comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Vitor Pereira'nın ne oynatmak istediğine dair ayrıntılı bir analiz

31 Temmuz 2015, Cuma 20:04
Vitor Pereira'nın ne oynatmak istediğine dair ayrıntılı bir analiz

Çoğumuz 4-4-2 veya 4-2-3-1 olarak yorumlasak da bu aslında Portekizlilerin oynamayı sevdiği bir 4-1-3-2 

FutbolArena Analiz - Fenerbahçe ne 4-4-2 ne de 4-2-3-1 aslında 4-1-3-2 oynayacak. Portekiz'de birçok kulübün uyguladığı bu sistemi Fenerbahçe'ye uyarlamak istiyor. Nasıl mı? 

Hazırlık maçlarında defansif ortasaha Mehmet Topal veya onun kadar sert olmasa da ondan ayağı daha iyi olan Josef de Souza derindeki 1'i oluşturmuş önünde de Nani - Diego ve Alper üçlüsü ile çift yönlü ortasahayı denemişti. Sonrasında da sarkık 2. forvet Sow ve en uçta Fernandao 


Bu sistemde Fenerbahçe'nin şüphesiz en değerli oyuncularından Mehmet Topal'a yer yok gibi görünüyor ama aslında var. Bence özellikle ligde, ilerleyen haftalarda Mehmet Topal, Alves yerine stoperde oynayabilir. Zira savunmayı önde kuran Fenerbahçe'de Mehmet Topal hızıyla Alves'ten çok daha faydalı olabilir. 

Tabi Shakhtar Donetsk gibi çok daha güçlü ve hazı bir takımla oynarken Josef de Souza'nın derinde top kullanma becerisindense Mehmet Topal'ın sertliğini istiyorsunuz ve Diego'yu kenara koyup, Josef'i onun yerine koyarak hem ortasahayı iki defansif ortasaha ile tutup hem de yine topu kullanabilen bir oyun kurucuya sahip olabiliyorsunuz. 

Diego Ribas çok hazır olduğu için, orta üçlüdeki her pozisyonda verimli oynayabiliyor. Alper Potuk'un da sakatlığı dolayısıyla şimdilik solda veya sağda Nani ile değişmeli oynuyorlar. Öte yandan bu üçlünün çift yönlü ve hareketli olması lazım. Alper ve Diego bunu karşılarken Luis Nani henüz hazır değil ama bildiğimiz Nani de bu oyun formatına hem çok alışkın hem de uygun bir oyuncu. 

Zorlu takımlara karşı Diego ve Nani üçlü ortasahanın kenarlarında ve Josef de ortalarında olup Mehmet Topal derini kapatabilir. Simon Kjaer de Bruno Alves'le savunmayı daha geride kurabilir. Fakat özellikle lig maçlarında bence Josef derinde topu kullacak. Diego da göbekte oynayacak. 

Öte yandan bu sistem Sow için de biçilmiş kaftan. Bu sistemin sarkık forvet gerekliliği, besleyici ve çok hareketli olması. Sow da bu açıdan kaliteli özelliklere sahip bir adam. O yüzden de bu sistemde coştu, hazırlık maçlarında çok sayıda gol attı. Fernandao da yine bu sistemde verimli oldu. Van Persie ise bu iki forvet rolünün ikisini de yapabilecek bir adam. Ligde rakip kapandığında geniş alan forveti Moussa Sow yerine Jose Fernandao - Robin van Persie ikilisi baskı futbolunda çok daha etkili olacaktır. Öte yandan ben Fenerbahçe'nin çoğu maça en uçta Van Persie yanında sarkık Sow başlayacağını ama skor gelmezse ikinci yarı Sow - Fernandao değişikliğine gidileceğini seziyorum. 

SİNAN YILMAZ

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!