comScore

Cuma nasıl abdest alınır? Cuma abdesti şart mı? (29 Haziran Cuma)

29 Haziran 2018, Cuma 09:13
Cuma nasıl abdest alınır? Cuma abdesti şart mı? (29 Haziran Cuma)

Cuma namazı öncesinde abdest almak isteyen vatandaşlar için cuma namazı abdesti nasıl alınır ve cuma namazı öncesi abdest şart mı sorularının yanıtlarını haberimizde veriyoruz. Cuma günü namaz kılmadan önce nasıl abdest alınır, cuma abdestinin önemi nedir gibi soruların cevapları burada.

Cuma namazı abdesti nasıl alınır? Cuma namazı öncesi abdest almak şart mı? Cuma abdesti nasıl alınır? Cuma namazı abdest almak isteyen vatandaşlar ne yapmalı? Müslüman aleminin en mübarek günü olarak kabul edilen cuma günü, cuma namazı kılmak isteyen vatandaşlar cuma namazı abdesti nasıl alınır sorusunun yanıtını arıyor. Cuma namazı öncesi abdest şart mı?
 

Cuma Namazı neden önemlidir? Cuma ne demek?


Cuma; cem olmak, toplanmak manalarına gelir Cuma günü, Müslümanlar için çok önemli bir gündür.Bu günde Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar Topluca yapılan bu ibadet, o günü bayram günü değerine yükseltir.

Bu sebeble Cuma gününe Seyyidü`l-eyyam, yani, günlerin itibarlısı,efendisi de denir.Bütün hayırlı işlerin Cuma günü meydana geldiği; tarih boyunca pek çok kudsî hâdiselerin hep Cuma günü zuhur ettiği rivayet edilir.
 

Cuma namazı abdest nasıl alınır? Cuma abdesti şart mı? (29 Haziran Cuma)


Cuma namazı ve her namaz öncesi abdest alınması şarttır. Abdest, vücudun belli uzuvlarını usulüne uygun olarak yıkamak ve mesh etmek suratiyle yapılan temizliktir. Abdest, her türlü pislik ve kirlilikten kurtulmak için önemli bir ibadettir. 
Abdeste “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diyerek başlanır.Sonra “Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” diyerek Euzü-besmele çekilir. Üç kez eller bileklere kadar yıkanır, Ellerri yıkamak farzdır.(Bir elin parmakları diğer elin parmakları arasına geçirilerek hilallenir)



Sağ el ile ağıza üç kere su verilerek ağız yıkanır, Sağ el ile buruna üç kere su verip, sol el ile sümkürülür, Avuçlara su alıp, alından çene altına, şakaklara kadar üç kez yüz yıkanır, yüzü yıkamak farzdır. Sol el ile sağ kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Sağ el ile sol kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Kolları yıkamak farzdır. Her iki kol yıkandıktan sonra, eller tekrar yıkanır ve başın dörtte biri mesh edilir, başı messh etmek farzdır. (başın üst kısmına ıslak elle dokunulur)

Daha sonra sağ ve sol elin şehadet parmakları ile iki kulağın deliklerine su verirken baş parmaklar ile kulakların arkası mesh edilir, Ellerin dış yüzü ile ense mesh edilir, Sol elin küçük parmağı ile, sağ ayağın küçük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle, topuklarla birlikte, sağ ayak üç kez yıkanır, Sol ayağı üç kez yıkarken, ayak parmaklarının arasını küçük parmağı ile bu sefer baş parmaktan başlayarak, küçük parmağa doğru, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle topuk ile birlikte yıkanır. Ayakları yıkamak farzdır.

Böylece abdest sona erer. Abdestten sonra abdest namazı kılınabilir.

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLA!

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!