comScore
1 / 14

Beşiktaş, Fabri'yi satmamalı mıydı? "6-7 milyon Euro Fabri için çok değil"

FutbolArena - Beşiktaş, İspanyol kalecisi Fabri’yi 7 milyon euro karşılığında Fulham’a satmak üzere. Peki bu transfer doğru mu? FutbolArena editörü Sinan Yılmaz yorumladı...

 

2 / 14
30 yaşındaki tecrübeli kalecinin Beşiktaş ile bir yıllık sözleşmesi kalmıştı. İngiltere’den iyi bir teklif alan Fabri, şimdi satılmasa sezon sonunda bonservissiz olarak Beşiktaş’tan ayrılabilecekti.

3 / 14
Beşiktaş bu yüzden başarılı kaleci ile istese de istemese de şimdi yollarını ayırmak zorunda kaldı. Beşiktaş yönetiminin bugün eleştirilecek bir yanı yok. Bu karar verilmek zorundaydı ancak hata 2 sezon önce başladı.

4 / 14

SÖZLEŞMEDE SON SEZONA GİRMEDEN ÖNCE...

<h2>SÖZLEŞMEDE SON SEZONA GİRMEDEN ÖNCE...</h2>
Avrupa’nın oyuncu satışında önde gelen kulüpleri, başarılı performans veren oyuncuları ile sözleşmelerinin bitmesine en az 2 yıl kala, yeni sözleşme imzalıyorlar. Zira bu başarılı oyuncular son sezonlarına girdiklerinde büyük kulüpler tarafından ayırtılabiliyorlar.

5 / 14
"Sözleşme yenileme, sezon sonunda serbest kalınca seni bonservissiz olarak transfer edeceğiz" denilerek oyuncular transfer edilebiliyor. Bu yüzden Porto, Benfica, Sevilla gibi oyuncu yetiştirip satarak büyüyen kulüpler, oyuncularının sözleşmelerindeki bağlayıcı hükumleri sıkı tutuyorlar.

6 / 14
Buna karşın Türk kulüpleri, yeni yeni oyuncu satmaya başladığı için bu noktada deneyimsizler. Galatasaray da genç Bruma’da sözleşme uzatma konusunda geç kaldı. Durum böyle olunca 1 yıl sözleşmesi kalmış Bruma, RB Leipzig’e 15 milyon euroya satıldı. Bruma’nın daha uzun vadeli bir sözleşmesi olsaydı, bonservis için Galatasaray’ın daha yüksek bir pazarlık gücü olur ve Bruma’dan daha yüksek bir bedel kazanabilirdi.

7 / 14
Dolayısıyla Fabri ile sözleşme, iyi performans vermeye başladığı 2016-2017 sezonunda uzatılmalıydı. Sözleşme uzatma konusunda geç kalınınca, bu performansı gören diğer kulüpler de devreye giriyor ve oyuncuyu uygun bir bonservisle kapabiliyorlar.

8 / 14

6-7 MİLYON EURO FABRİ İÇİN ÇOK DEĞİL

<h2>6-7 MİLYON EURO FABRİ İÇİN ÇOK DEĞİL</h2>
30 yaş bir kaleci için geç değil. Kaleciler kariyerleri en uzun süren mevkinin oyuncuları. Tutmuş ve performans veren, en az 6-7 sezon daha alacağın olan kaleciyi 6-7 milyon euroya satmak pek de karlı bir iş değil. Yerine gelecek oyuncu tutacak mı bilinmiyor.

9 / 14
Üstelik Fabri 1 alıyorsa, Ospina gibi kaleciler en az 2.5 milyon euro isteyecekler. Hiçbir transferin garantisi yok. O yüzden elinde tutmuş oyuncu varken daha ucuza oyuncu alırım da kar ederim düşüncesi sakat bir mantık. FM gibi bir oyun değil gerçek futbol.

10 / 14
Örneğin Galatasaray 2007’de Mondragon’u sattı ve 2011’de Muslera gelene kadar kaleye dünya kadar para harcadı. Bu sırada Mondragon’un verdiği performansı da yerine daha ucuza aldığı kalecilerden alamadı. Halbuki Mondragon ile devam edilse 2011’e kadar Mondragon sorun yaşamadan devam edebilirdi.

11 / 14
Fabri, 1.5, 2 milyon euroluk zamlı kontratlarla ikna edilebilir miydi emin olamıyoruz ancak geçmişteki örnekler tutmuş oyuncuları kadroda kalmaya ikna etmenin daha yüksek tasarruf sağladığını gösteriyor.

12 / 14
Örneğin Fenerbahçe son 10 yıldır santrforu tutturamadı. Sürekli değiştirdiği santrforlara sadece bonservis 82.6 milyon euro ödemiş ama 2004’te tutturduğu Volkan sayesinde kaleye 1 lira bonservis harcaması yapmadı. Fenerbahçe zamanında Tuncay Şanlı, Aurelio gibi oyuncuları da zamla ikna etse bugün yine o oyuncuların yerini doldurmak için harcadığından çok daha fazlasını tasarruf edebilirdi.

13 / 14
Fenerbahçe yine bekleri için son 10 sezonda 21 milyon euro harcamış. Bunların 5 milyonu sağ beke, 16 milyonu sol beke. Zira sağda Gökhan Gönül vardı. Tutmuş, performans veren bir isimdi. Fenerbahçe onu zamla tutmak yerine kaybedince yerine transfer yapmaya başladı.

14 / 14
Şimdi Wiel gidiyor, İsla geliyor ama yapılan harcamalara rağmen bu oyunculardan Gökhan Gönül’ün verdiği performans alınamıyor. Sözün özü, kadro istikrarı kulüplere, düşünüldüğünden çok daha büyük tasarruf imkanı sağlıyor.