comScore

Enflasyon oranları arttı mı? Enflasyon oranları açıklandı mı? (Eylül 2018 enflasyon oranları ne kadar oldu?)

03 Ekim 2018, Çarşamba 14:15
Enflasyon oranları arttı mı? Enflasyon oranları açıklandı mı? (Eylül 2018 enflasyon oranları ne kadar oldu?)

Enflasyon oranları açıklandı. Son dakika Eylül ayı enflasyon oranları belli oldu. Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından Enflasyon oranı ne kadar oldu? Enflasyon arttı mı? Enflasyon oranı düştü mü? Enflasyon ne kadar oldu? sorularına yanıt aranmaya başladı. Enflasyon oranlarıyla ilgili tüm gelişmeler haberimizin devamında. 

FutbolArena - Enflasyon açıklandı mı? Enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? Enflasyon oranları belli oldu mu Son dakika! Enflasyon rakamları açıklandı. Eylül ayı enflasyon rakamı ne kadar oldu? Ekim ayı enflasyon rakamı açıklandı mı? Enflasyon rakamları düştü mü? Enflasyon arttı mı? Enflasyon son dakika enflasyon rakamlarıyla ilgili tüm bilgiler haberimizin devamında. 


Son dakika enflasyon oranları açıklandı (Eylül ayı enflasyon oranları 2018)


Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte vatandaşlar büyük bir sürprize şahit oldu. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Enflasyon son 15 yılın rekorunu kırdı. Bu gelişmenin ardından internet ortamında popüler olan soruların başında Ekim ayı enflasyon oranı, Eylül ayı enflasyon oranı ne kadar oldu? geliyor. 

Enflasyon oranları açıklandı. Eylül ayında yıllık enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.52 oldu. Aylık enflasyon yüzde 6.30 olarak gerçekleşti. Enflasyon son 15 yılın rekorunu kırdı. Yeni Ekonomi Programı'nda yıllık enflasyon yıl sonunda yüzde 20.8 olarak öngörülüyordu. Sözcü'nün haberine göre, TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma %36,61, çeşitli mal ve hizmetler %30,61, gıda ve alkolsüz içecekler %27,70 ve konut %21,84 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.


Enflasyon nedir?


Enflasyon, bir ekonomide fiyatlar genel düzeyinde sürekli ve hissedilir artışı ifade eder. Somut bir örnek verecek olursak, almak isteğimiz ekmek veya konut veya araba; şu an 5 yıl öncesine göre daha pahalı ise bunun nedeni enflasyondur. Enflasyon, elimizdeki 1 TL ile, önceki döneme göre daha az mal ve hizmet almamıza yol açar, kısaca satın alma gücünü düşürür. Ancak, tüketiciler için hoş olmayan bir durum oluştursa da, ekonominin sağlığı açısından ılımlı diyebileceğimiz oranda enflasyona ihtiyaç duyuluyor. Bu bir bakıma ekonominin hala nefes alabildiğini gösterir. Merkez Bankaları için genelde bu oran %2-3 civarında değişiyor.
Enflasyonun ılımlı olarak tanımlanabileceği bu aralığın çok üzerinde ve kontrol dışında ilerlemesi hiperenflasyon tanımına girmektedir. Tüm ulusun parasal sistemini tehlikeye atan bu durumla ilgili en bilinen örnek, 1920'lerde Almanya'da yaşanmıştır. Yüzde otuz bin enflasyon sırasında 1 ABD Doları 4 trilyon 2 yüz 10 milyar 5 yüz milyon Alman Markı değerine ulaşmıştır.(1) En uç örnek olarak da Zimbabve'de Kasım 2008'de görülen yüzde 79 milyar 600 değeridir.(2) Stagflasyon ise zayıf ekonomik büyüme veya gerilemeye (resesyon) ek olarak, işsizlik ve enflasyonun bir arada yaşandığı, ülkenin maliye ve para politikalarını uyumu sınayan oldukça yıkıcı senaryodur. Merkez Bankalarının çaresiz kalabildiği bu durumda, yüksek enflasyonla savaşmak için uygulanan faiz artırımları, işsizlik ve büyümeyi içinden çıkılmaz bir duruma getirebilir.

ENFLASYON YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN>>>

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!