comScore

Galatasaray Galatasaray

3-5-2 Arsenal'e "söker" mi?

01 Ekim 2014, Çarşamba 10:48

Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray deplasmanda Arsenal ile karşılaşacak. 

FutbolArena Özel - Galatasaray Teknik Direktörü Cesare Prandelli, taktik bilgisi son derece yüksek ve elindeki malzemeye göre pozisyon alabilen bir teknik adamdır. İtalyan teknik adam takımın yapısına uygun dizilişi belirlemek için de çeşitli denemeler yapıyor ve bir süredir de İtalya'da da çoğunlukla uygulanan 3-5-2 sistemi ile takımını oynatmaya çalışıyor. 3-5-2 oynaması gerçekten kolay olmayan bir sistem. Elinizde eğer bu sisteme uyacak kalitede savunma ve kanat oyuncuları yoksa maçların çoğu hüsranla sonuçlanabilir. Peki, Galatasaray'ın elinde bu oyun düzenini hatasız uygulayacak oyuncular var mı? Bana göre hayır.

Savunmada sağ stoper Chedjou sol stoper Semih kaya kullanılıyor. Ortalarında ise Melo oynuyor. Bir kere hem Chedjou (sezona çok iyi girmesine rağmen) hem de Semih hataya son derece açık oyuncular. Onların ortasında oynayan Melo ise bu nedenle açık kapatmaktan esas işi olan geriden oyun kurmayı gerçekleştiremiyor. Bu bağlamda örneğin pozisyon bilgisi çok yüksek Hakan Balta ortada Melo Dzemailli ile birlikte savunmanın önünde yer alması savunmayı daha emniyetli hale getirebilir. Çünkü Arsenal'de özellikle AlexisSanchez çok yer değiştirerek oynayan “pırpır” bir oyuncu. Onu savunmak Galatasaray savunması için hiç kolay olmayacak. Burada savunmanın önünde yer alan ikili fazlasıyla önemli.

3-5-2 orta saha düzeninde ise iki kanat oyuncusunun görevi ise inanılmaz derecede zor. Bu oyuncular hem hücumda hem de savunmada aynı derecede performans göstermek zorundalar. Galatasaray'da sağ kanatta Veysel solda Telles şimdiye kadar bu görevi gerektiği gibi yapabileceklerini ortaya koymadılar. Tarık ise çok fazla maç oynamadı ama olukça gayretli göründü. Bu oyuncular ileri çıktıklarında özellikle şu sıralar Galatasaray gibi çok top kaybı yapan bir takımda savunma görevlerini yerine getirmeleri çok zor. Bu durumda da üçlü savunmada sağ ve sol stoperin devreye girmesi ve kanatlara kayması gerekiyor. Onların yapacakları hatalar da kalede tehlike yaşanmasına neden oluyor.

Bizim dışarıdan gözlemlediğimiz kadarıyla Galatasaray'ın elindeki oyuncu kadrosu 3-5-2 için uygun gözükmüyor. Ama Prandelli ısrarla bu sistemde oynattığına göre ondan daha iyi bilecek halimiz yok. Bekleyelim ve görelim. Ama takımın şu andaki form durumu ile 3-5-2 sistemi bana göre Arsenal'e “sökmez”. İnşallah yanılan biz oluruz ve Galatasaray Londra'dan iyi bir sonuçla döner. 

Analiz: Hüseyin ÖZKÖK


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!