comScore

(60) günlük yıpranma payı nedir? Sağlık personeli yıpranma payı nedir? Sağlık çalışanlarına yıpranma payı nedir?

18 Temmuz 2018, Çarşamba 16:40
(60) günlük yıpranma payı nedir? Sağlık personeli yıpranma payı nedir? Sağlık çalışanlarına yıpranma payı nedir?

Sağlık personeli yıpranma payı hakkında bilgi almak isteyenler için sağlık personeli yıpranma payı nedir? sorusunun cevabını haberimizde derledik. Sağlık personeli yıpranma payı ne anlama geliyor? Sağlık personeli yıpranma payı kimleri kapsıyor? diye merak edenler için sağlık personeli yıpranma payı hakkında son dakika gelişmeleri haberimizde. 

FutbolArena - Sağlık personelinin yıpranma payını merak edenler sosyal medya ve internet ortamında sağlık personeli yıpranma payı hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki sağlık personeli yıpranma payı nedir? Sağlık personeli yıpranma payı ne anlama geliyor? Sağlık personeli yıpranma payı kimleri kapsıyor? Sağlık personeli yıpranma payı hakkında merak ettiklerinize Sağlık personeli yıpranma payına dair hazırladığımız haberin devamında bulabilirsiniz. 


Yıpranma payı nedir?



Yıpranma payı az önce de belirtildiği gibi bazı meslek gruplarının zorlu iş şartları göz önünde bulundurularak yapılan bir ayrıcalıktır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yıpranma payı, fiili hizmet zammı olarak ifade edilmiştir. Kanunda yer verilen fiili hizmet zammından 4A grubu (SSK) ya da C grubu (Memur) çalışan olan bireyler yararlanabilmektedir. 4B grubuna (BAĞ-KUR) dahil olan çalışanlar fiili hizmet zammı kanunundan yararlanamamaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında fiili hizmet zammı olarak yer alan yıpranma payının uygulanması ile birlikte zorlu iş şartlarında çalışan meslek gruplarının diğer meslek gruplarına göre fazla çaba sarf ediyor olmaları sebebi ile daha erken emekli olmaları mümkün kılınmaktadır. Yıpranma payının uygulamasına dahil edilen bir meslek grubu çalışanının yıllık olarak en az 60 gün en fazla 180 gün olacak şekilde ek prim ödemesi bulunmaktadır. Örnek verecek olursak yıpranma payına dahil olan bir çalışanın yıllık olarak 180 gün ek prim ödenmesi halinde kişi çalıştığı her 2 yılda toplamda 3 yıllık prim sayısına ulaşmış olmaktadır. Emeklilik için aranan şartlardan biri olan prim sayısı şartının daha kısa sürede tamamlanması ile çalışan kişiler normal zamanlarından önce emekli olabilmektedir.

 

Yıpranma payı nasıl hesaplanır?


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda fiili hizmet süresi zammı olarak ifade edilen yıpranma payı hesaplaması her yılın 360 gün olduğu kabul edilerek; 

Çalışanın yıllık prim sayısına ek olarak 60 günlük prim ödemesi yapılacaksa, fiili hizmet süresi zammına dahil edilen gün sayısı 0,17 ile çarpılır.
Çalışanın yıllık prim sayısına ek olarak 90 günlük prim ödemesi yapılacaksa, fiili hizmet süresi zammına dahil edilen gün sayısı 0,25 ile çarpılır.
Çalışanın yıllık prim sayısına ek olarak 180 günlük prim ödemesi yapılacaksa, fiili hizmet süresi zammına dahil edilen gün sayısı 0,50 ile çarpılır.
Bir örnek ile devam edecek olursak, kurşun ve arsenik faaliyetlerinin gerçekleştiği bir iş yerinde çalışan işçinin yıpranmayı payının 60 gün, fiili hizmet süresi zammı kapsamında geçen hizmet süresinin 8000 gün olduğu varsayımı altında işçiye ödenecek ek prim sayısı 8000 ile 0,17 çarpılması ile 1360 olarak elde edilmektedir. İşçinin toplam prim sayısı ise 8000 ile 1360'ın toplanması ile 9360 olarak bulunmaktadır.

GÜNCEL MESAJLAR İÇİN TIKLAYIN>>>
 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!