comScore

Cuma günü nasıl abdest alınır? Cuma abdesti mecburi mi? Cuma abdest şartları neler?

11 Mayıs 2018, Cuma 10:38
Cuma günü nasıl abdest alınır? Cuma abdesti mecburi mi? Cuma abdest şartları neler?

Cuma günü nasıl abdest alınır? Cuma namazı kılmak isteyen vatandaşlar öncesinde cuma abdesti almak zorunda mı? Cuma abdestinin şartları neler? Cuma abdesti alırken hangi dualar okunur? Cuma namazı öncesi nerede abdest alınmalı? 

Cuma abesti nasıl alınır? Müslümanların en mübarek günü sayılan cuma günü abdest almak isteyenlerin kafasındaki tüm sorulara yanıt veriyoruz. Cuma namazı öncesi cuma abdesti almak isteyen vatandaşlar nerede abdest alabilir? Cuma abdest almak mecburi mi? Cuma abdesti öncesi neler yapılmalı? Cuma namazı kaç rekat sorusunun yanıtını buradan öğrenebilirsiniz. Cuma namazı öncesi abdest alırken hangi dualar okunmalı gibi soruların yanıtları haberimizde.
 

Cuma abdesti nasıl alınır? Cuma günü abdest almak zorunlu mu? (11 Mayıs 2018)


Cuma namazı ve her namaz öncesi abdest alınması şarttır. Abdest, vücudun belli uzuvlarını usulüne uygun olarak yıkamak ve mesh etmek suratiyle yapılan temizliktir. Abdest, her türlü pislik ve kirlilikten kurtulmak için önemli bir ibadettir. 

Abdeste “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diyerek başlanır.Sonra “Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” diyerek Euzü-besmele çekilir. Üç kez eller bileklere kadar yıkanır, Ellerri yıkamak farzdır.(Bir elin parmakları diğer elin parmakları arasına geçirilerek hilallenir)
Sağ el ile ağıza üç kere su verilerek ağız yıkanır, Sağ el ile buruna üç kere su verip, sol el ile sümkürülür, Avuçlara su alıp, alından çene altına, şakaklara kadar üç kez yüz yıkanır, yüzü yıkamak farzdır. Sol el ile sağ kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Sağ el ile sol kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Kolları yıkamak farzdır. Her iki kol yıkandıktan sonra, eller tekrar yıkanır ve başın dörtte biri mesh edilir, başı messh etmek farzdır. (başın üst kısmına ıslak elle dokunulur)

Daha sonra sağ ve sol elin şehadet parmakları ile iki kulağın deliklerine su verirken baş parmaklar ile kulakların arkası mesh edilir, Ellerin dış yüzü ile ense mesh edilir, Sol elin küçük parmağı ile, sağ ayağın küçük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle, topuklarla birlikte, sağ ayak üç kez yıkanır, Sol ayağı üç kez yıkarken, ayak parmaklarının arasını küçük parmağı ile bu sefer baş parmaktan başlayarak, küçük parmağa doğru, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle topuk ile birlikte yıkanır. Ayakları yıkamak farzdır.

Böylece abdest sona erer. Abdestten sonra abdest namazı kılınabilir.


 

Cuma namazı kılmak - Cuma namazı nasıl kılınır?


Cuma namazı: 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz, 4 rekat son sünnet, 4 rekat Zühri Ahir (Son öğle) ve 2 rekat vaktin son sünneti olmak üzere toplam 16 rekat namaz kılınır. Abdest alındıktan sonra cuma namazı kılmaya başlanır.Cuma namazı, farz namazlardan olup, (Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı Farz-ı ayın'dır.) Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır. Cuma namazı 10 rekattır ama nafile namazlarla birlikte 16 rekat namaz kılınır.

Cuma namazı aşağıdaki şekilde kılınır:

4 rekat cumanın ilk sünneti,
2 rekat cumanın farzı, 
4 rekat cumanın son sünneti,
4 rekat Zuhri ahir,
2 rekat vaktin son sünneti.

Cuma Namazı saatleri için TIKLA!

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!