comScore

Brezilya - Kosta Rika maçı hikayesi: '20 değil 96 dakika'

23 Haziran 2018, Cumartesi 13:27
Brezilya - Kosta Rika maçı hikayesi: '20 değil 96 dakika'

FutbolArena yazarı Murat Fevzi Tanırlı, Brezilya - Kosta Rika maçı başta olmak üzere Dünya Kupası'nda dünün maçlarını kaleme aldı.

FutbolArena Analiz - 2018 Dünya Kupası'nda heyecan devam ediyor. Brezilya ile Kosta Rika arasında oynanan maç başta olmak üzere dünkü maçlarla ilgili Murat Fevzi Tanırlı değerlendirmelerde bulundu.

'20 DEĞİL, 96 DAKİKA!'
Futbol adına çok keyifli 90 dakikanın her iki devresi de ayrı değerlendirmek gerekir. Brezilya bu kez “evet ben şampiyonluk adayıyım!” dercesine bir maç çıkardı. Karşısında ise 2014 Dünya Kupası'nın sıradışı takımı ve bu turnuvanın da ilk maçındaki şanssız takıımı Kosta Rika vardı. Yıllardır alıştıkları 3'lü defansla ve doğal olarak katı savunma ile Brezilya karşısına çıktılar. Brezilya gibi takıma alan bırakmanın tarihi farka gidebilecek bir skora davetiye çıkarmak olduğunun bilincinde oynadılar.
 


İlk 45'i hem çok iyi savunma hem de Keylor Navas'ın üstün performansı ile golsüz tamamladılar, Neymar'ı iyi durdurdular, Casemiro ile Paulinho'ya oyun kurma fırsatı vermediler. Hele Willian kanadının neredeyse sahanın ayak basılmayan tarafı gibi kalmasını sağladılar. Isı haritasında sağ kanatta çok bir renk değişimi görülmeyecektir. Böyle olunca da organize gelme şansı olmayan, tek bir yolu kullanan bir Brezilya izledik. 

Devre arası kritik ve doğru zamanda bir teknik adam dokunuşu gördük. Tite ile Sampaoli farkı devreye girdi.Hırvatistan karşısında hiçbir çözüm üretemeyen bir teknik adamla, bu denli katı savunma yapan ve size fırsat vermeyen takıma karşı hemen çözüm üreten bir teknik adamı gördük. Willian ile Douglas Costa'yı değiştirdi hemen ikinci yarı başında. Ardından da Paulinho çıktı ve Firmino hamlesi geldi. Bu da Brezilya baskısını bu kez sağlı sollu ve daha organize ataklarla Kosta Rika sahasına yığdı Tempo müthişti. Bu dağa kar dayanmaz dedik ve dakikalar uzatmaları gösteriyor olsa da 2 gol birden geldi.


 
Tüm ataklarda Neymar'ı arayan kimlikten 2. yarıda daha bir takım kimliğine bürünmeleri de önemliydi. Sol kanadı çok çalışan ama sağ kanadın esamesi okunmayan bir Brezilya takımı, sadece 2 kanattan değil bu kez her yönden geldi. Coutinho tam bir delici hücumcu. Son maç, grubun şansı azalan ve kazanması gereken takımlarından Sırbistan ile oynayacaklar. Sırbistan'a karşı Kosta Rika maçının ilk 45'indeki gibi oyun ters tepebilir. Belki ikinci yarıdaki format ve oyuncularla başlamak daha sağlıklı olabilir.

MAÇIN FOTOĞRAFI 



MAÇIN ADAMI ve MAÇIN GOLÜ:

COUTINHO: Sonlardaki inanılmaz baskının meyvesini verdiği anda güzel bir organizasyonla gelen atağı şık bir vuruşla sonlandırdı. Her an her şeyi yapabilecek özel bir adam.

MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (OPTA ve FIFA Resmi Sayfası)

-Şutlar Brezilya 23(isabet 9)-KostaRika 4(isabet 0).
-Kornerler 10-1.
-Ofsaytlar 3-3.
-Topla oynama %66-%34 Brezilya lehine.
-Brezilya %90 pas isabetiyle oynadı. KostaRika ise %73.
-Brezilya 732 pas (662 isabet), KostaRika 271 pas (199 isabet).
-Brezilya 105 km, KostaRika 109 km koştu.
-Sarı kartlar 2-1.
-Fauller her iki takım da 11'er.
- Neymar'ın 96:49'da attığı gol Brezilya'nın Dünya Kupası'nda bir maçın normal süresinde bulduğu en geç gol oldu.
- Gabriel Jesus (21y 80g), Memphis Depay'ın (20y 125g) 2014'te Avustralya'ya attığı golden bu yana Dünya Kupası'nda asist yapan en genç isim oldu.
- Brezilya ile Kosta Rika arasında Dünya Kupası'nda oynanan üç maçta Sambacılar'ın beş şutu direkten döndü (2x 1990, 2x 2002 1x 2018).

HAKEM

Hollandalı hakem Bjorn Kuipers, maçın genelinde gayet iyi yönetim gösterdi. Sadece bazı pozisyonlarda futbolcu diyaloglarındaki sert ikazlarında parmakla işareti ve agresif tavrı rahatsız ediciydi. Diğer yandan Neymar'a penaltı verdiği pozisyonun ardından VAR uyarısıyla geri dönmesi fevkalade karardı. O kadar basit müdahaleyi fırsat yaratıp durarak penaltı bekleyen Neymar'ı engellemiş oldu. Bu arada pozisyon asla aldatma değil, ancak penaltı da değil. Bu ayrımı yapmak gerekiyor. Müdahale var ancak Neymar kolaya kaçıp penaltı alma isteğindeydi.Maçın hakemi bunda anlık yanılabilir ki yanıldı ve düzelttiler. Aslan VAR! 

MAÇIN KALİTE NOTU: 9

Her iki takım adına da hikayesi olan bir maçtı. Kosta Rika, kalecisi Keylor Navas'tan başlayan müthiş bir savunma anlayışı, nadiren de olsa rakip kaleye giden, oyunu asla çirkinleştirmeyen, zaman kazanma derdinde fair-play dışı hareketler yapmayan bir takım kimliğindeydi. Brezilya ise oyunun 6 dakikalık son uzatması da dahil olmak üzere yıldızlarıyla maçı kazanmak için her şeyini sahaya koyan taraftı. Harika maç izledik

SEYİRCİ SAYISI: 64.468 – St.Petersburg Stadı (St.Petersburg)

SON SÖZ: Favori takımlar ismine, kadrosuna, yıldızlarına, futbollarına layık oynamalı. Brezilya, ilk maçta İsviçre karşısında sadece 20 dakika bize esintiler verdi, golü bulup sahasına çekildi, topu İsviçre'ye verdi ve kötü bir oyun sergiledi. Bu takım mı kupa favorisi dedirtti. Bu kez ise bir şampiyon adayı gibi topa ve oyuna hükmetti. 67 dakika oyunda kalan top, turnuvanın rekor süresine ulaşmış oldu. Bu 67 dakikada tabii ki aslan payı Brezilya'nın! 6 dakika uzatma süresi verilen maçta, 96 dakika boyunca eğriyisle doğrusuyla bitmek bilmeyen gol arayışı, %66 topa sahip oluşu, kilidi açmak için Tite'nin Douglas Costa ve Firmino değişimleri. Saha içi ve dışıyla çok keyifli bir maçtı.

SIRBİSTAN-İSVİÇRE

MAÇIN HİKAYESİ

Günün bir başka güzel maçıydı. Milli takımların oyuncularının hikayeleri açısından da, grubun puan tablosu açısından kritik maç çok süratli başladı. Sırbistan sağlı sollu yüklendi. Golü bulunca da Brezilya gibi yapıp sahneden çekileye karar verdi. O da aynı hatayı yapmıştı. Çünkü turnuvada “takım” kimliği sergileyen ve Shaqiri gibi yaramaz bir çocuğu olan İsviçre önemli bir disiplin örneği sergiliyordu. Takımın yıldızı Shaqiri her yerdeydi, rakip defansla neredeyse tek başına yıprattı, arkadaşlarına pozisyonlar hazırladı ve son dakikada da müthiş deparla ve klas vuruşla skoru tayin etti: 1-2


 
Maçın hakemi tecrübeli bir isim olmalıydı çünkü adrenalini yüksek ve kontrolden çıkmaya müsait bir maçtı. Alman Felix Brych ilk yarıdaki 3 sarı kartla otoritesinden ve maçın kontrolünden taviz vermeyeceğinin mesajını tüm sahaya yansıttı. Kolarov'un bariz sarısını atladığı pozisyon dışında hatası pek yoktu.
.
MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (OPTA ve FIFA Resmi Sayfası)

-Son 23 maçının sadece birini kaybeden İsviçre (16G 6B), bu süreçteki tek yenilgisini Portekiz'den aldı (Ekim 2017'de 0-2)
-Aleksandar Mitrovic, Sırbistan formasıyla ilk 11 başladığı son 18 maçta 15 gol attı.
-Aleksandar Mitrovic, İsviçre karşısında ilk yarıda beş şut çekti ve Sırbistan formasıyla Dünya Kupası'nda şimdiden bir maçta en fazla şut çeken isim oldu.
-Granit Xhaka, İsviçre formasıyla Jacques Fatton'dan bu yana (1950 & 1954) iki farklı Dünya Kupası'nda da gol atan ilk oyuncu oldu.
-Xherdan Shaqiri, İsviçre'nin Dünya Kupası'nda son altı golün beşinde direkt katkı yaptı (4 gol, 1 asist).
-Şutlar 20-12 İsviçre lehine (İsabetli sayılar 3-5)
-Kornerler 7-3 İsviçre lehine.
-Sadece İsviçre 3 kez ofsayta yakalandı.
-Topla Oynama %58-%42 İsviçre lehine.
-116 km Sırbistan, 112 km İsviçre koştu.
-Sırbistan 4, İsviçre 1 sarı kart gördü.
-Sırbistan 17, İsviçre 12 faul yaptı.

NIJERYA-İZLANDA

MAÇIN HİKAYESİ

Günün ilgi çekici ve bir başka heyecan dolu maçıydı. Önceki yazılarımda sizlere bahsetmiştim. Milli takım kadrolarının performans olarak en önemli dezavantaj yaratacak durumlarının başında oyuncularının kendi kulüplerinde oynadıkları mevki dışında milli takımda oynamaları. Hakan Çalhanoğlu ve Mehmet Topal özelinde de kendi takımımızda dillendiriyorduk. Nijerya'daki karşılığı da Moses.

Her ne kadar biz sonraki turnuvalara hazırlanıyoruz diyen bir milli takım teknik direktörü olsa da bu maçta önce 3'lü defans, sonra da Moses başta her oyuncunun en verili bölgede oynaması etkiliydi. Bu değişimle o kadar çok pozisyon üreten Nijerya izledik ki, gol sayısının artması işten bile değildi. Direkten gelen toplar, net pozisyonlar çok keyifliydi. 2 gol atan Ahmed Musa maçın adamıydı.



İzlanda disiplinli ve iyi defans yaparak oynadı yine. Hatta 2-0 geriye düştüklerinde VAR sayesinde bir de penaltı kazandılar ancak Sigurdsson auta attı. Geriye düştükten sonra hücum anlamında üretkenlik gösterecek bir oyun sergileyemediler. Maçın Yeni Zelandalı hakemi Matt Conger, VAR yardımıyla doğru bir penaltıya dönüş yaptı, maçın genelinde de gayet iyi yönetti.

MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (OPTA ve FIFA Resmi Sayfası)

-Ahmed Musa, Nijerya adına Dünya Kupası'nda üçüncü golünü attı ve Nijerya tarihinin bu turnuvadaki en golcü ismi oldu.
-Dünya Kupası tarihinde, Nijerya adına iki kez bir oyuncu bir maçta iki gol attı; ikisinde de bunu başaran isim Ahmet Musa'ydı. vs. Arjantin (25.06.2014) vs. İzlanda (22.06.2018)
-Şutlar 16-10 Nijerya. (İsabet 4-3)
-Kornerler 6-5.
-Ofsaytlar 1-0
-Topla oynama %58-%42 Nijerya lehine.
-100 km Nijerya, 106 km İzlanda koştu.
-Maçta tek sarı kart Nijerya'ya çıktı. Nijerya 9, İzlanda 10 faul yaptı.

Dünya Kupası Haberleri FutbolArena'da

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!