comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Filmin adı: 'İnfazlar ülkesi'

01 Ekim 2015, Perşembe 13:19
Filmin adı: 'İnfazlar ülkesi'

Eski TFF Hakemi Murat Fevzi Tanırlı, Süper Lig'de 6. haftada oynanan maçlarda düdük çalan hakemlerin performanslarını değerlendirdi.

FutbolArena Analiz - İnanılmaz olaylarla dolayı sezon başı yaşıyoruz. 
 
4. yıldızı takan Galatasaray'a ve Hamza Hamzaoğlu'na karşı ilk haftalardan itibaren gerek medyada, gerek de tribünlerde yapılanlar…
 
Galatasaraylı futbolculardan Hamza Hamzaoğlu'na abuk subuk tripler…
 
Kweuke ile Hikmet Karaman arasında sonraki haftalarda tatlıya bağlanan saha içi didişme…
 
“Beni Baştan Yarat” programına katılmış gibi yenilenen Bursaspor takımının şampiyon teknik direktörü Ertuğrul Sağlam'a gözyaşı döktürecek rezalet tezahüratlar…
 
İlk hafta maçında Konyaspor takımını utanmadan ıslıklayan seyirci…
 
Beşiktaş-Fenerbahçe maçındaki hakem hatalarından sonra ortalığı yangın yerine çeviren yöneticiler…
 
Hakemlerimiz Avrupa'da ayrı, Türkiye'de ayrı yönetiyor diye homurdanmalar…
 
Hem maça gelmeyip hem de takımı hakkında her türlü ahkam kesen seyirciler…
 
West Ham –Norwich maçını 34 bin seyirci izledi, Osmanlı-Trabzon ile G.Saray-Gaziantep'in toplamı 24 bin… Derbinin seyirci sayısı da 27 bin… Allah bereket versin…
 
Ve son…
Deniz Çoban bir çıktı, pir çıktı…
Konuştu, doğru mu yaptı, yanlış mı yaptı derken işte size 6 haftayı özet bilanço gibi bu şekilde listelemiş olduk…

İşte haftanın değerlendirmeleri:

OSMANLISPOR-TRABZONSPOR (Hakem: Deniz Ateş Bitnel)

Hakemlikte “devrem” olan Deniz Ateş'i Süper Lig semalarında görmek çok güzel. Gerçekten başarılı ve güzel bir maç yönetti.  Maçın genelinde tüm kararlarında isabet oranı çok yüksekti.

Musa'yı ihraç ettiği pozisyonda direkt kırmızı kartı fevkalade idi. Oyun alanındaki herkes haddini bilecek, kime nasıl davranması gerektiğini öğrenecek. Takımı 1-0 galipken Musa böyle umarsızca ve arsızca hareket yapmayacak ki dua etsin takımı maçı kazandı. Yardımcı hakem Erdem Bayık, Webo'nun ofsayt olmayan golünü ofsayt gerekçesiyle iptal ettirerek önemli bir hata yaptı. Neyseki genel sonuçta Osmanlı kazandı ve taraf değişmemiş oldu. Maçın ilginç enstantanelerinden biri de Deniz Ateş'in uçan sarı kartını havada yakalamasıydı.

Hakemin Notu: 8.4 

***

GALATASARAY-GAZİANTEPSPOR (Hakem: Alper Ulusoy)
Maçın kontrolü, avantajlar ve genel kararlarıyla çok başarılı bir yönetim sergileyen Alper Ulusoy, sezonun en iyilerinden olma yolunda ilerliyor. Gaziantepspor'un golünde ofsayt yoktu, Serkan Ok güzel oynattı.

Hakemin Notu: 8.4

***

AKHİSAR BLD-G.BİRLİĞİ (Hakem: Volkan Bayarslan)
MHK'nin çok sayıda yeni hakeme görev veriyor olması bu şansı Volkan Bayarslan gibi önceki sezonlarda kullanmaya başlayan hakemler için de daha dikkatli olup iyi yönetmek adına bir uyarı oluyor. Doğa'nın sarı kartı yokken çift sarı karttan atılma enstantanesi anlık bir not alma hatası olabilir ancak El Kabir'in şutu esnasında düşürüldüğü pozisyon net penaltıydı.

Hakemin Notu: 7.9

***

TORKU KONYASPOR –MERSİN İY (Hakem: Bülent Birincioğlu)
Hakem maçın genelinde gayet iyi yönetim gösterdi. Tek tartışmalı hareket Welinton'a yapılan hareket gibiydi. Bence penaltıydı.

Hakemin Notu: 8.0

***

ANTALYASPOR-SİVASSPOR (Hakem: Serkan Çınar)
Genel itibariyle başarılı yönetimlerin yenisini ekleyen Serkan Çınar,  ilave yardımcısı Çağdaş Altay'ın da uyarısıyla elle gol atan Barrales'i sarı kartla doğru bir şekilde cezalandırdı.

Lazarevic'in ayağa basma pozisyonunda ise hakem Serkan Çınar'ı yardımcı hakem Ali Saygın Ögel uyardı.  Kırmızı kart olmalıydı.

Hakemin Notu: 8.0

***

BEŞİKTAŞ-FENERBAHÇE (Hakem: Halis Özkahya)
Derbi, maçın içindeki tartışmaları da aşarak çok farklı noktalara gittiğinden görüntülü analiz vermeyeceğim. Tadı kaçtı gerçekten. Halis Özkahya kötü bir yönetim sergiledi. Ersan Gülüm atılmalıydı, Mario Gomez'in golünden önce faul vardı. Beşiktaş'ın ilk golünde de bariz ofsaytı Baki Tuncay Akkın kaçırdı. İlk kez derbide görev alan yardımcı hakem Hakan Yemişken'i de kutlayalım. İlave yardımcı Ali Palabıyık'ın Van Persie'nin golünden önce topun oyun alanında kaldığına dair yardımı doğru idi. Beşiktaş'ın 2 golünde hakem hatası var. Maçın puan dağılımına hakemler etkimiş oldu.

Hakemin Notu: 7.5

***

KASIMPAŞA-Ç.RİZESPOR (Hakem: Deniz Çoban)
94'te maçın son anlarındaki yanlış penaltı kararı ile Ç.Rizespor'dan atılan 2 oyuncudan Koray'ınkinin hatalı oluşu direkt sonuca etkiyen kararları beraberinde getirdi.  Kasımpaşa'nın 2 puan daha fazla alması muhtemeldi ve hakem maçın puan dağılımına etkimiş oldu. Maç sonu açıklamalar her zaman adrenalin, maçın yorgunluğu ve maçın psikolojisi nedeniyle sıkıntılar yaratır. Kamuoyu nezdinde dürüst ve samimi bir maç sonu röportajı olsa da hakemlik prosedürleri açısından, MHK'yi zor durumda bırakan bir uygulama oldugunu da hatırlatalım. Futbolun doğasında hakem hatası da vardır ve futbol bu hatalarla kabul edilen, sevilen bir oyundur. Geçen sezon da Zekeriya Alp MHK'sı, maçlardan sonra Salı günü basın karşısına o hafta görev yapan 1 hakemle çıkıyor ve görüş bildiriyorlardı ancak bu tarz uygulamalar, hele ki Türkiye'nin futbol kültüründe ve hakeme bakışında ciddi sıkıntılar doğurabilir.

Dünya hakemliği geneline baktığınızda hakem hatasının olmadığı bir müsabakaya rastlamak yok denecek kadar azdır. Bu nedenle her maç sonrasında bir özür mekanizması pek kabul edilebilir bir durum doğurmaz.

Diğer yandan da uzun yıllar unutulmayacak şekilde hem Türk futbolu hem de hakemlik tarihine geçecek nitelikte bir açıklama olduğunu da eklemek gerek.

Hakemin Notu: 7.4

***

KAYSERİSPOR-İ. BAŞAKŞEHİR (Hakem: Çağatay Şahan)
Kaleci Volkan Babacan'ınKayserili oyuncunun baskı yapması sonucunda ceza alanı dışındaki serbest vuruşta uyanıklık yapıp sanki vuruş yapılmamış ve top oyuna girmemiş gibi davranmasını hakem Çağatay Şahan en kısa tabirler YEMEDİ. Sarı kartla cezalandırdı.  Maçın genelinde de gayet iyiydi.

Hakemin Notu: 8.4

***

BURSASPOR-ESKİŞEHİRSPOR (Hakem: Bülent Yıldırım)
Necid'in penaltı beklediği pozisyonda defansın topu uzaklaştırdıgını belirtelim. Devam kararı doğruydu.Gekas'ı önünde elle oynama beklentisiyle penaltı beklentisi de yersizdi. Mert Günok'un uzaklaştırdığı topun stadyum dışına gitmesi de enterasandı. Maç sonu ise Ertuğrul Sağlam'ın gözyaşları Türkiye'deki seyirci profilinin yarattıı utancın en büyük göstergesiydi.

Hakemin Notu: 8.4

HAKEM NOTLARI HAKKINDA
Okuyucularımızdan gelen sorular nedeniyle bir açıklama yapayım. Şu anda ülkemizde resmi olarak hakemlere uygulanan not sisteminde puanlama 8.4 üzerinden başlamaktadır. Bir hakem, siyah-beyaz hata olarak tanımlanan “kırmızı kartla atmama, bariz gol şansını yanlış değerlendirme, penaltıyı görmeme veya yanlış penaltı verme, içeriye giren topu gol vermeme” örneklerindeki gibi hatalar yaptıklarında notlarından direkt olarak 0.5 puan düşülmekte, dolayısıyla bu tarz bir hatada otomatik olarak notları 7.9'a düşmekte, diğer hataları da eklendiğinde puanı daha da düşebilmekte ve genel yorum olarak başarısız bir maç geçirmiş gibi değerlendirilmektedir.

Siyah beyaz hata sınıfında hataları yok ise, yaptığı hata türüne göre 0.1 puan sırasıyla düşmekte ve GENEL TOPLAMDA da bu hatalara rağmen  8.00 altına da düşmemektedir.

***

Hakem hataları bugün bana, yarın sana olur ve futbolun doğası gereği böyle güzeldir” hoşgörüsüne ve hazmına sahip günler dileğiyle…

Murat Fevzi Tanırlı
Twitter: @mftanirli


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!