Devalüasyon nedir? Devalüasyon sebepleri, Devalüasyon ne demek, Devalüasyon anlamı, Devalüasyon ne zaman olur

Dolar, Euro, Sterlin gibi yabancı para birimleri dışında altının da yükselmesi akıllara Devalüasyon kelimesini getirdi. Peki, Devalüasyon nedir? Devalüasyon sebepleri neler, Devalüasyon ne demek, Devalüasyon anlamı, Devalüasyon ne zaman olur? Tüm bu soruların cevapları haberimizde...

FutbolArena - Devalüasyon nedir? Son günlerde dövizde ve altındaki artış vatandaşlarda endişe yaratırken, Devalüasyon nedir sorusunun cevabı merak edilmeye başlandı.


Devalüasyon ne demek? Anlamı ne?


Devalüasyon, Ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder.Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satınalma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Bu yolla ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatı da aşağı çekilmiş olur.

TDK'ya (Türk Dil Kurumu) göre Fransız kökenli bir kelime olan Devalüasyon ise Ekonomi'de 'Değer düşürümü' anlamına gelmektedir.

Devalüsyon neden gerçekleşir, sebepleri neler?


Eski Yunan ve Roma'da devalüasyon, paranın temsil ettiği maden miktarının azaltılması yoluyla gerçekleştirilmekteydi. Belli bir altın ve gümüş miktarından basılan sikke miktarının çoğaltılması, para değerinin düşürülmesi sonucunu doğurmaktaydı. On dokuzuncu yüzyılda ise kâğıt para miktarının arttırılması sonucu meydana gelen enflasyon, iç fiyatların artışı ve banknotların altına tahvil kabiliyetini yok ederek, para değerinin düşüşüne yol açmıştır. Böylece milli para biriminin karşılığı kabul edilen altın miktarı indirilmiş ve kambiyo kurları da buna göre ayarlanmıştır.

Günümüzde ise, madeni para, altın para sistemi olmadığından yerli para biriminin değerinin düşülmesine, iç fiyatların yükselmesi sonucu elde edilemeyen döviz gelirleri dolayısıyle girişilmektedir. Başlıca ihracatı teşvik etmek için yerli para birimi değeri, belli bir yabancı para esas alınmak suretiyle ayarlanmaktadır. Ancak bu tür bir uygulamanın başarılı olabilmesi için, devalüasyon sonrası iç fiyatların artışının önlenmesi, yabancı ülkelerin ithalat kısıtlamalarına başvurmaması gerekmektedir.


Revalüasyon nedir?


Öte yandan revalüasyon ise, kelime anlamı olarak "değerini yükseltmek", iktisadi olarak da; ülke parasının yabancı paralar karşısında değerini yükseltmek anlamındadır. Devalüasyon kavramının zıttıdır.

Revalüasyon uygulanarak, bir ekonominin ithalat yapabilmesi kolaylaştırılmakta; ihracat yapabilmesi ise zorlaştırılmaktadır.

Futbolarena anasayfasından devam...

SON HABERLER