comScore

Galatasaray Galatasaray

Burak Yılmaz, EURO 2016'ya gidecek mi? - Galatasaray Haberleri

12 Şubat 2016, Cuma 14:24
Burak Yılmaz, EURO 2016'ya gidecek mi? - Galatasaray Haberleri

Burak Yılmaz'ın Çin'e transfer olması EURO 2016 ile ilgili farklı düşüncelerin oluşmasına neden oldu.

FutbolArena Detay - Çin'in Beijing Guoan takımına transfer olan Burak Yılmaz'ın bu tercihi EURO 2016 öncesi ortaya ilginç bir durum çıkardı. 
 
Turnuvada mücedele edecek takımlarda Çin Ligi'nde forma giyen etkili bir isim yok. Ligin Mart ayında başlayacak olması, uzak mesafe, saat farkı ve ligin kalitesi doğal olarak futbolcunun da performansını etkileyebilir. 
 
Burak Yılmaz, hazırlık kampı ve milli takımın turnuvada ilerlemesi durumunda uzun süre, yeni transfer olduğu takımdan uzak kalacak. 
 
ÇİN TAKIMI BURAK'A İZİN VERECEK Mİ?
 
Burak'ın kadar üzün süre uzak kalacak olması Çin ekibi için zor bir durum. FİFA Kuralları gereği Çin Kulubü, futbolcuyu milli takıma göndermek zorunda. 
 
Zaten Burak yapılan görüşmelerde de kendisini için EURO 2016'nın çok önemli olduğunu belirterek hazırlık kampının ilk günnüden turnuvanın sonuna kadar çağrıldığı taktirde Milli Takım kampında olacağını ifade etti. Çin ekibi de bu durumu bilerek transferi yaptı. 
 
Teknik olarak Burak'ın, EURO 2016'ya katılmasında bir engel söz konusu olmasa da futbolcunun hangi form düzeyinde milli takıma katılacağı ise merak konusu.
 
Forvet hattında da sıkıntı yaşanması sebebiyle Burak'ın, Çin'den formda kampa katılması Milli Takım için hayati önem taşıyor. 

İLGİNÇ TERCİH
 
Çin Ligi'ne son dönemde ülke dışından toplam 45 futbolcu transfer oldu. Bu futbolcuların 22'si Güney Amerika, 14'ü Afrika, 9'u ise Avrupa ülkelerinin pasaportlarını taşıyor. Avrupa ülkelerinden gelen isimlerden 7'si kendi ülkeleri için hiç forma giymemiş. Sadece 2 futbolcunun Euro 2016 umudu var, onların da şansı az. Kısa bir süre Bursaspor forması da giymiş olan Gustav Svensson Çin'e transfer oldu. Euro 2016 elemelerinde sadece 2 kez oyuna sonradan giren oyuncunun İsveç takımının Fransa kadrosunda yer almasına pek ihtimal verilmiyor. 35 yaşına gelen bir dönemin meşhur oyuncularından Eidur Gudjohnsen de İzlanda milli takımında son dönemde pek süre alamadı. Elemelerde sadece 1 kez ilk 11'de yer, 2 kez oyuna sonradan girdi. Tecrübeli isim Fransa'da olmak istediğini açıklamıştı fakat kadroda yer alıp almayacağı belirsizliğini koruyor. Dolayısıyla, Euro 2016'da kadroda olması kesin olan Burak Yılmaz dışında hiçbir futbolcu Çin Ligi'ne gitmeyi tercih etmedi. 
 
KAÇ MAÇ KAÇIRACAK?
 
FIFA kurallarına göre kulüpler futbolcuları hazırlık maçları için 48 saat, turnuvalar için 14 gün önceden bırakmak zorunda. Eğer Burak Yılmaz isterse ve Fatih Terin tarafından da çağırılırsa, yeni kulübü engel çıkartamaz. Ancak Euro 2016'nın hazırlık dönemi de dahil, Çin Ligi'nde en az 8-9 belki de daha fazla karşılaşmayı kaçıracak. Çin liginde sezonun 30 maç olduğu düşünülünce, Beiing Guoan'ın sezonun üçte birinde yer almayacak bir oyuncu için ödediği astronomik ücreti sorun edebileceği ihtimali de akıllara geliyor.
 
ZAMAN VE MEKAN FARKI
 
ABD, Katar, Hindistan, Çin gibi liglere genellikle kariyerinin sonuna gelmiş yıldızlar, milli takımları bıraktıktan sonra gidiyor. Zira yolculuk mesafeleri önemli bir sorun. Çin – Türkiye arası uçuş süresi 9 saat. Arada 6 saatlik bir zaman dilimi var, jetlag faktörü nedeniyle fiziksel olarak futbol oynayacak seviyeye gelmek bazen 1-2 günü bulabiliyor. 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!