Metalist Kharkiv siyasi baskı sonucu kepenkleri kapattı

Yakın tarihte Ukrayna ve Avrupa kupalarında boy gösteren, İstanbul’da Galatasaray’a karşı kazanarak yine UEFA Kupası’nda Beşiktaş’ı eleyen Metalist Kharkiv, 2016 yılında iflasını açıklayıp kapandı. 2018 yılında ise kulübün tüm mal varlıkları devlete devredildi. Peki bu çöküş nasıl başladı?

1
2012 Aralık’ta Sergei Kurchenko’ya ait şirketler grubu, Metalist Kharkiv’i satın almaya karar verdi. Kulübün sahibi Yaroslavsky ile yapılan anlaşma sonunda genç oligark Kurchenko kulübü satın aldı.
2
Metalist Kharkiv’in çöküşü tam da burada başladı. Kulübü ayakta tutan, Avrupa Kupaları ve ligde önemli yerlere taşıyan Yaroslavsky, reddedemeyecekleri bir teklif aldıklarını basına beyan ederek satış işlemlerini başlattı. Ancak perde arkasında yıllar sonra siyasi baskı olduğu ortaya çıktı.
3 PEKİ NEDEN SATILDI? - SİYASİ BASKI
PEKİ NEDEN SATILDI? - SİYASİ BASKI
Metalist’in başkanı Yaroslavsky’nin dönemin kayıtlarına geçen raporlarına göre tesisler, oyuncular ve kulübü ayakta tutan tüm işlevlere kabaca 570 milyon dolar yatırım yaparken, yine birçok sponsorluk anlaşmasıyla Metalist Kharkiv’i Ukrayna’nın en önemli kulüpleri haline getirdi.
4
Yıllar sonra gelen itiraf ise bambaşka... 2012 yılında genç oligark Kurchenko’ya satılan Metalist Kharkiv’in siyasi baskı sonucu elden çıkarıldığı öğrenildi. Yaroslavsky, Kharkiv’in mülkiyetleri değerlenince o dönem özellikle Belediye Başkanlığı başta olmak üzere ciddi bir siyasi baskı altında kaldı ve kulübü satmak zorunda kaldı.
5
Metalist Kharkiv taraftarları için de en büyük korku burada başladı. Kulübü satın alan genç oligark Kurchenko, başarı ve refah sözü vermesine rağmen Metalist’in tasviyesine yol açan isim oldu.
6 2014’DE UKRAYNA’DAN KAÇTI
2014’DE UKRAYNA’DAN KAÇTI
Genç oligark Kurchenko, 2 yıl içinde kulüple hiç ilgilenmeyip bu projeden çabuk sıkılınca Metalist Kharkiv’in önce sportif, sonra ticari çöküşü başladı. Kurchenko 2014 yılında Ukrayna’dan kaçtı. Kulüp sahipsiz kalınca ve biriken borçlar ödenemeyince iflas süreci başladı. O dönem basında kayıtlara geçen yazılar, Kurchenko’nun futbol projesinden sıkıldığı yönünde olmuştu.
7 MÜLKİYETLER DEVLETE DEVREDİLDİ
MÜLKİYETLER DEVLETE DEVREDİLDİ
Bakanlar Kurulu, iflas prosedürlerinin tamamlanmasının ardından Metalist Kharkiv’e ait mülkiyetlerin 2018 yılında devlete devredildiğini açıkladı.
8 BUGÜN NEREDE?
BUGÜN NEREDE?
Hatırlanacağı üzere bir dönem Avrupa kupalarında büyük ses getiren ve hatta temsilcilerimizden Beşiktaş’ı eleyen, İstanbul’da Galatasaray’a karşı kazanan Metalist Kharkiv, 2016’da Metalist-1925 ismiyle faaliyetlere başladı
9
Tabi bu kulübün 1925’te kurulan Metalist Kharkiv ile doğrudan hiçbir bağlantısı yok. Zaten kulübün eski başkanı Yaroslavsky, "Böyle bir Metalist tanımıyorum." şeklinde röportaj verdi.

Futbolarena anasayfasından devam...