comScore

Bursaspor Bursaspor

Çulcu 16. haftayı değerlendirdi...

20 Aralık 2012, Perşembe 15:01

Merkez Hakem Kurulu Eski BaşkanıMustafa Çulcu, Spor Toto Süper Lig'de 16. hafta hakem performanslarını, Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde Meireles'in pozisyonunu değerlendirdi..

BURCU EKEN -/ ÖZEL

Çok konuşulan bir derbi ataması yaşandı son dönemde, camiayı en yakından izleyen isimlerden biri olarak, son dönemde hakem camiasında yaşananlar hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?
Sezon başından bu yana maçlara yapılan yanlış hakem atamaları dolayısıyla çaresiz kalan MHK zorunlu olarak Galatasaray-Fenerbahçe maçına Halis Özkahya'yı atadı. Yapacağı atamayı haklı göstermek için de hakem açıklanmadan bir-iki gün önce "UEFA eğitimcisi Jaap Uilenberg böyle istiyor" servisi yapılarak ortamı yumuşatma kurnazlığı yapıldı.

Maç öncesi yazılanlar, çizilenler ve Halis Özkahya'nın daha önceki maçlarda futbolcular ile yaşadığı diyaloglar ve maçı nasıl yöneteceği endişesi MHK'nın uykularını kaçıracak, sıkıntılı bir hafta yaşatacak cinsten. Ama hakemin maçtaki başarılı yönetimi tüm bu sıkıntıları yok eden, derin bir ''oh'' çektiren yerine keyif ve mutluluğun almasına neden olan cinsten.

Bu derbi hakem açısından iyi geçti diye hakemlerin bu sezon şu ana kadar başarılı yönetimler sergilediklerini ve iyi yönetildiklerini söylememizi kimse bizden beklemesin! Bu hafta oynanan diğer müsabakalarda önemli hakem hataları ve MHK'nın yaptığı atamalarda ciddi yanlışlar var.

Çok basit bir olay; TFF Başkanının onay verdiği halde sezon başından bu yana 3500 amatör hakemin heyecan ile beklediği forma ve şortların hala daha hakemlere verilememesi hakemleri yöneten MHK'nın iş bilmezliğini, beceriksizliğini ve durumunu anlamamıza yetiyor da artıyor bile!

Peki Galatasaray-Fenerbahçe derbisi Halis Özkahya için nasıl geçti sizce?
Hakemlik kariyerinde ilk defa çıktığı Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde Halis Özkahya'nın aşırı stres ve heyecanlı olması son derece normaldi. Maçın başlarında iyi yer alamadı. Ancak ilk faulün 10.dakikada olması futbolcuların birbirlerine karşı centilmen davranışları, kritik pozisyonların olmayışı hakemin şansıydı!

Müsabakada Kuyt-Amrabat ve Caner-Ebuoe eşleşmelerinde yaşanan didişmelerde direk sarı kart kullanmayıp sözel olarak onları ikaz ederek oyuna döndürmesi doğru bir uygulamaydı.

Mehmet Topal ve Sezer'e ''aman maçta bir olay olmasın oyuncuları disiplin altında tutayım''endişesi ile acele gösterilen sarı kartlar hatalıydı.

Peki ya Meireles'in kırmızı kartı doğru muydu?
Meireles'e gösterdiği ilk sarı kart doğruydu ama ikinci sarı kart ve kırmızı kart gereksizdi! Faul, Fenerbahçe kalesine çok uzak bir bölgede yapıldı pozisyonun arkasında oyuna müdahale edebilecek çok fazla oyuncu vardı gol olabilecek bir atağın başlangıcını engelleme kriterlerine uygun değildi ve üstelik rakip oyuncu Meireles'ten tam manasıyla kurtulmamıştı, kısmen mücadele devam ediyordu. İkinci sarı karttan önce Meireles'e yapılan benzer harekete hakem faul bile çalmayıp Meireles'in yaptığına faul ve ikinci sarı kartı çıkarması bu futbolcunun sinirlenmesine ve ihracı müteakip tasvip etmediğimiz hareketleri yapmasına neden oldu. Bu ihraç, yapılan eylemler ve alacağı ceza belirlenene kadar ve belirlendikten sonra da çok tartışılacak gibi gözüküyor.

Özkahya'nın gözünüze çarpan bariz bir hatası var mıydı?
Hakemin maçtaki en önemli hatası Selçuk'un gol ile sonuçlanan frikiğinde 2 dakika uğraşmasına rağmen 9.15 e getiremediği 8 metrede duran baraj ve Baroni'nin topa 5-6 metre yakınlıkta çaprazda beklemesi! Bu barajı kurduramama meselesi isminin ve otoritesinin henüz futbolcular üzerinde kabul görmemesinden kaynaklanıyor. Sadece bu pozisyonda bile 2 dakika kayıp zaman olmasına rağmen ilk yarının sonuna 1 dakika ilave edilmesi yanlıştı.

Bu derbi Özkahya'nın geleceğini nasıl etkiler?
32 yaşında olan genç hakemin böylesine yumuşak geçen bir derbide oyunun kimyasını bozmadan, çok koşarak pozisyonları yakından takip etmesi, oyunun genelinde iyi yönetim sergilemesi onun adına büyük başarı oldu. Bu başarı onu UEFA'da yakın zamanda 1.kategoriye ve eğer orada da başarılı yönetimler sergilerse genç olmasının avantajı ile de birkaç sezon içinde Cüneyt Çakır'ın arkasında ikinci sıraya taşır.Gençlerbirliği-Beşiktaş maçında Suat Arslanboğa'yı değerlendirir misiniz?
MHK da bulunan bazı yöneticilerin kaprislerinden dolayı uzun süre gözardı edilen Suat Arslanboğa'ya aman nazar değmesin! Bir anda MHK'nın gözdesi oluverdi. Arka arkaya aldığı bu üçüncü maçında da başarılı bir yönetim sergiledi, kalitesini gösterdi.
Gençlerbirliği'nin golü öncesi faulü önce avantaja bırakması avantaj kaybolunca geriye faule dönmesi derslik bir uygulamaydı. 37.dakikada Hurşit-Uğur Boral ve 85. de yine Uğur Boral'ın pozisyonunda penaltı olmaz hakemin devam kararları doğruydu. Gösterdiği tüm sarı kartlarda haklıydı.

Eskişehir-Bursaspor maçında Yunus Yıldırım'ın performansı nasıldı?
Maçın başında Bursasporlu Sestak'a Eskişehirsporlu Servet faul yapıyor, hareket UEFA talimatlarına göre net sarı ancak Yunus Yıldırım'ın talimatlarına göre sadece faul. Bu kez Diego yine Sestak'a 9.dakikada sarı kartlık taktik bir faul yapıyor yine kart yok. Dede ikinci yarıda rakip ceza alanında penaltı almak için kendini yere atıyor hakem ''kalk''diyor sarı yine yok. UEFA talimatlarında bunlar sarı. Şimdi diğer maçlarda bu sarıları gösteren hakemlerin ve bu sarı kartları gören diğer futbolcuların günahı, suçu ne? Belki pek çoğu bir sonraki maçta sarı kart cezasına girecek! Yunus Yıldırım'ın kart göstermedikleri ise yoluna devam edecek! Yunus Yıldırım ise maçlarına ve maçlardaki kendine özgü uygulamalarına devam edecek! MHK da bunları gördüğü,bildiği halde Yunus'a ayrıcalıklı davranarak maç vermeye devam edecek!

Mersin İdman Yurdu-Akhisar maçında Abdullah Yılmaz için yorum alsak?
Bir önceki hafta Kasımpaşa-Gençlerbirliği maçında Abdullah Yılmaz sanki çok başarılı maç yönetmiş de bu maça atanıyor!Bu atama MHK'nın ayıbıdır!Her iki takımın birer penaltısını veremedi ve Kasımpaşa'lı Adem bir pozisyonda kendisine el-kol sözle neler yaptı neler ama hakemden tık yok.Hakem otoritesi yerlerde ama hakem bu hafta yine maçta!Demek ki hakemin bir bildiği varmış!
Akhisarlı Kenan rakibine faul yapıyor hakem devam diyor o pozisyonda Akhisar golü buluyor.Bu gole rağmen maçı ev sahibi takımın alması şans!Yoksa bu pozisyon çok baş ağrıtırdı!

Nurullah Sağlam, sezon başından bu yana hakem hataları yüzünden ligin dibine demir attı ve başarısız gözüktüğü için de bu maç sonrası istifa etti! Peki bu durum MHK'nın umurunda mı? Eğer biraz dikkatli olsalar ve biraz umurlarında olsaydı bu maça Abdullah Yılmaz'ı atamazlardı!

Elazığspor-Gaziantepspor maçında Serkan Çınar'ın yönetimi nasıldı?
Gaziantepli Binya rakibi Marvin Romeo'ya öyle bir giriyor ki pozisyon yardımcı hakem Ali Saygın Ögel ve 4.hakem Tayfur Özkan'ın gözü önünde üstelik hakemlere ders olarak gösterilecek bir kırmızı kart ama hakem Serkan Çınar sarı kart gösteriyor! Gaziantepli Yasin Elazığlı Murat'a daha yumuşak olmasına rağmen net kırmızı kartlık bir hareket yapıyor bu kez hakem doğru bir kararla Yasin'i ihraç ediyor.Ancak Binya'nın yaptığı hareket daha sert olmasına karşın olayı hakemin sarı kart ile geçiştirdiğini gören Yasin bu hareket sonrası haklı olarak sarı kart beklerken çıkan kırmızı karşısında şaşkınlık yaşıyor! Aynı maç aynı hakem ama çifte standart kararlar! Başka söze gerek yok!

İBB-Trabzonspor maçındaki Mete Kalkavan'ın yönetimi nasıldı sizce?
MHK'nın son zamanlarda gözde hakemi İstanbul'un üç büyüklerinin maçlarından sonra eksik kalan Trabzonspor maçına da atanmış oldu. Maçta biraz sıkıntılı pozisyonlar olunca o da sıkıntılar yaşadı. Kaleci Onur'un pozisyonunda ve Serkan Balcı-Ekrem-Volkan Şen-Metin Depe kargaşasında olduğu gibi! Yardımcı Cemal Bingöl'ün Webo'nun pozisyonuna ofsayt kaldırması ise onun tecrübesine yakışmadı!

Orduspor-Antalyaspor maçında da Fırat Aydınus vardı..
Sıkıntılı bir dönem yaşayan Fırat Aydınus'a geçtiğimiz hafta PTT.1 Liginde yönettiği Manisaspor-Konyaspor maçından sonra bu maç, onun toparlanması ve kazanılması adına MHK'nın yaptığı doğru bir uygulamaydı. Fırat Aydınus'a bu maçtaki kaleci Hakan Arıkan ile İbrahim Kaş pozisyonunu tekrar izlemesini tavsiye ediyorum!

Geçmişte MHK'lar kendi koltuklarını garantileme adına pek çok hakemi harcamıştı! Bunu mevcut MHK'nın içinde bulunan bazıları çok iyi bilirler!Bu Ülke'de Bülent Demirlenk'ler, Vedat Yüksel'ler, Cem Deda'lar, Hakan Sivriservi'ler ve Fırat Aydınus'lar kolay yetişmiyor bu nedenle de kolay harcanmamalı! Az daha yine böyle bir olay yaşanacaktı!Olay karşısında dik duranları kutlarım.

Kayserispor-Kasımpaşa maçında Kuddusi Müftüoğlu'nu nasıl buldunuz?
Yılların deneyimi Kuddusi Müftüoğlu için kolay bir maç.Bizi sevindiren Kuddusi Müftüoğlu'nun diğer maçlara oranla bu maçta daha istekli ve maça asılan bir yönetim anlayışı içinde olması.Bu maçın yardımcı hakemi Hakan Yemişken'e daha bu maça çıkmadan iki gün sonra oynanacak olan MİY-Antalya Ziraat Türkiye Kupası maçına yardımcı hakem olarak atanması ve tebligat yapılması MHK'nın tam bir atama skandalı!Böyle olunca da bu yardımcı hakemin defanstan gelen topa ofsayt kaldırması son derece normal, Kuddusi'nin pozisyonu devam ettirmesiyle ofsayt skandalı önlenmiş oldu.

Bu yardımcı 5.haftada MİY-Gençlerbirliği maçındaki kural hatasının yaşandığı kanatta bulunan ve olayı tespit edemeyen ve Akhisar-FB maçında önündeki pozisyonda Kuyt'un kendisini yere bırakmasına faul bayrağı kaldıran yardımcı! Çıktığı maçlarda konsantrasyon eksikliği yaşayan bu yardımcıya MHK niye bu kadar maç verir anlamak mümkün değil!

Son olarak Karabükspor-Sivasspor maçında Çağatay Şahan'ı değerlendir misiniz?
Kayserispor-Gaziantep maçında hakem,Fenerbahçe-Gençlerbirliği maçında 4.hakem olarak sıkıntılar yaşayan ve büyük eleştiriler alan Çağatay Şahan'ı bu maçta başarılı buldum. Bol pozisyonun olduğu bu zevkli müsabakada kritik anlarda verdiği kararlarda doğruluk oranı çok yüksekti.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!