comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Bize 'Yakın' bir takım!

12 Nisan 2013, Cuma 02:51

Fenerbahçe'nin yarı finaldeki olası rakiplerinden Basel'i sizler için mercek altına aldık. 

FUTBOL ARENA ÖZEL HABER – Basel'in bu sezonki Avrupa macerasında hep bir Türk bağlantısı oldu. Şampiyonlar Ligi play-off'unda Cluj'a elendiler. O Rumen takımı daha sonra grupta Galatasaray ile eşleşti. Yoluna Avrupa Ligi'nde devam eden Basel bu defa Trabzonspor'u saf dışı bırakan Videoton ile aynı grupta yer aldı. Sporting Lizbon ve Videoton'u geride bırakarak 2. oldular. Son 32'de karşılaştıkları Dnipro turnuvanın flaş takımlarından birisiydi. Napoli ve PSV'nin bulunduğu grupta 6 maçta 5 galibiyet alan Ukrayna ekibinin gözü finaldeydi. Basel rakibini ilk karşılaşmada içerde 2-0 mağlup etti. Rövanştan da 1-1'lik skorla ayrılarak turladı. Son 16 turuna gelindiğinde Basel'in artık kupaya veda edeceğini düşünenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktu. Çünkü rakip Şampiyonlar Ligi'ndeki büyük hedefleri için kadrosunu neredeyse 100 milyon Euro harcayarak Hulk ve Witsel'le güçlendiren Zenit'ti. Devler Ligi'nde umduğunu bulamayan Rus takımı Avrupa Ligi'nde teselli arıyordu. Ama Basel yine evinde oynadığı ilk karşılaşmayı 2-0 kazanarak avantajı eline aldı. Deplasmanda rakibin bir de penaltı kaçırdığı karşılaşmada 1-0 mağlup olan Basel turu geçmeyi başardı. İsviçre ekibinin çeyrek finaldeki rakibi ise kalan takımlar arasında Chelsea ile birlikte en büyük favori olarak gösterilen Tottenham'dı. Bale gibi bir dünya yıldızına sahip olan İngiliz takımıyla iki maçta da 2-2 berabere kalan Basel evindeki rövanşta penaltılarla turu geçti. Kullandıkları 4 penaltıyı da gole çevirmeleri ise dikkat çekiciydi.

TEKNİK DİREKTÖRÜ ESKİ F.BAHÇE'Lİ
Basel sezona Vogel yönetiminde başlamıştı. Alınan başarısız sonuçlar üzerine 15 Ekim'de Murat Yakın göreve getirildi. 1999-2000 sezonunda Fenerbahçe forması giyen Murat, deprem korkusuyla Türkiye'den ayrılmış ve Basel'e imza atmıştı. 2006'da teknik adamlık kariyerine başlayan genç antrenör sırasıyla Concordia, Grasshoppers (yardımcı antrenörlük), Thun ve Luzern'i çalıştırdıktan sonra Basel'in başına geçti. Takım onunla birlikte çıkışa geçti.

İSVİÇRE'DE İŞLER YOLUNDA
Ligde 26 hafta sonunda 53 puanla liderlik koltuğunda oturan Basel kupada da başarılı çizgisini sürdürüyor. 17 Nisan'da Sion ile yarı finalde karşılaşacaklar.

MURAT YAKIN GELDİ, KALE KAPANDI
Sahasında oynadığı son 16 karşılaşmada 12 galibiyet alan Basel, dört maçta da sahadan beraberlikle ayrıldı. Onları deplasmanda deviren son takım ise Cluj oldu. İsviçre ekibinin dikkat çeken istatistiği ise 15 Ekim'de Murat Yakın göreve geldikten sonra evinde oynadığı üst üste 11 maçta gol yememesi. Bu seri Perşembe günü 2-2 biten Tottenham mücadelesinde bozuldu. Eski bir stoper olan Yakın'ın takımının defansif problemlerine kısa sürede çözüm bulduğu istatistiklerle de görünüyor.

ALEXANDER FREİ BIRAKACAK MI?
Basel'i ve İsviçre Milli Takımı'nı yıllarca sırtlayan tecrübeli forvet Alexander Frei'ın bu hafta sonu ligde Zürih ile oynanacak karşılaşmanın ardından aktif futbol kariyerine nokta koyup, Luzern'de yöneticilik yapmaya başlayacağı açıklanmıştı. Ancak Basel'in yarı finale yükselmesinin ardından taraftarlar Frei'ın bu kararını ertelemesini istiyor. Bu konuda nihai karar önümüzdeki günlerde verilecek. Yaşadığı sakatlık sorunlarına rağmen Alexander Frei (13 gol) bu sezon Streller'in (19 gol) ardından takımın en skorer ismi konumunda.

FİKSTÜRÜ ZORLU DEĞİL
Basel, 21 Nisan'da ligde Thun deplasmanına gittikten sonra Avrupa Ligi yarı final ilk maçına çıkacak. Bu karşılaşmanın ardından ligde Luzern'i ağırlayacak olan Murat Yakın'ın takımı sonrasında Avrupa Ligi yarı final rövanş maçını oynayacak. O mücadelenin ardından ise Sion deplasmanına gidecek.

EKSİĞİ YOK
Basel'de Fabian Frei ve Dragovic, Tottenham maçı öncesinde kart sınırındaydı. Ama iki oyuncu da karşılaşmayı kart görmeden tamamladı. Diaz ve David Degen'in de iyileşmesiyle İsviçre ekibinde sakat oyuncu kalmadı.

İSVİÇRELİLERE KARŞI UĞURLU STAD
Karşılaşmalarını 38.500 seyirci kapasiteli Saint Jakob Park'ta oynayan Basel'in bu stadyumu bizim için farklı anlamlar içeriyor. İsviçre ile Avusturya'nın ortak düzenlediği EURO 2008'e ev sahipliği yapan statlardan birisi olan St. Jakob Park'ta Türk Milli Takımı çok kritik bir maça çıkmıştı. 32. dakikada Murat Yakın'ın kardeşi Hakan Yakın'ın golüyle mağlup duruma düştüğümüz karşılaşmada Semih ve Arda'nın golleriyle kazanarak unutulmaz bir turnuvanın fitilini ateşlemiştik. Daha sonra yarı finalde yine bu stadda Almanya'ya mağlup olarak elenmiştik.

 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!