comScore

Manchester United Manchester United

2016-2017 sezonunda Manchester United ne yapar?

10 Ağustos 2016, Çarşamba 13:55
2016-2017 sezonunda Manchester United ne yapar?

Kırmızı Şeytanlar'ı sizler için enine boyuna analiz ettik. 3 senedir uyuyan dev uyanır mı? İşte ayrıntılar...

FutbolArena Analiz - Premier Lig ve Manchester United denildiğinde akla ilk olarak Sir Alex Ferguson yönetiminde 21 sezonda 13 kez şampiyonluğa ulaşma başarısı geliyor olsa gerek. Yakın tarihimizde yaşanan bu muazzam başarı dolu sezonları uzun seneler unutmak zor gözüküyor. Hatta yinelemek dahi zor gözüküyor. Bu cümlenin ardından " Jose Mourinho da aynı başarılar elde edebilir. " diye gelen itirazları duyar gibi olduk. Ancak Jose Mourinho'nun teknik adamlık kariyerinde 3 sezondan fazla çalıştırdığı bir ekip olmadığının altını çizmekte fayda var. Ve yine aynı Jose Mourinho'nun yönettiği ekiplerde altyapıyı önemsememesi, genç oyunculara dair uzun vadeli planlar yapmaması da bir diğer gösterge. Manchester United yönetimi de bu gerçekleri bildiğinden olsa gerek, 53 yaşındaki Portekizli teknik adamla 3 senelik bir sözleşme imzaladı.

Uzun vadeli çalışma ve başarılara dair bu eleştiriyi bir kenara koyduktan sonra kısa vadede, mesela önümüzdeki sezona bakarsak, Premier Lig'de son olarak 2012-2013 sezonunda şampiyonluğa ulaşan Manchester United bu sezon son 3 sezona nazaran çok daha iddialı bir konumda. Bu iddiasının temel sebebi de teknik adamlık becerisi ve doğuştan gelen kazanma yatkınlığını inkar edemeyeceğimiz Jose Mourinho'dur. Evet, ilk paragrafta uzun soluklu bazda bir Sir Alex Ferguson olması oldukça güç dediğimiz Jose Mourinho, kısa vadede, 1-2 sezon içerisinde Manchester United'ı yeniden şahlandırabilecek ve Premier Lig Şampiyonluğu'nun yanı sıra birçok kupayı kazandırabilecek kapasiteye sahip.
Yeni transferler göz kamaştırıyor.

Son 3 sezonu 7. , 4. ve 5. sırada tamamlayan Manchester United bu sezon öncesi takıma Jose Mourinho'ya emanet etmesinin yanı sıra doğrudan 11'de oynayacak birbirinden önemli ve hatta dünya çapında 4 oyuncuyu transfer etti. 

Dünyada en rahat ve en güzel yaptığı 2 şey, gülümsemek ve gol atmak olan Zlatan Ibrahimovic bonservis bedeli ödenmeksizin kadroya dahil edildi. İsveçli gol makinesi 34 yaşında olmasına rağmen atacağı ve attıracağı gollerle Premier Lig'i en az 2 sezon sallayacağına kesin gözüyle bakıyoruz.

Orta sahaya Ermeni yıldız takviyesi

Forvet arkasında ve orta sahada her 2 kanatta başarıyla görev alabilen 27 yaşındaki Ermeni yıldız Henrikh Mkhitaryan, 26 milyon Sterlin'lik bonservis bedelinin hakkını fazlasıyla verecektir. Futbola ülkesinde Pyunik'de başlayan ve Metalurh, Shakhtar Donetsk gibi ekiplerin forması giyen Henrikh Mkhitaryan, kariyerindeki en büyük sükseyi 3 sezon formasını giydiği Borussia Dortmund ekibinde yaptı. Almanya Bundesliga'da 3 sezonda 88 maça çıkan Henrikh Mkhitaryan, yalnızca geçen sezon 23 gol, 26 gol pası gibi inanılması güç bir istatistikle oynadı. Yaratıcılık konusunda oldukça sıkıntılı sezonlar geçiren Manchester United orta sahasına rahat bir nefes aldıracaktır kanısındayız.

Defansa Eric Bailly alındı.

Defansa alınan 22 yaşındaki Eric Bailly için ödenen bonservis bedeli 30 milyon Sterlin. Arsenal savunmasında görev alan Gabriel Paulista'nın yerini doldurmak adına Villarreal'a transfer olan Eric Bailly için taş gibi bir savunmacı dersek abartmış sayılmayız. Yere sağlam basan, seri, sert ve hava toplarında etkili olan Fildişili savunmacı genç yaşına rağmen ülkesinin milli takım formasını 15 kez giydi. Sezon öncesi hazırlık kampını kaçıran Chris Smalling'in sakatlığını atlatması sonrası Eric Bailly ile birlikte savunmanın göbeğinde görev alması bekleniyor ve bu ikili için bazı kesimler yeni Ferdinand v Vidic ikilisi olabilirler görüşünü öne sürüyor.

89 milyon Sterlin karşılığı Paul Pogba geri döndü!

2009 yazında Le Havre'den Manchester United altyapısına dahil edilen Paul Pogba, 2012 yazında yani henüz 19 yaşındayken kulübü ile sözleşme yenilemeyip, Sir Alex Ferguson ile de gerilim yaşayarak Juventus yolunu tutmuştu. İtalya'da geçirdiği 4 sezon boyunca her sezon bir önceki sezonun üstüne koyarak büyük bir aşama kateden Paul Pogba, 1,5 milyon Sterlin'lik bonservis bedeli karşılığı veda ettiği Manchester United'a 4 sene sonra 89 milyon Sterlin'e geri döndü.

1.91 metre uzunluğunda, 84 kilo ağırlığında olan 23 yaşındaki Fransız orta saha oyuncusu oyunun her 2 yönünü de başarıyla oynayabilmekte. Paul Pogba'nın enerjisi 90 dakika boyunca bitmek tükenmek bilmiyor. Defansa yardıma geliyor, rakip hücumlarda müthiş bir dalga kıran rolüne bürünüyor, hücuma ve hatta kontra ataklara çıkıyor, uzaktan kaleyi sık sık yokluyor, çalım atıyor, orta atıyor, ince ara pasları atıyor, kısacası bir orta saha oyuncusunun yapabileceklerinin çok daha fazlasını yapabiliyor. Uzun vadede Manchester United orta sahasının beyni ve hatta yeri hala doldurulamayan efsane kaptan Roy Keane'i olması kimseleri şaşırtmamalı.

Manchester United ligi kaçıncı sırada tamamlar?

Manchester United'ı mercek altına alırken 1 menajer ve 4 oyuncu transferlerine ağırlıklı olarak yer verdik. Ancak kulübün kadrosunda hali hazırda David de Gea gibi başarılı bir kaleci, Marcos Rojo ve Luke Shaw gibi 2 üst düzey sol bek, Phil Jones gibi bir joker ve Antonio Valencia gibi hala gücü ve hücum bindirmelerindeki verimi devam eden bir sağ bekin olduğunu belirtmekte fayda var.

Hücuma yönelik isimler arasında ise Juan Mata, Memphis Depay, Ashley Young, Adnan Januzaj gibi isimlerin yanı sıra kanatlarda ele avuca sığmayan Anthony Martial ile Jesse Lingard'ın olduğunu da unutmamak gerekir. Kaptan Wayne Rooney de hala takımda ve hala atacağı goller olduğu kesin. 18'lik Marcus Rashford ise 2. bir Harry Kane olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Özellikle orta sahanın hücuma dönük mevcut isimleri, forvet hattının mevcut isimleri ve hücuma takviye olarak kadroya dahil edilen yeni transferleri baz aldığımızda Manchester United'ın yeniden golleri sıraladığı maçlar yakındır diyebiliriz. Louis van Gaal'in tribün ve televizyon başındakileri adeta uyutan, futboldan soğutan, el freni çekik gitmeye çalışan bir arabayı andıran futbol anlayışı sonrası söz konusu hücum oyuncularını kullanarak Jose Mourinho'nun izlemesi çok daha keyifli ve golcü bir takım yaratacağını söylemek mümkün.

Old Trafford'da yani Theatre of Dreams'de ( Rüyalar Tiyatrosu ) rakiplerini yeniden boğacak ve nefes almalarına izin vermeden üstün oyununu kabullendirecek bir Manchester United bu sezon zirve yarışını son ana dek sürdürecektir. Jose Mourinho ile bu sezon Premier Lig Şampiyonluğu gelmese bile diğer kupalara uzanmak yahut önümüzdeki sene şampiyonluğun gelmesi işten bile değil.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!