Hababam sınıfının önemli karakterlerinden Ercan Gezmiş ile futbol-sinema ve Fenerbahçe özelinde konuştuk "/> Hababam sınıfının önemli karakterlerinden Ercan Gezmiş ile futbol-sinema ve Fenerbahçe özelinde konuştuk ">

Fenerbahçe Fenerbahçe

Hababam sınıfı Fenerbahçeli

18 Mart 2014, Salı 12:36

Hababam sınıfının önemli karakterlerinden Ercan Gezmiş ile futbol-sinema ve Fenerbahçe özelinde konuştuk 

FutbolArena Özel - Hababam sınıfının önemli karakterlerinden Ercan Gezmiş ile futbol-sinema ve Fenerbahçe özelinde konuştuk.

Hepiniz çok farkl
ı karakterlerdiniz ve iz bırakmaya devam ediyorsunuz. İlkler her zaman güzeldir derler ya sizden sonra filmin tekrarları yapıldı ama hiçbiri sizinkinin yerini tutmadı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

Çok haklısınız biz 40 sene önce biz bu filmi yaptığımızda Fenerbahçe maçına gittiğimizde aldığımız  heyecanı 40 yıl sonra  dün tekrar yaşadık. Stadyumun içine girdiğimiz andan itirbaren futbolcular sahaya çıkmadan önce antrenmanı, ısınmayı bırakıp bizim yanımıza geldiler. Sahaya çıktığımız zaman tahmin ediyorum ki neredeyse  40.000 taraftarın “hababam sınıfı” diye ortalığı inletmiş olmaları bizi tekrar heyecanlandırdı. Yani şuraya getirmek istiyorum hababam sınıfı oyuncuları olmak bizi o kadar onurlandırıyor ki dün bunu bir kez daha anladım...

Aslında hep şu merak edilmiştir... Mahmut hocadan hep korktunuz ve o sert hoca imajını hep koruyordu. Ama nasıl büyük bir cesaret ki herşeyi göze alarak o maçlara tam bir haylaz çocuk gibi gidiyordunuz. Çok güzel bir anıydı aslında bunu birazda futbolla bağdaştırırsak bu şekilde giden bir sürü taraftarda var izinsiz giden taraftar ama onlarda o heyecanı yaşamak için gidiyor.

Çok doğru söylüyorsunuz... Bizde aynı o heyecanı yaşayarak gitmiştik iki defa sınıftan kaçmıştık. Bir kere tefik fikretin ölüm yıldönümü için diğeri ise Fenerbahçe – Trabzonspor maçı için kaçmıştık. Bu kaçmamızın sonucunda Mahmut hoca bizi çok kötü cezalandırmıştı. Bizi bir ay kadar hafta sonu çıkışları yasaklamıştı. Bunların hepsi güzel şeyler keşke onlar tekrar bir arada olsalardı da biz bir sene çıkmasaydık.

Peki en çok neye üzülüyorsunuz ? Ekipten allah rahmet eylesin kemal sunal vefat etti. Dün Halit abiyi gördüm allah uzun ömürler versin. Sizler tabi çeşitli projelerde de yer almaya devam ediyorsunuz. Neyi özlüyorsunuz ? Siz galiba ekip olarakta normal zamanda görüşüyorsunuz ?

Evet. 38 sene sonra bu sene 39 sene oluyor biz geçen sene hayatta olan arkadaşlarla toplandık Malatya uluslar arası film festivaline davet edildik ardından adana altın koza film festivaline davet edildik. Bu iki festivalde de hababam sınıfı olarak yaşayan tüm oyunculara ömür boyu onur ödülü verildi. Bunun haricinde bugün Türkiye'nin bir çok üniversitelerinden söyleşi davetleri alıyoruz ki bunun bir tanesi bu hafta içerisinde gerçekleşecek. Buraya gidiyoruz geliyoruz çok güzel aktiviteler yapıyoruz ancak keşke kaybettiklerimizde yanımızda olsaydı...

Bazı sanatçılar var onlar olmadan olmuyor onları unutamıyoruz bir adile naşiti bir Kemal Sunal'ı bu gün yerine koyabiliyor muyuz ?

Tabi ki koyamıyoruz ... Bakın bu sene 40. Yıl ve dediğim gibi her geçen gün Hababam sınıfına olan ilgi daha fazla artıyor. Bunun için biz bir girişimde bulunduk hababam sınıfı filmlerini çektiğimiz adile sultan kasrı vardır biz filmleri orada çekmiştik. Biz orayı birebir müze yapıyoruz. Herkesiyle birebir o sınıfı eski hale getiriyoruz. Sanıyorum ki önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde o müzeyi açacağız. İnsanların hababam sınıfına olan özlemleri orada biraz daha giderilmiş olacak...

Kesin olarak bir tarih var mı ?

Her şey aslına uygun olsun istiyoruz. Tahmin ediyorum ki herhalde 30 Marta kadar bu müzeyi açmış olacağız... Sizinde katkılarınızla bunu buradan duyuralım...

Fenerbahçe kulübü Hababam sınıfı ile nasıl buluştu? Bu organizasyonu sağlarken sizinle iletişime nasıl geçildi? Kulüple aranızda neler yaşandı bunları da öğrenebilir miyiz?

Gayet tabi ki… Yaklaşık bir buçuk senedir Fenerbahçe futbol takımının maçlarında “ aç kapıyı Veysel efendi fener geliyor” diye bir slogan vardı. Hababam sınıfının sloganıydı bu. Bunun karşılığında Fenerbahçe yönetimi ve başkan Aziz Yıldırım bizi davet etmek istemişler. Bizim Hababam sınıfı oyuncularından bir arkadaşımızda Fenerbahçe SK içerisinde medya bölümünde görevlidir. Arkadaşlarımızla irtibata geçerek bizleri davet ettiler eksik olmasınlar. İki gün öncesinden İstanbul dışında olan arkadaşlarımızı da çağırdık. Bize çok güzel imkânlar hazırladılar ve sundular. Bütün arkadaşlarla bir araya geldik ve maç günüde saat 17.30 gibi stada geldik. Stada gelir gelmez ortalık ayağa kalktı. Maç ve maçtan sonrada yine yönetim kurulu eksik olmasın bizleri uğurladı ve bir yemek yedik ve ta ki bu sabah İstanbul dışındaki arkadaşlar kendi şehirlerine dönene kadar Fenerbahçe SK bizimle  çok çok yakından ilgilendi zaten bizde Fenerbahçeli bütün yöneticilere Hababam sınıfı olarak teşekkürlerimizi yaptık.

Futbolcular tek ayak üstünde durduğunda ne hissettiniz?

İnanır mısınız şu an bunu konuşurken bile tüylerim diken diken …  Birde onun haricinde eğer gözlemlediyseniz akşam maç bittikten sonra sağ olsun kaptanlarımız Volkan ve Emre tüm takımı bizim önümüze getirdi ve orada hababam güm güm gümü futbolcularla hababam sınıfı ve bütün statla birlikte yapınca yer gök inledi ama dün o golden sonra tek ayak üzerine kalkmaları inanılmaz bir şeydi. Onu yaşayıp insanlarının tüylerinin diken diken olmaması mümkün mü?

Ekibinizden futbolla arası en iyi olanlar kimlerdi ?

Bu inanılacak gibi değil hepimizin arası futbolla iyiydi. Çünkü biz her filmi çektiğimiz zamanda kamera arkasında veya dinlenme zamanında bahçede hepimiz top oynardık. İnanılmaz bir şekilde sevdalıydık futbola gerçi şimdi değil hepimiz yaşlandık ama topun peşinde çok koşturduk.

Aziz Yıldırım ile görüşme şansınız oldu mu ?

Aziz başkanla maç esnasında görüşme şansımız olmadı. Çünkü biliyorsunuz aziz başkanımızın bir hak mahrumiyeti var. Statla ilgili bunun tabi detaylarına biz giremeyiz ama daha sonra kendisi eksik olmasın bize yakınlığını gösterdi.

Şampiyonluk yarışı , şu an ki futbol ortamı biraz gergin geçiyor. Geçmişte herkes birlikteyiz diyebildiği dönemleri hatırlıyorsunuz… ne değişti sizce ?

Değişen çok şeyler var … bir kere insanların ağzında değişen bir Türkiye diyorlar ya ben bu değişen türkiyenin ne şekilde değiştiğini bilmiyorum ama şunu net biliyorum ki artık insanların birbirlerine selam vermeleri değişti insanların birbirlerine hoşgörüyle görmeleri değişti. Eskiden biz Fenerbahçe- Galatasaray maçalarını beraber seyrederdik. Stadın yarısı Fenerbahçeli yarısı Galatasaraylı olurdu. Ama şimdi bu gün oynanan futboldan ne kadar zevk alıyorsun. Galatasaraylı şimdi gidiyor kendi stadında maçı izliyor zevk alıyor almıyor geri geliyor. Fenerbahçelisi aynı şekilde, Beşiktaşlısı aynı şekilde… onun için yani çok şeyler değişti bizim önce bir kez daha aklımızı başımıza alıp insanların birbirlerine karşı hoşgörülü olmalarını sağlamamız lazım …

Filmler çekilirken tabi stadlar eski haliyle şu anki haliyle arasında dünyalar kadar fark var değil mi ?

Gayet tabi biz hababam sınıfı oyuncuları olarak Fenerbahçe stadının soyunma odalarına girdik yani izleyicinin giremeyeceği yerlere girdik. İki gündür fenerbahçenin konuk evinde kalıyoruz. Her biri beş yıldızlı bir otel gibi… Fenerbahçe'nin stadının alt kısımları yani futbolcuların soyundukları duş yaptıkları yer inanılmaz güzel teknoloji inanılmaz ilerliyor. Ama bu birazda seyircilerin, taraftarların birbirine karşı sıcaklığı olursa her şey daha da güzel olacak şeyi söylemek istiyorum yani bu gün bakıyorum bütün basını yakından takip ediyorum “Fenerbahçe şampi” diye başlıkları atılmış yani bir “yon” kalmış. Şimdi ben Fenerbahçe'nin bir sevdalısıyım. Fenerbahçe benim takımım şampiyon olacak ama yine ortada güzellikler yok. Yine herkes birbirine karşı şiddet uygulayacak. Ne anlamı kaldı ? Futbolda sinema gibi tiyatro gibi bir gösteri değimidir ? Futbolcular sahanın içerisinde kardeşler ama nedense taraftarlar birbirlerine düşman bunu sağlamamız gerekiyor.

Türk sinemasının ilerleyişini nasıl görüyorsunuz ?

Türk sineması çok iyi durumda çok güzel yapıtlar yapılıyor. Çok iyi paralar harcanıyor. Harcanan paralarında karşılığı alınıyor. Sinemanın geçmiş dönemde bizim dönemimizde ve bizden öncekilerle şu an arasında dağlar kadar fark var. Az evvel dedik ya eski statlarla yeni statlar türk sinemasınıda eski sinema ve yeni sinema olarak değerlendirelim o zaman da çok güzel çok lezzetli çok hoş filmler yapılıyordu şimdi de sanatsal da olsun ticari de olsun gişe anlamında da olsun çok güzel şeyler yapılıyor. Ben Türk sinemasından hiçbir zaman umudumu kaybetmedim. Türk sineması hakikaten çok güzel bir yerde. Aynı şey tiyatro içinde geçerli.

Aranızda futbol oynuyordunuz. Ekipte belki paylaşımlarda yapıyordunuz. Şöyle bir mevkisel olarak arkadaşlarınızla takım kursanız nasıl bir takım kurardınız ?

Allah rahmet eylesin bizim iki şişmanımız feridunla cem kaybettiğimiz muhakkak Cem'i kaleye koyuyorduk çünkü Cem fazla koşmuyordu. Feridun'u da geri dörtlünün en arkasına koyardık. Ondan sonra haltayla bizim ufaklık vardı . Çok küçüktü o sağa sola koşardı onları ileriye koyardık. Bizlerde ince uzun saplar ortalarda dolaşırdık. Ama muhakkak bir maç bittiği zaman ya bir cam kırılmıştır ya birisinin suratı patlamıştı.

Kemal Sunalı biz garip filminde biz Beşiktaşlı gördük kızıyla arasında yaşadığı o duygusal anlar işte bir maçta İnönü stadını kazarken yakalandı Köyden İndim Şehre işte yine Hababam sınıfına dahil olmak üzere Fenerbahçeyle anlarıda vardı. Kemal sunal hangi takımlıydı ?

Kemal abi çok güzel bir milli takım taraftarıydı. Öyle diyelim kapatalım konuyu. Ama Hababam sınıfı Fenerbahçeli…

Röportaj: Yetkin Etkin
 


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!