comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

F.Bahçe için çifte tehlike! İşte erteleme gerçeği!

11 Haziran 2013, Salı 19:20

74 sayfalık bir sevkle UEFA Disiplin Kuruluna gönderilen F.Bahçe ekstra bir ceza tehlikesiyle daha karşı karşıya… Bu gelişme “Bırakın muhtemel cezasının ertelenip ertelenmemesini, diğer erteleme bozulmasa” dedirtiyor.

F.Bahçe ve Beşiktaş'la ilgili UEFA'dan gelen şok sevk haberinin ardından gündeme getirilen "cezalar ertelenebilir" iddiası konusunda sporx.com ilgili UEFA talimatına ulaştı…

UEFA talimatlarına göre, sevk işleminden dolayı disiplin cezası tehlikesiyle karşı karşıya kalan F.Bahçe'yi farklı bir tehlikenin daha beklediği ortaya çıktı…
O da, F.Bahçe'nin 2012-2013 futbol sezonunda UEFA Disiplin Kurulu tarafından saha olaylarından dolayı 2 yıl ertelemeli olarak aldığı 1 yıllık men cezası.

Bu alınan ve ertelenen ceza, sarı-lacivertlileri hem çıkabilecek muhtemel cezanın ertelenmesi (cezanın ertelemeye uygunluğunda failin geçmişteki hal şartının aranması), hem de bu erteleme dönemi içinde yeni bir disiplin suçu işlenmesinden dolayı ertelenmiş bu cezanın bozulup ilave edilebilmesi tehlikesiyle karşı karşıya bırakmış oldu.

Çünkü UEFA talimatı disiplin talimatının ertelemeye ilişkin 15.maddesinde, ertelenmenin bozulup ilave edilmesine ilişkin olarak "aynı disiplin suçu" şartı aramıyor.

İlgili maddenin 3. bendinde "Erteleme dönemi içinde bir daha suç işlenirse, yetkili disiplin kurulu, kural olarak, ilk yaptırımın uygulanmasını emreder.  Bu ceza, ikinci suç için verilen disiplin yaptırımına eklenebilir" diyor.

Buradan da anlaşılacağı üzere TFF talimatlarındaki ertelemeden farklı olarak UEFA, tıpkı FIFA'da olduğu gibi "tüm disiplin ihlallerini bir" ele alıyor.

Haliyle bu da, eğer F.Bahçe UEFA Disiplin kurulundan ceza alırsa bu cezasının ertelenemeyeceğini net bir şekilde gösteriyor. Dahası, yeni bir disiplin cezası alırsa, eski ertelenmiş cezanın da ilave olabileceği sinyalini veriyor.

Diğer taraftan yine F.Bahçe gibi Beşiktaş'ın da Finansal Fair Play ihlalinden dolayı bir yılık daha ertelenmiş cezasının bulunması çıkabilecek muhtemel ceza konusunda (erteleme uygunluğu şartları arasında failin geçmişteki hali) nedeniyle siyah-beyazlıları sıkıntıya sokacağa benziyor. Ama her iki kulübün ertelenmiş cezaları arasındaki ince ayrıntı UEFA'nın son iki yıllık dönem içinde finansal disiplin suçlarını diğer disiplin suçlarındanh farklı tutuyor olması. Bu, bir nebze olsun Beşiktaş için erteleme ihtimalinin düşükde olsa gerçekleşebileceğini gösteriyor.

İŞTE UEFA DİSİPLİN KURULU İLGİLİ MADDESİ

Madde 15 mükerrer     Ertelenmiş yaptırım

1   Aşağıdakiler hariç tüm disiplin cezaları ertelenebilir:
a) ikazlar,
b) kınamalar,
c) futbolla ilgili her türlü faaliyet yasakları.
2 Erteleme dönemi, en az bir, en fazla beş yıl olacaktır. Bu dönem istisnai koşullarda genişletilebilir veya cezalandırılan kişi geçici olarak UEFA'nın yetki alanı dışına çıkarsa ertelenebilir.  
3 Erteleme dönemi içinde bir daha suç işlenirse, yetkili disiplin kurulu, kural olarak, ilk yaptırımın uygulanmasını emreder.  Bu ceza, ikinci suç için verilen disiplin yaptırımına eklenebilir.  Yasal Uyarı: Bu haber kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!