comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Vitor Pereira sadece Carvalhal'i geçebildi

09 Ekim 2015, Cuma 09:10
Vitor Pereira sadece Carvalhal'i geçebildi

Fenerbahçe'nin başına geçtiğinden bu yana tartışma konusu olan Vitor Pereira, Portekizli meslektaşlarının gerisinde kaldı.

FutbolArena Analiz - Fenerbahçe'de İsmail Kartal'dan boşalan teknik adamlık koltuğuna oturan Vitor Pereira, gerek kadro seçimleri gerekse vaat ettiği futbolun sahaya yansımaması sebebiyle sürekli tartışılır hale geldi. Sezon başından bu yana aldığı sonuçlar ve oynadığı futbolla beklentilerin uzağında kalan Fenerbahçe'de Vitor Pereira, teknik direktörlük anlamında en zor zamanlarından birini yaşıyor.
 
YALNIZCA CARVALHAL'İ GEÇEBİLDİ
 
Sezon başında ülkesi dışında yeni takımlarıyla sezona başlayan Portekizli teknik direktörlere baktığımızda Vitor Pereira, sınıfta kaldı. Paulo Sousa, Marco Silva, Domingues Paciencia ve Carlos Carvalhal ile bu listeye giren 47 yaşındaki çalıştırıcı lig performansıyla bir tek eski Beşiktaş'lı teknik adam Carlos Carvalhal'ı geçebildi. Vitor Pereira, Fenerbahçe ile çıktığı ilk 7 maçta 4 galibiyet,  2 beraberlik , 1 mağlubiyet alırken; Carlos Carvalhal ise aynı sürede 1 galibiyet, 2 beraberlik, 3 mağlubiyet elde etti. Vitor Pereira, ülkesi dışındaki ilk Avrupa deneyiminde geçen sezonun devre arasında Michel'in yerine Olympiakos'u çalıştırmaya başlamış ligde oynadığı ilk 7 maçta 19 puan toplayıp, hiç kaybetmemişti. Ligde oynadıkları ilk 7 karşılaşmaya göre dikkate aldığımız listede Portekizli hocaların istatistikleri şu şekilde oluştu:

 
Paulo Sousa (Fiorentina) – Mor Menekşelerde Vincenzo Montella'nın ardından sezon başında takımı devralan Paulo Sousa, ligdeki ilk 7 karşılaşmada 6 galibiyet – 1 mağlubiyet alarak kulüpte tarihinde bir ilki başarmakla kalmayıp; Floransa ekibini 1999 yılından bu yana ilk kez liderlik koltuğuna oturttu. 2014-2015 sezonunda Basel ile aynı performansı yakalayan Paulo Sousa, sezon sonunda mutlu sona ulaşmıştı. 
 
Marco Silva (Olympiakos) – Vitor Pereira'nın Fenerbahçe'nin başına geçmesiyle Olympiakos'un son 3 sezondaki 3. Portekizli teknik direktörü olarak göreve getirilen Marco Silva, Pire ekibiyle ligde oynadığı 6 maçı da kazanıp, son 25 yılın en iyi üçüncü lig başlangıcına imza attı. Marco Silva, eğer 18 Ekim'de oynanacak AEK maçını galibiyetle geçerse Leonardo Jardim'in 3 sezon öncesi rekorunu egale edecek. 
 
Domingues Paciencia (APOEL) – 2014 yılında ülkemizde Kayserispor'u da çalıştırmasına rağmen başarılı olamayan Domingues Paciencia, bu sezon başında Kıbrıs Rum Kesimi'nin Apoel takımının başına getirildi. Kulübün Şampiyonlar Ligi play-off turunda Astana'ya elendikten sonra bileti kesilen Paciencia, takımıyla ligde oynadığı Ermis ve Paphos karşılaşmalarını toplamda 11 gol atarak kazanmıştı.

 
Carlos Carvalhal (Sheffield Wednesday) – Ülkemizde 2011-2012 sezonunda Beşiktaş ile 4. olan, sonraki yıl Başakşehirspor'u 11 maçta çalıştırabilen Carlos Carvalhal yeni sezona İngiltere Championship ekiplerinden Sheffield Wednesday'in başına getirildi. İngiltere alt lig ekibiyle ilk 7 karşılaşmada 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet gibi kötü bir performans yakalayan Carvalhal daha sonra oynadıkları 3 karşılaşma olan Fulham, Brentford ve Preston maçlarından 9 puan çıkardı.
 
Bu arada önceki yıllara baktığımızda Vitor Pereira'nın bir kez daha Portekizli meslektaşlarının gerisinde kaldığını görüyoruz… 2014-2015 sezonunun başında İtalyan Spaletti'den boşalan teknik adamlık koltuğuna oturan ‘Yeni Mourinho' Andre Villas Boas, Rus ekibiyle ligde oynadığı ilk 8 maçı da galip bitirip; 21. Yüzyılda kulüp tarihinde olmayan bir başarının altına imzasını attı. Genç teknik adam halen Zenit'i çalıştırmakta.
 
Rio Ave'nin başında yaptığı olumlu işlerle Singapurlu milyarder Peter Lim'in Valencia'yı satın almasıyla Yarasaların 2014-2015 sezonu başında teknik direktörlük koltuğun oturan Nuno, ligde oynadığı ilk 7 karşılaşmadan 5 galibiyet, 2 beraberlik çıkarıp hiç yenilmedi.  Nuno bu sezon da Valencia'nın başında bulunuyor.
 
Geçmişe baktığımızda Vitor Pereira'nın son yıllarda bu anlamda bir de Leonardo Jardim'i geride bıraktığını görüyoruz. 2012-2013 sezonunda Olympiakos ile çifte kupalı teknik adam olarak ülkesinde Sporting Lizbon ile önemli işler çıkartan Leonardo Jardim, geçen sezon önemli yatırımlarla sezona başlayan Monaco'nun başına getirilmiş; ilk 7 karşılaşmasında 3 galibiyet, 1 beraberlik, 3 mağlubiyet alıp o sezonu 3.sıra tamamlamıştı. Leonardo Jardim, bu sezonda Fransız temsilcisinin başında yer alıyor.

Mertcan BULCA

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!