarısına galibiyetle başladı ve zirve takibinden kopmadı. Kırmızılı beyazlılar puanını 32'ye yükseltirken, ligin sonuna demir atan Kayserispor ise 12 puanda kaldı.
 
Sanica Boru Elazığspor-Akhisar Belediye Gençlik Spor 2-1
 
Süper Lig'in 18. haftasında alt sıralardan kurtulma mücadelesi veren Elazığspor taraftarı önünde konuk ettiği Akhisar Belediyespor'u 2-1'lik skorla mağlup etti. 
 
17 haftada 13 puan toplayan Elazığspor, Türkiye Kupası'nda ki Galatasaray galibiyetinden sonra lige de 3 puanla başladı.  Okan Buruk'un öğrencileri 25. dk.'da Merter Yüce'nin attığı golle 1-0 öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve ilk yarı 1-0 Elazığspor'un üstünlüğüyle sona erdi.
 
İkinci yarının 53.dk.'da evsahibi takım oyuncusu Deniz Yılmaz, farkı 2'ye çıkaran golü kaydetti. Avantajlı skoru elde eden Elazığspor, 76. dk.'da Bilal'in golüne engel olamadı. Kalan dakikalarda gol olmayarak, mücadele 2-1 evsahibi takımın üstünlüğü ile sona erdi.
 
Elazığspor'un Akhisarspor maçına çıkan ilk 11'ine ve oyuna sonradan giren isimlere bakıldığında ilginç bir tablo ile karşılaşıldı. Ortaya çıkan sonuç ise Elazığspor'un ligin en Avrupai takımı olduğuydu. Bordo-beyazlıların Akhisar maçında sahaya çıkan ilk 11'inde 5 yabancı, 6 da yerli oyuncu vardı. Ancak 6 Türk futbolcudan sadece 2 tanesi Türkiye'de doğmuş ve altyapı eğitimini Türkiye'de geçirmişti. Mehmet Nas ve Çağlar Birinci haricinde ki 4 Türk futbolcu da yurt dışında doğan ve orada yetişip Türkiye'ye transfer olan isimlerdi.  Kısacası Elazığspor'un sahaya çıkan 11'inde Türkiye'de doğan ve yetişen sadece 2 futbolcu vardı.
 
Kayseri Erciyesspor  - Medical Park Antalyaspor : 1-3
 
Süper Lig'de 18. hafta maçında Kayseri Erciyesspor ile Antalyaspor karşı karşıya geldi. Kadir Has Stadı'nda oynanan zorlu mücadeleyi deplasman ekibi 3-1'lik skorla kazandı. 
 
Karşılaşmada rakibine oranla daha üstün bir oyun ortaya koyan Antalyaspor, 27. dk.'da Tita'nın golü ile öne geçti. İlk yarıda başka gol olmazken, konuk ekip soyunma odasına 1-0'lık üstünlükle gitti. 
 
İkinci yarıya da etkili giren Antalyaspor, 57.dk.'da Gökçek Vederson'un frikikten attığı gol ile farkı 2'ye çıkardı. Bu gol sonrasında oyunun temposu iyice düştü. Farkın 2'ye çıkmasından sonra Erciyesspor'da teknik direktör Hikmet Karaman üst üste değişiklikler yaptı. Seyircisi önünde sahadan puanla ayrılmak isteyen Kayseri Erciyesspor 77.dk.'da Yasin Özetkin'in attığı golle skoru 2-1'e getirdi. Kalan dakikalarda evsahibinin yaptığı baskı sonuç getirmedi. Maçta son sözü ise konuk ekibin yeni transferi Semih Şentürk söyledi. 80.dk.'da oyuna giren tecrübeli isim, uzatma dakikalarında kaydettiği golle maçın skorunu belirledi ve mücadele 3-1 Antalyaspor'un üstünlüğü ile sona erdi. 
 
Devre arasına yaptığı transferlerle ikinci yarıya iddalı giren MP Antalyaspor, puanını 21 yaptı ve 12. sıraya yükseldi.  Kayseri Erciyesspor ise 12 puanla son sırada kaldı. Süper Lig'in 19. haftasında Antalyaspor evinde Gaziantepspor ile karşılaşacakken, Kayseri Erciyesspor ise deplasmanda Beşiktaş'a konuk olacak.
 
Galatasaray-Gaziantepspor 0-0
 
İkinci yarıya “Her maçta 3 puan” parolası ve Fenerbahçe'nin puan kayıpları umuduyla başlayan Galatasaray daha ilk maçta tökezledi! Gaziantep deplasmanında bekleneni veremedi ve doğru düzgün pozisyon üretemediği maçta rakibiyle 0-0 berabere kaldı. 
 
Karşılaşma iki takım açısından da mutlak kazanılması gereken bir mücadeleydi. Gaziantepspor küme düşme hattından orta sıralara doğru hareketlenmek, Galatasaray ise puan kaybına tahammülü olmadığı şampiyonluk yarışında yara almamak için galibiyete muhtaçtı. 
 
Cim Bom, maça alışagelmiş 3-5-2 dizilişi ile başladı. Ancak iki takım da oyunu kontrol etme çabasına girince ortaya temposu düşük ve pozisyonu az bir mücadele ortaya çıktı. Sarı-kırmızılılar orta sahada üstünlüğü ele alsa da bunu rakip ceza sahası çevresinde üretkenliğe dönüştüremedi. Kanatlardan pozisyon üretemeyen sarı-kırmızılılar rakip savunmayı ortadan yüklenerek ve şut çekerek delmeyi denedi. Ancak Mancini'nin öğrencileri bunda başarılı olamadı. 
 
İlk 20 dk sonrası pozisyon kısırlığı gören Mancini 3-5-2'den 4-2-3-1 ve 4-4-2'ye geçti. Ancak taktik değişikliği, oyun anlayışı değişikliği getirmeyince Galatasaray yine pozisyon üretemedi. Gaziantepspor'da rakip kalede etkili olamayınca ortaya temposuz, pozisyonsuz ve golsüz geçip 0-0 sona eren bir ilk yarı çıktı.
 
Sahadakiler bekleneni vermemelerine rağmen iki takım da ikinci yarıya aynı 11'lerle başladı. Ancak ev sahibi ekip ardı ardına pozisyonlar bulunca ilk müdahale geldi ve Mancini 56.dk.'da Emre Çolak'ı alarak Amrabat'ı sahaya sürdü. Amrabat değişikliğinin ardından biraz olsun dengelenen mücadelede Galatasaray hala pozisyon kısırlığını aşamayınca, Mancini ikinci müdahalesini de yaptı. Umut Bulut'u çıkarıp yeni transfer Salih Dursun'u aldı. Ama bu hamleler de beklenen sonucu getirmedi.
 
Özellikle son bölümlerde iki takımında hızlı akınlara rakip kaleye yüklenmesi ile pozisyonlar yaşansa da top filelerle buluşmadı. Sahanın kaygan oluşu da organize akınları zorlaştırınca karşılaşma 0-0 sona erdi. Beraberlik sonrası Galatasaray 34 puana, Gaziantepspor ise 22 puana çıktı.
 
Fenerbahçe-Torku Konyaspor :  2-1
 
Zirve yolunda ki rakiplerinin puan kaybettiği haftada Konyaspor'u ağırlayan Fenerbahçe sürprüze izin vermedi.  Lider Fenerbahçe geriye düştüğü maçta iki stoperi Bruna Alves ve Egemen'in golleriyle 2-1 galip ayrılmasını bildi. 
 
Maçın ilk dakikalarına iyi giren taraf Fenerbahçe olsa da Konyaspor 15dk.'lık baskılı bölümünde kalesini iyi savundu. Daha sonra baskısını yükselten konuk ekip, deplasmanda aradığı golü buldu. 21.dk.'da Hleb'in pasını gole çeviren Djalma Konyaspor'u 1-0 öne geçirdi. 

Golden sonra Fenerbahçeli futbolcular hazırlık paslarıyla rakip kalede pozisyon üretmeye çalıştı. Oyunu rakip yarı alana yıkarak beraberlik için yüklenen sarı-lacivertliler, ilk yarının sonlarına doğru skoru dengeye getirdi. 44.dk.'da Caner'in ortasında kafayla topu ağlara gönderen Bruno Alves Fenerbahçe'yi soyunma odasına 1-1 eşitlikle götürdü.
 
Taktiksel olarak takımın kapanmasına izin vermeyen Mesut Bakkal, yönetiminde ki Konyaspor ikinci yarının ilk dakikalarında iki net pozisyondan yararlanamadı. Rakip alanda daha fazla zaman geçirmeye başlayan Konyaspor önce direk daha sonra da Volkan engeleni aşamadı. Gekas'ın kaleye şutunda Gökhan'ın ters vuruşunda top direkten döndü ve ardından savunma topu kornere gönderdi. Sağ kanattan kullanılan köşe vuruşunda cezalaanına yapılan ortada Fenerbahçe savunması topu uzaklaştırdı. Ardından atağın devamında ceza alanına gönderilen ortada Gekas, sol direk dibinde dar açıdan vuruşunu yaptı ama Volkan topu çıkarmayı başardı.
Orta alanda sorunlar yaşayan Fenerbahçe'ye Ersun Yanal'dan hamle geldi. Sıkıntıyı sakatlığı nedeniyle uzun süre forma şansı bulamayan Emre Belözoğlu'nu oyuna alarak çözmeye çalıştı. Emre 59. dk'da Baroni'nin yerine oyuna dahil oldu.
 
İkinci yarının başında ki Konyaspor  baskısını kıran Fenerbahçe, rakibine üstünlük sağlamaya başladı. Konya ceza sahası içinde tehlikeli olan sarı-lacivertliler üst üste pozisyonlar üretti. Fenerbahçe 73. dk.'da Egemen Korkmaz ile mutlak bir pozisyondan yararlanamadı. Sol kanattan kullanılan köşe vuruşunda Egemen, kafa vuruşunu yaptı ama top üstten dışarıya gitti. Bu pozisyondan yararlanamayan Egemen 80.dk.'da attığı golle takımını 2-1 öne geçirdi. 
 
Egemen'in golüyle kritik bir galibiyete imza atan Fenerbahçe,  en yakın rakibi Galatasaray ile puan farkını 10'a çıkardı ve 44 puana yükseldi.  Konyaspor ise 20 puanda kaldı.

Duygu İlbasmış

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!