comScore

Galatasaray Galatasaray

TFF'nin tarihi PFDK kararını Emin Özkurt FutbolArena'ya yorumladı

11 Haziran 2018, Pazartesi 21:00
TFF'nin tarihi PFDK kararını Emin Özkurt FutbolArena'ya yorumladı

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 116 kulübü ve 46 menajeri Menajerler İle Çalışma Talimatına aykırı hareket etmeleri nedeniyle Disiplin Kurulu'na sevk edilmelerini Spor Hukukçusu ve Avukat Emin Özkurt, FutbolArena'ya yorumladı. 

FutbolArena Özel - Türkiye Futbol Federasyonu Süper Lig'de mücadele eden 18 kulübün yanı sıra alt liglerdeki takımlar da dahil olmak üzere toplamda 116 kulübü "Menajerleri ile Çalışma Talimatına" aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle PFDK'ya sevk edildi. Bununla birlikte aralarında Ahmet Bulut, Haluk Canatar ve Batur Altıparmak gibi ünlü isimlerin de yer aldığı 46 menajer de aynı şekilde Disipliin Kurulu'na sevk edildiler.

Peki TFF neden böyle bir karar aldı? Kulüpleri nasıl bir yaptırım bekliyor? Spor Hukukçusu ve Avukat Emin Özkurt, FutbolArena'ya yorumladı. Emin Özkurt'un değerlendirmeleri şu şekilde:
“116 kulüp ve 46 menajer TFF Hukuk Müşavirliği tarafından geçtiğimiz Cuma günü “Futbol Menajerleri ile Çalışma Talimatı”na aykırılıktan PFDK'ya sevk edilmiş olup sevk sebepler bugün itibariyle TFF tarafından açıklanmıştır. Genel olarak baktığımızda, Hukuk Müşavirliği 116 kulübü “Bildirim” “Bilgi Verme ve Yayınlama” “Kulüplerin Hak ve Yükümlülükleri” maddelerine aykırılıktan PFDK'ya sevk etmiştir.
 
Futboldaki “Dört Büyükler”e bakacak olursak Beşiktaş (11/4, 12/1, 18/b, ç, 23), Fenerbahçe (11/4, 18/b, c, ç, 23), Galatasaray (11/4, 18/b, c, ç, 23) ve Trabzon (11/4, 18/b, ç, 23) maddelerinden sevk edilmiştir. Sevk edilen menajerlerin büyük çoğunluğu da 11/3 maddesinden sevk edilmiştir. Bu maddeleri irdeleyecek olursak


 
11/3 ve 11/4
 

İlk sevk maddesi olan 11/3 ve 11/4', menajerlerin katılımı sonucu gerçekleşen transferlerin 30 gün içerisinde TFF'ye bildirimi zorunluluğudur. Dahası, futbolcu ve kulüpler, menajerlere ödedikleri ücretleri en geç Şubat ayının son iş günü TFF'ye belgelemek zorundadır. 11/3 menajerlerin, 11/4 ise kulüplerin bildirim yükümlülüğünü ele almıştır.
 
12/1
 
Dört Büyüklerden yalnızca Beşiktaş, talimatın 12/1 maddesinden de sevk edilmiştir. Bu madde de 12 maddeyle benzer olup menajerlik faaliyetlerine ilişkin her türlü belgenin ibrazını zorunlu kılmıştır.
 
18
 
Bu maddeye göre kulüpler gerek TFF'ye gerekse uluslararası diğer federasyonlara kayıtlı menajerlerden hizmet almak zorundadır. Hatta kulüpler futbolcunun da lisanslı menajerlerden hizmet almasını sağlamak zorundadır. Bu yükümlülüğün yerine getirilebilmesi içinse kulüplerin sözleşme imzalanmadan önce menajerlerin lisanslı olduğundan, lisansı varsa askıya alınmadığından veya iptal edilmediğinden emin olması gerekir.
 
YAPTIRIM NE OLACAK?

Peki kulüpler bu yükümlülüklerine aykırı davranırsa ne olacak? Talimatın 23. Maddesine baktığımızda talimata aykırı davranan kulüplere karşı uygulanacak yaptırımlar sıralanmaktadır. Bu yaptırımlar (i) İhtar, (ii) Para Cezası (Süper Lig İçin 75.000.-TL'den, TFF 1.Lig için 35.000.- TL.'den, TFF 2.Lig için 17.500.- TL.'den ve TFF 3.Lig i.in 7.500.- TL.'den az olmamak üzere) (iii) Transfer Yasağı, (iv) Puan Tenzili, (v) Bir Alt Lige Düşürme cezaları verebilmektedir. 
Menajerler ise, (i) İhtar, (ii) 35.000.-TL'den az olmamak üzere para cezası, (iii) Hak mahrumiyeti cezası, (iv) Lisansın askıya alınması cezası, (v) Lisansın iptali cezası ile karşı karşıya kalacaktır.
Daha da önemlisi PFDK, ihlalin ağırlığına, niteliğine ve kaç defa ihlalin gerçekleştiğine göre bu cezalara birlikte veya ayrı ayrı da hükmedebilecektir.

HUKUKİ SÜREÇ?

TFF şuan 116 kulüp ve 46 menajeri PFDK'ya sevk etmiştir. PFDK önümüzdeki günlerde toplanarak sevk edilen her bir kulüp ve menajer adına ceza verilip verilmeyeceğini tartışacaktır. İlgili talimatlar uyarınca, bir ceza çıkması halinde PFDK kararlarına karşı 7 gün içerisinde Tahkim Kurulu'na itiraz edilebilir. Daha da önemlisi talimatın 27. Maddesi uyarınca herhangi bir ceza alan menajerler FIFA'ya bildirilecektir.

SONUÇ?

Peki TFF neden böyle bir yöntem izledi? Aslında yıllardan beri süregelen, yöneticilerin değil kulüplerin zarara uğradığı, fahiş fiyatta bonservis ve menajerlik ücretlerinin döndüğü bir sisteme TFF, geç de olsa müdahalede bulunmak istemiştir. Bu hareket, TFF tarafından mevcut düzenin böyle devam etmeyeceği ve gerektiğinde somut adımlar atabileceğine yönelik bir ihtardır. Özellikle lisanslı menajer sayısının 200 civarı ve lisanssız menajer sayısının 2000'den fazla olduğu göz önüne alındığında, TFF bu çarpıklığa dur demek istemiştir.

Türkiye Süper Lig Haberleri FutbolArena'da!

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!