Transferin şampiyonu kim oldu?

Avrupa futbolunda dengeler değişiyor. İngilizler tekrar hakimiyeti ele alabilmek için büyük paralar harcıyorlar.

FutbolArena Detay - 90'lı yılların sonunda Johan Cruyff'un başlattığı ve 21. yüzyılın başı itibariyle Dünya futbolunun seyrini değiştiren Barcelona, zamanla hakimiyetini arttırmış ve İspanya Milli Takımını da dünyanın en iyi milli takımı haline getirmişti.

Barcelona ile rekabet ederken gelişen Real Madrid ve Atletico Madrid'in yanı sıra diğer İspanyol kulüpler de bu gelişimden nasibini almıştı. Son yıllarda Avrupa Kupalarına büyük bir hakimiyet kuran İspanyol takımları diğer Avrupa ülkelerinin takımlarıyla arasındaki farkı açmaya başlamıştı.

Pep Guardiola'nın Almanya'ya gitmesi ve Joachim Löw'ün Alman futbolunun oyun tarzını kısmen Guardiola'nın Bayern Münih'ine benzetmesi sonrası Almanlar 2014 Dünya Kupasını da kazanmıştı. İspanya'yı takip eden Almanya'ya nazaran, İtalya ve İngiltere gibi ülkeler ise son yıllarda düşüşteydiler. Bu noktada İngiliz futbolunda yayın gelirleri yükseldi ve İngiliz kulüplerinin alım gücü büyük oranda arttırıldı. Öyle ki İngiltere 2. Ligi yani Champioship takımları bile bu yaz toplam 245 milyon euroluk transfer harcaması yaptılar!

İngilizler evvela, piyasadaki kaliteli hocaların çoğunu, takımlarının başına getirdi. Jürgen Klopp, Antonio Conte, Pochettino, Guardiola, Jose Mourinho gibi teknik adamların kısa sürede İngiliz futbolunu geliştirmesi beklenirken, bu kulüpler hocalarını memnun etmek için kesenin ağzını da diledikleri gibi açabiliyorlar.

EN ÇOK PARA HARCAYAN KULÜP MANCHESTER CİTY!

Pep Guardiola önderliğinde geleceğin takımını kurmak isteyen Manchester City, 2016-2017 yaz transfer döneminin transfere en çok para harcayan takımı oldu. Çok sayıda potansiyelli genç oyuncu transfer ettiren Guardiola, bu oyunculara kendi sistemini öğretip onları geleceğin en iyi futbolcuları yapmak istiyor.

22 yaşındaki Stones'a 55.6, 20 yaşındaki Sane'ye 50 milyon euro ödeten Guardiola, Brezilyalı Gabriel Jesus'u da 32 milyon euroya transfer ettirdi. (Genç oyuncu devre arasında takıma katılacak) Öte yandan İlkay Gündoğan, Nolito ve kaleci Bravo gibi sistemine uygun, daha tecrübeli oyuncuları da transfer ettiren Guardiola kulübe toplamda 213 milyon euro harcattı.

EN SANSASYONEL TRANSFERLER MANCHESTER UNİTED'TA

Manchester City geleceğin takımını kurgularken, Jose Mourinho geçmişte yardımcılığını da yaptığı Louis van Gaal'in attığı temelin üzerine sadece 4 önemli takviye yaptı. "Biz diğer takımlar gibi birçok oyuncu transfer etmeyeceğiz, sadece 4 oyuncu aldık. Bizim oyunculara verdiğimiz parayı eleştirmeye hakları yok" diyen Jose Mourinho, Klopp ve Wenger'e göndermede bulunmuştu.

Mourinho 105 milyon euro karşılığında transfer edilen Pogba ile futbol tarihinin en pahalı transferini gerçekleştirirken, Borussia Dortmund'un Ermeni futbolcusu Henrikh Mkhitaryan'ı 42, Villarreal'in Fil Dişili stoperi Eric Bailly'i ise 38 milyon euroya transfer ettirdi.

Jose Mourinho'nun bir başka dev transferi ise bonservisi elinde olan Zlatan Ibrahimovic'ti. Böylece Portekizli teknik adam 4 oyuncu için toplam 185 milyon euro ödetti.

CHELSEA VE ARSENAL SON GÜNE BIRAKTI!

İngilizlerin diğer iddialı kulüpleri Chelsea ve Arsenal harcamalarını son güne bıraktı. Chelsea transferin son gününde eski oyuncusu David Luiz'i 38.5 milyon euroya transfer ederken Fiorentina'dan sol bek Marcos Alonso da 23 milyon euroya transfer edildi. Bu yaz Batshuayi ve Kante gibi genç yıldızlar da kadrosuna katan Chelsea toplamda 141.3 milyon euro harcadı ve 41 milyon euroluk da satış yaptı.

Arsenal ise bu yaz sadece 3 önemli transfer yaptı ve bunların son ikisi de son günlerde gerçekleşti. İlk olarak genç orta saha Granit Xhaka'yı 45 milyon euroya transfer eden Arsenal uzun süre suskunluğa bürünmüştü. Transferin son günlerinde ise Alman stoper Shkodran Mustafi 41 milyon euroya ve Deportivo'nun 27 yaşındaki golcüsü Lucas Pérez 20 milyon euroya transfer edildi. Arsenal toplamda 113 milyon euroluk harcama yaptı.

YÜKSELEN DEĞERLER; LEİCESTER CİTY VE TOTTENHAM

Premier Lig'de geçen sezonun sürpriz ekipleri şampiyon Leicesiter City ve 3. Tottenham Hotspur ise Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek olan kadrolarını yaklaşık 80 milyon euroluk harcamalar ile güçlendirdiler. İki kulüp geçen yılki stratejilerini devam ettirdi ve genç, potansiyelli isimler aldılar.

JÜRGEN KLOPP HARCADIĞI KADAR SATTI!

Jürgen Klopp'un Liverpool'u da yine yaklaşık 80 milyon euroluk bir harcamaya yaptı ve en pahalı transferi 41 milyon euroya Sadio Mane oldu.

Buna karşın Liverpool; Benteke, Jordan İbe ve Joe Allen gibi önemli isimleri de sattı ve yaklaşık 80 milyon eurluk da bir satış gerçekleştirdi. Bu açıdan Klopp'un; Mourinho, Conte, Guardiola gibi meslektaşlarına oranla daha dezavantajlı olduğunu da söylemek gerek. Özellikle Liverpool, bu transfer döneminde savunmasına yeterince takviye yapamadı..

JUVENTUS İTALYAN FUTBOLUNU TAŞIYOR

Son yıllarda Avrupa kupalarında İtalya'dan sadece Juventus'un başarılı olabildiğini görüyoruz. Serie A'da şampiyonluklara ambargo koyan Juventus, ligdeki en iyi oyuncuları da transfer ederek kadrosunda topluyor.

Geçtiğimiz sezon 35 maçta 36 gol atarak Serie A rekoru kıran ve bir sezonda en çok gol atan oyuncu ünvanını ele geçiren Gonzalo Higuain, 90 milyon euro karşılığında Juventus'a transfer oldu ve bu transfer futbol tarihinin en pahalı 4. transferi oldu.

Juventus 162.5 milyon euroluk oyuncu transferi yaparken, 163 milyon euroluk da oyuncu sattı. Bu paranın önemli bir kısmını da Pogba ve Morata oluşturdu.

BARCELONA GENÇLEŞTİ, REAL MADRİD SUSKUN

Barcelona bu transfer döneminde 4 tane 22 yaşındaki potansiyelli oyuncuyu transfer etti. Andre Gomez, Umtiti, Digne ve Deniz Suarez'e toplamda 80 milyon euro ödeyen Barcelona, Ajax'in kalecisi Cillessen ve Valencia'nın 23 yaşındaki golcüsü Alcacer'i de transfer etti. Barcelona toplamda 123 milyon euroluk transfer yaptı.

Real Madrid ise belki de son dönemlerdeki en durgun transfer sezonunu geçirdi. Sadece eski oyuncusu Morata'yı 30 milyon euroya transfer eden Real Madrid, genç Jese'yi de PSG'ye saatı ve yıllar sonra transfer dönemini artı ile kapattı. 30 milyon euroluk oyuncu alan Real Madrid, 37.5 milyon euroluk oyuncu satışı gerçekleştirdi.

Atletico Madrid ise 80 milyon euroluk oyuncu alırken, 30 milyon eurluk oyuncu sattı. Kevin Gamerio ve Nicola Gaitan Atletico Madrid'in en göze batan transferleriydi.

DORTMUND SİL BAŞTAN, BAYERN MÜNİH NOKTA ATIŞ!

Almanya'da Bayern Münih, güçlü kadrosuna nokta atış 2 transfer ile takviye yaptı. Dortmund'tan stoper Mats Hummels'i ve Benfica'nın 18 yaşındaki orta saha oyuncusu Renato Sanchez'i 35'er milyon euroya transfer eden Bayern Münih bu iki oyuncu için 70 milyon euro harcadı ve 52 milyon euroluk da satış yaptı. Rode ve Götze'yi en önemli rakibi Borussia Dortmund'a sattı.

Borussia Dortmund ise en önemli oyuncularını gönderip başka yıldızlar alarak adeta yenilendi. Toplam 8 oyuncu alıp, 6 oyuncu satan Dortmund, 110 milyon euro harcama yapıp, 111 milyon euroluk satış yaptı. Dortmund transfer yaparken yine gençlere ağırlık verdi.

Haber: Sinan Yılmaz

Futbolarena anasayfasından devam...

Manchester City Son Dakika Haberleri