comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

UEFA'nın karar talebi ne anlama geliyor?

31 Ocak 2014, Cuma 01:59

UEFA'nın TFF'den Yargıtay'ın şike kararını talep etmesinin iki anlamı var...

FutbolArena Özel- UEFA'nın TFF'den Yargıtay'ın şike kararını talep etmesinin iki anlamı var. Birincisi rutin bir talep. İkincisiyse kişilerle ilgili verilmeyen kararın sonuca bağlanması ve UEFA'nın TFF kararlarına müdahale edip etmeyeceği. Üzerinde durulması gereken meseleyse ikinci madde. 
 
UEFA'nın Yargıtay'ın verdiği kararı TFF'den talep ettiği konünuşuluyor. Aslında bu beklenen bir gelişmeydi. Asıl üzerinde durulması gereken noktaysa bu kararı neden talep ettiği ve bundan sonra neler olabileceği? 
 
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor: UEFA, 3 Temmuz'dan bugüne kadar ortaya çıkan tüm raporları talep etti ve TFF de bu kararları tercüme ettirerek UEFA'ya yolladı.
 
DÜREN: BU RUTİN BİR İŞLEM 
TFF Basın sözcüsü Mete Düren durumu "Bu rutin bir işlem. UEFA daha önce şike sürecine dair, savcılık, mahkeme ve TFF kurullarının verdiği tüm kararları bizden talep etti. Biz de bu kararları tercüme ettirerek UEFA'ya yolladık. Özetle gelen talebi anormal bir durum olarak değerlendirmemek gerekiyor. Zaten rutin bir durum" diye yorumluyor.
 
Peki UEFA'nın talebi hangi gelişmeleri beraberinde getirecek?
 
UEFA, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı ceza için kendi disiplin kuruluna sevk ederken, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Tayfur Havutçu, Serdal Adalı, Ali Yıldırım ve Cemil Turan'ı da aynı gerekçeyle sevk etmişti.
Sevklerin ardından Fenerbahçe 2 yıl, Beşiktaş 1 yıl ceza almış, kişilerle ilgili herhangi bir karar verilmemiş ve ek rapor talep edilmişti. UEFA Disiplin Kurulu'nun kişilerle ilgili karar vermemesi; kulüplerle ilgili ceza vermesi, tartışmaları da beraberinde getirmişti.
 
Hukukçuların ortak görüşü kişilerle ilgili UEFA'nın karar vermesi için Yargıtay'ın kararı beklenecekti. Süreçte aslında böyle gelişti denebilir. UEFA kişilerle ilgili karar vermedi. UEFA'nın bugün Yargıtay'ın kararını talep etmesiyse kişilerle ilgili kararı vermesi için süreci hızlandırabileceği şeklinde yorumlanabilir. Hatta bu konuda Aziz Yıldırım'ın Avukatı Şeref Dede, "Yargıtay'ın bu kararı UEFA'nın kişiler hakkında vereceği kararı hızlandırabilir ve etkileyebilir” demişti.
 
UEFA kişilerle ilgili neden karar vermedi?
 
Bu konuda hukukçuların genel görüşü "UEFA, kişilerle ilgili karar vermeden önce yerel mahkemenin sonucunu bekleyerek aleyhine olacak bir gelişmenin de önüne geçmek istedi. Örneğin UEFA, kişilere yaptığı yargılama sonucu hak mahrumiyetleri verseydi ve Yargıtay da 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararları bozsaydı o zaman kişilerin İsviçre mahkemelerine UEFA aleyhine dava açma hakkı olacaktı. Ve UEFA davalar nedeniyle zor durumda kalabilirdi. O yüzden UEFA, başından beri bu süreci çok akıllı yönetti. Aleyhine oluşacak durumların önüne geçti. Dolayısıyla Yargıtay'ın verdiği kararlar sonrası kişilerle ilgili harekete geçmesi muhtemel."
 
YENİDEN YARGILAMA ÇIKARSA
Bu süreçte merak edilen konulardan biri de yeniden yargılama kararının çıkıp çıkmayacağı. UEFA'nın başından beri kişilerle ilgili izlediği yol göz önünde bulundurulduğunda, yeninden yargılamaya ilişkin çıkacak nihai sonucu beklemesi güçlü ihtimal. Ayrıca bu süreçte yeniden yargılama olmazsa UEFA'nın cezası onananlara dair karar vermesi, haklarında Yargıtay tarafında bozma kararı verilen ( Tayfur Havutçu, Serdal Adalı) kişilere ilişkinse yine nihai sonucu beklemesini öngörebiliriz.
 
UEFA, TFF'DEN YENİDEN YARGILAMA İSTER Mİ?
Bilindiği gibi TFF ile UEFA'nın şike sürecine ilişkin kararları çelişiyor. UEFA, Fenerbahçe ve Beşiktaş'a ceza verdi, TFF ise ceza vermedi. İki ayrı kurumun aynı konuda farklı işlem yapması, "UEFA, TFF kararlarına müdahale edecek" yorumlarını ve tartışmalarını da beraberinde getirdi. İşte bu noktada Yargıtay kararları sonrası UEFA'nın TFF'nin verdiği kararlarına müdahale etmesine neden olup olmayacağı başka bir tartışma konusu. Bu konuda UEFA bugüne kadar TFF'den herhangi bir talep de bulunmadı. Eski TFF Yöneticisi Avukat Yunus Egemenoğlu, UEFA'nın takımlara ceza verdiği günden beri bu durumun kaçınılmaz olduğunu savunuyor. TFF Başkanı Yıldırım Demirören ise "Bizim kurullarımız kararını verdi ve bu konu bizim için kapandı. UEFA'dan yeniden yargılama talebi gelirse o zaman bakarız" diyerek açık kapı bırakıyor.

Analiz: Aydın Cingöz

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!