Spor yazarlarının Beşiktaş - Ankaragücü yorumları

FutbolArena - Spor Toto Süper Lig’in 30. haftasında Beşiktaş sahasında Ankaragücü’nü 4-1 mağlup ederek zirve yarışını sürdürdü. Spor yazarları Beşiktaş - Ankaragücü maçıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

1 ERMAN TOROĞLU - SABAH
ERMAN TOROĞLU - SABAH
Sakın skora aldanmayın. Ankaragücü dün akşam futbol oynadı, kaleci Karius net pozisyonları kurtardı, Beşiktaş da yakaladığı pozisyonları gol yaptı. Sahadaki iki takım da kendi işine bakıyordu.
Ama hakemin başka işleri vardı!
Örnek mi? Burak Yılmaz’ın, Kulusic’e yaptığı harekete karşılık net sarı kart görmesi gerekirdi. Neden mi? Ankaragücülü oyuncunun bir burnunun kırılmadığı kaldı. Hakem burada net sarı kartı gösteremedi. Pardon, göstermedi!
Neden? Çünkü Burak sarı kartı görse haftaya oynanacak Galatasaray derbisinde cezalı olacaktı. Nasıl ince hesaplar değil mi?
2
Bir de ikinci yarıda Burak’a yapılan bir hareket var. Ankaragücü’nün sağ beki Kitsiou kayarak geliyor ve tabanı Burak’a geçiriyor. Net kırmızı kart! Ama onu da atamadı. Neden? Çünkü Burak’a o sarıyı gösteremedi ya onun altında ezildi.
Bir de Ankaragücü’nün yediği ikinci golün öncesine bakın! Vida net bir şekilde rakibinin baldırına arkadan diz darbesini vuruyor.
Sonra da topu alıyor, pozisyonun devamında da gidip golü atıyor. Bu da maçın skorunu direkt etkileyen bir hata. Niye mi? Maç 2-0 oluyor, Ankaragücü’nün direnci kırılıyor.
3
Bir penaltı tekrarı var. Hakem verdiği bu karardan sonra siyah-beyazlıoyunculara 10 dakika izah etti! Kardeşim neyi izah ediyorsun. Profesyonel futbolcular bunlar. Öğrenip sahaya çıkacaklar.
Beşiktaş iyi futbol oynamadı. Girdiği pozisyonları gol yaptı. Düşünün, Ankaragücü 9 korner, Beşiktaş 2... Ama maç 4-1... Yani gol atan kazanıyor. Karius’un geldiğinden beri oynadığı en iyi maçtı. Bir yerde de seyirciyle barıştı. Her kalecide olduğu gibi ilk bir-iki topu çıkarınca maçın devamında da iyi işler yapıyor.
4 AHMET ÇAKAR - SABAH
AHMET ÇAKAR - SABAH
Beşiktaş maçı ikinci yarıda aldı. İlk yarıda her ne kadar skoru bulsalar da karşılarında İstanbul’da mükemmel oynayan bir Ankaragücü vardı. Hatta devre arası geldiğinde tüm spor kamuoyu Beşiktaş’ın puan kaybetme riskini tartışır hale gelmişti. İlk yarıda şampiyonluğa oynayan, ev sahibi kim anlayamadık. Neredeyse bu yarıda tümüyle Ankaragücü, Beşiktaş’ın ceza sahasına çöktü. Atiba’yı Ljajic’i döndürmediler.
Burak gibi oyuncular bu tür maçlarda çok önemli. İlk 45 dakikada Beşiktaş rakip kaleye bir defa gitti onda da Burak’ın şahsi becerisi ve gayretiyle golü attı. İkinci yarı kırılma anı Vida’nın golüydü. Son haftaların başarılı kalecisi Altay, uçarak topu yumrukladı, top defansla Vida’ya çarpıp Vida’nın önünde kaldı o da boş kaleye attı. Bundan sonra maçın mutlak hakimi özellikle kontralarda sürekli pozisyon bulan Beşiktaş oldu. İlk devreye baktığımızda çok zor bir maç gibi görünüyordu ama skor ve kartlar açısından da Beşiktaş’ın istediği oldu.
5
Türk hakemleri kesinlikle ve kesinlikle etki altında kalıp, dürüst davranmıyorlar. İlk yarıda Burak’ın rakibin suratına attığı dirsek belki kırmızı kartlık değil ama mutlak sarı kartlık bir pozisyon. Dirseğini bir silah gibi kullanmadı ama yaptığı hareket rakibi darmadağın etti, burnunu kanattı. Ve Meler, maalesef Burak’ı haftaya Galatasaray maçında oynatmak için sarı kartı bilerek, isteyerek göstermedi. Verdiği penaltı kararları doğru. Ankaragücü’nün penaltısını tekrar ettirmesinin sebebi şu; vuruştan önce başta Vida ve her iki takımdan da bazı oyuncular ceza alanına erken giriyorlar. Karius topu kurtarıyor ve erken girmiş Vida topa müdahale ediyor. Kural ve VAR protokolü bu tür pozisyonlarda tekrarı ve VAR davetini gerektiriyor. Sonuçta dün gece Burak’a kıyak yapıldı ve haftaya dananın kuyruğu Seyrantepe’de kopacak.
6 GÜNTEKİN ONAY - HÜRRİYET
GÜNTEKİN ONAY - HÜRRİYET
BEŞİKTAŞ son yılların en olumsuz ilk 45 dakikalarından birini oynadı. Harika bir seyirci, yüksek motivasyon ve erken gelen gole rağmen oyunu ele geçiremedi. Öyle ki ilk yarı Ankaragücü kalesine atılmış tek şut var. Top kayıpları, isabetsiz ve telaşlı paslar ile kendi yarı sahasından çıkmakta zorlanan bir Beşiktaş vardı. Bu durumun sebebi Ankaragücü’nün Atiba ve Ljajic’e yaptığı baskı kadar Güven ve Lens’in pas oyununda yetersiz kalmalarıydı. Ankaragücü atletik ve dinamik bir takım. Öyle nitelikli bir baskı yaptılar ki son yıllarda Beşiktaş’ın evinde bu kadar bocaladığı bir 45 dakika izlemedik.
7
İlginç olan Şenol Güneş’in 2’nci yarıya ilk devredeki 11 ile çıkmasıydı. Oyuncu değişikliği yapmadan oyunu değiştirmenin pek de mümkün görünmediği maçta Beşiktaş 2’nci yarıya daha kararlı başladı. Vida’nın golüyle de 2 farkı bulup zor görünen maçı çözdü. İlk devre üstün oynayan Ankaragücü, 2’nci golden sonra oyun disiplininden tamamen uzaklaştı ve Beşiktaş farka koştu. Son 4 haftaya girilirken Beşiktaş, dün sadece 3 puan almadı, dünkü maçın ilk yarısından önemli dersler de çıkarttı. İlk yarıdaki oyun Galatasaray maçında galibiyet için yetmez.
8
ÜST üste 6 galibiyet alıp son düzlükte şampiyonluk potasına giren Beşiktaş’ta bu yükselişin baş rol oyuncusu tartışmasız Burak Yılmaz. Beşiktaş forması ile 12 maçta 11 gole imza atan Burak, son 6 maçın hiçbirini boş geçmedi. Üstelik attıklarının hepsi maç kazandıran goller oldu. Burak’ın süper performansının yanında Ljajiç’in kalitesi ve yaratıcılığı, Vida, Karius ve Atiba’nın yükselen formu da Beşiktaş için değerli. Quaresma’sız Beşiktaş’ta takımın top paylaşımı ve yardımlaşmasının daha üst seviyede olduğu açıkça gözlemleniyor. Adem Ljajic’in organizatörlüğü, Burak’ın golcülüğü siyah beyazlıların sonuca kolay gitmesini sağlıyor. Son 4 haftaya girilirken Başakşehir ile arada sadece 3 puanlık bir fark var. Momentumu yakalayan, iyi futbol oynayan Beşiktaş, şampiyonluğa ciddi şekilde inanıyor. Haftaya oynanacak Galatasaray derbisi geçen sezon olduğu gibi final niteliğinde bir maç olacak.
9 ŞANSAL BÜYÜKA - MİLLİYET
ŞANSAL BÜYÜKA - MİLLİYET
Vodafone Park Stadı’nda bu sezon hiçbir takım, Beşiktaş karşısında bir maça Ankaragücü kadar "cüretkar" başlamadı. Hücumda Boyd, Orgill, sol kanatta Pinto, Sacko, sağ kenarda Kitsiou adeta Beşiktaş’ın başını döndürdü. Ama Ankaragücü takımı ne kadar iyi oyunculara sahip olursa olsun, Burak Yılmaz gibi "sıradışı" bir golcüye sahip değildi. Beşiktaş koca ilk yarıda rakip kaleye doğru dürüst bir defa gitti ve golü buldu. Burak Yılmaz’ın şutu, uzay üssünden Ay’a gönderilen füze hızıyla Ankaragücü ağlarına yapıştı. Unutulmaz bir gole daha imza atan Burak Yılmaz bu yarıda çok ciddi bir tehlike atlattı. Kulusiç ile mücadelesinde arkaya kadar uzanan elleri-kolları nedeniyle "sarı" kart görse cezalı duruma düşecek ve Galatasaray maçında forma giyemeyecekti. Sarı mı, değil mi elbette tartışılır. Tartışılmayacak olan Burak’ın bu pozisyondan ucuz kurtulmasıydı.
10
Burak golü attığında, Beşiktaş’a gelişini engelleyemeseler bile erteletenler acaba ne düşündüler. Bir pişmanlık yaşadılar mı, "Biz yanlış yaptık" dediler mi, meraktayım. Beşiktaş, Burak’lı bir dakikanın dışında, belki de ilk yarının tamamında Ankaragücü’nü durdurmaya çalıştı. Öyle ki, Ankaragücü’nün sağ kenar savunmacısı Kitsiou bile gerilerden gelip iki defa şut attı.
Bu yarıda kaleci Karius yere yatmaktan, neredeyse ayakta duramadı. Ankaragücü sahanın her yerinde öyle baskı yaptı ki, Ljajiç ile Dorukhan’ın hücum gücünü adeta sıfıra indirdi. Ljajiç ile Dorukhan, adam kovalamaktan rakip kaleyi gitmeyi, hatta yaklaşmayı deneyemediler bile...
11
İlk yarı bittiğinde Ankaragücü’nün topla oynamada % 59-41, kornerlerde 6-1’lik üstünlüğü vardı. Ama skor tabelası 1-0 Beşiktaş yazdı. Aradaki fark Burak Yılmaz’dı...
Beşiktaş ilk yarıdan ders almış olmalı ki, ikinci yarıya daha derli toplu ve Ankaragücü’nün hızını keserek başladı. Burak Yılmaz’a yeni aktörler katıldı. Lens hareketlendi, Ljajiç hücuma çıkmaya başladı. Alıştığımız Ljajiç rolünü üstlendi ve golünü de attı. Hele Vida’nın başlangıçtan kısa süre sonra kişisel çabasıyla gelen golü doksan dakikanın sonunu beklemeden maçın kaderini belirledi.
İlk yarı görüntüsüyle, ikinci yarı rollerin değişmesiyle tam bir "Siyah-Beyaz maç" izledik. İlk yarıda rakibini durdurmaya çalışan da Beşiktaş’tı, ikinci yarıda rakibini adeta darmadağın eden de aynı Beşiktaş...
12
Karius’un kurtardığı penaltı atışı niye tekrarlandı anlamadım. Eğer bu penaltı ihlalden tekrarlandıysa, Türkiye’de her penaltı tekrarlanır. Ülkede zaten yeteri kadar hakem tartışması var, demek ki artık bunlara penaltı atışları da eklenecek.
Beşiktaşçok önceden "Şampiyonluk treni"ni gözden kaçırmıştı. Son haftalarda yaptığı olağanüstü deparla bu treni yakaladı ve kendini son vagona attı. Beşiktaş şampiyonluk treni ile son durağa kadar gider mi, yoksa kalan dört duraktan birinde iner mi bilemem. Bildiğim şu: Beşiktaş şampiyonluk treninden son durakta inmek istiyorsa, bu hafta deplasmanda Galatasaray’ı yenmek zorunda.
13 ALİ ECE - FANATİK
ALİ ECE - FANATİK
İlk 45’te Ankaragücü, Vodafone’da Beşiktaş’a karşı en iyi beş deplasman takımı performansından birini sergiledi. Antalyaspor, Süper Lig’de Beşiktaş’ı Vodafone’da yenen ilk takım olurken ilk 45’teki Ankaragücü’nün yarısı kadar bile üstün oynamamıştı. O maça göre en büyük fark Beşiktaş kalecisinin ilk yarıdaki harika performansı oldu: Karius. İlk yarıda adeta "Hezarfen Ahmet Çelebi’leşip ikisi uçarak olmak üzere 4 kritik kurtarış yaptı. Serpil Hamdi Tüzün "Önce iyi bir kaleci ve usta bir golcü sonra diğerleri... " der, Karius ve Burak ilk yarıda efsane hocanın kulaklarını çınlatan performanslarıyla skoru belirlediler. Burak’ın çapraz çalımı sonrası gol olan şutu en doğru kararı en doğru vuruşla hayata geçirmesi sonucu geldi. İkinci yarıda Beşiktaş toparlandı, hem iyi oynadı hem de farkı artırdı. Ljajic’in golünde şutundan bile daha etkileyici olan Kagawa ile yaptığı usta işi verkaçtı.
14
Gecenin sorusu

Beşiktaş sezonun ilk yarısında o kadar kötü olmasaydı, Galatasaray deplasmanına puan farkıyla lider gitmez miydi?

Maçın starı

Karius mükemmel bir kalecilik performansı sergiledi. En son FM 2015’te bu kadar etkileyiciydi!

Maçın yıldızı

Çocuk istismarına karşı gösterilen organize tepki müthişti.

Kısa mesaj

Haftaya derbiler tarihinin en çekişmeli ve zevk vaat eden maçlarından birisi oynanacak, inşallah hakem ve saha dışı faktörler bu heyecana gölge düşürmez!
15 SERDAR ALİ ÇELİKLER - HABERTÜRK
SERDAR ALİ ÇELİKLER - HABERTÜRK
Başakşehir’e ayrılan sürenin sonuna gelmemizin ardından Beşiktaş’ın da ciddi bir şampiyonluk şansı doğdu.

Geçen hafta Sivas’ta bilhassa 2. yarıdaki durağan futbola karşın alınan 3 puan, Başakşehir’in hiç beklenmedik Göztepe mağlubiyeti ile birden bire Beşiktaş açısından gelecek haftaki G.Saray derbisi final maçı haline geldi.

İşte bu ortamda 35 bin taraftarının önünde Kara Kartal açık ara favori idi Ankaragücü karşısında.. Maça da istekli başlasalar da daha 5. dakikada belli oldu ki Ankaragücü maça çok iyi hazırlanmış. Hemen dengelediler maçı ve ’oyun’ oynamaya başladılar. Tamamen Ankaragücü dominasyonunda geçen müsabakada Beşiktaş ilk devrede Burak’ı bir kez de marke vaziyette buluşturdu topu kral da golünü attı. İşte hep söylediğimiz şey.. Santrafor o kadar önemli ki tamamen kişisel yetenekle kötü oynayan takımına can verdi.
16
Ankara ekibi bozulmak bir yana daha da iyi oynamaya başladı. Bu esnada 2 kritik pozisyonda Karius sahneye çıktı. Aslen ortalama üstü bir kalecinin kurtaracağı toplardı ama Karius’un genel performansımda bunlar golle sonuçlanırdı. Dün Karius hem kendinin hem de taraftarının güvenini kazandı. İşte santrafor işi bitirip, kaleci de gol yemeyince şampiyonluk yolunda hep kalıyorsunuz.

İlk devre Ankaragücü’nün presinin Beşiktaş’ı bozmasının sebebi Güven ve Adem’in aşırı kötü futbol oynamalarıyla da bağlantılıydı. Yine de Şenol Güneş de farkındadır ki Başakşehir de Ankaragücü de ön alan presiyle Beşiktaşı boğabildi.
17
Her iki maçta da Güneş bu sorunu 2. yarıda çözdü. Dün de devreden dönüşte Ankaragücü daha da baskılı olmaya çalışsa da Beşiktaş daha etkili oynadı. Adem çizgiye, Güven ortaya yakın oynayınca pas trafiği düzeldi. Vida’nın golü ile takım da taraftar da rahatladı. Burak bana göre kolay çalınan penaltıdan farkı 3’e çıkardıktan sonra VAR hakemi Cüneyt Çakır’ın şovu başladı. Halil Umut Meler’e penaltı çaldırdı sonra Karius’un kurtardığı pozisyonu tekrarlattı. Ben tekrar ettirmezdim. İki sebepten. Birincisi bu kural yazılan ama uygulanmayan bir karar. İkincisi ise Vida çizgi ihlali yapıp topa müdahale etse de Ankaragücülü diğer oyuncu bom boş kaleye vuramadıysa tekrar olmamalıydı.
18
Yine de bu penaltının ardından Adem’in golü skoru belirledi. Kagawa, goldeki asistle sahadaki 21 futbolcunun hepsinden daha hızlı düşündüğünü gösterdi.

Bu maç da gördük ki uçuşa geçen ve takımı taşıyan Burak’ın, yani atan’ın yanına ’tutan’ oyuncu Karius’un da eklendi. G.Saray Konya’dan ne sonuçla dönerse dönsün haftayaki derbi ligin finali halini aldı. Kazanan şampiyon olacak bence..
19 DENİZ ÇOBAN - FANATİK
DENİZ ÇOBAN - FANATİK
25. dakikada maçın değil, ligin bile kader anı olabilir. Hakemin göstermediği sarı kartla, Burak haftaya derbide oynama şansı yakaladı.

54’de Vida’nın golü öncesi, Canteros’un faul itirazları oldu ama Vida topu çalarken faul yapmamıştı, gol kararı doğruydu. 60’da Kulusic’in Atiba’ya müdahalesi penaltıyı gerektiriyordu, hakem yanılmadı. 75’de bu kez Atiba topu koluyla oynadı. Kaçan penaltının VAR yardımıyla tekrar edilmesi de doğru. Penaltıyı başka oyuncunun kullanmasında da kurallar açısından bir engel yok. Lig yarışı kızıştı. İş averaja kalabilir. Bir golün bile büyük önemi var. İlk yarıya 3, 2. Yarıya 6 dakika eklendi. Ne ilk yarıya eklenen ne de ikinci yarıya eklenen süre yeterliydi. Hakemler zamandan çok çalıyor.
20 FATİH DOĞAN - SABAH
FATİH DOĞAN - SABAH
Şampiyonluk mücadelesi tecrübe ister... Stresi ancak tecrübeli yıldızlarla kırabilirsiniz.
Beşiktaş 1-0’dan sonra 30 dakika sıkıntı yaşadı.
Gerek etkili hücum oyuncularıyla A.Gücü’nün oyunu hem de şampiyonluk stresinin etkisi hissedildi. İşte bu maçın farklı galibiyete dönmesinde tecrübeli yıldızlar Burak, Karius, Gökhan ve Vida’nın performansı etkili oldu.
Takımı adete sürükleyen Burak, erken golle hem oyunu açtı, hem de takımın stresini aldı. Burak’tan sonra devreye Karius girdi. Sezonun en iyi performanslarından birine imza attı... Şenol Güneş rakibin hücum direncini kırmak için sistem değişikliğine gitmesi yerindeydi. Lens kötü, Dorukan ve Adem dağınık olunca aynı takımla 4-4-2’ye döndü. Adem Ljajic’i sola alıp Güven’i Burak’a daha yakın oynaması için uyarılar yaptı. Güneş’in bu dokunuşu oyuna ve skora yansıdı.
21
Burak’ın ortasında Vida’nın kritik golü galibiyet kapısını açtı.
Burak’ın 3-0’a, Adem’in 4-1’e getiren golleri bir şeyi gösterdi.
Beşiktaş’ın şampiyonluğa olan inancını... Daha önemlisi böyle stresli anlarda tecrübeli yıldızların ne kadar değerli olduğunu.
22
Beşiktaş yıldızlarıyla yükseliyor ve ve deplasmanda G.Saray’a meydan okuyor.
Ama en büyük duruş ve en güzel meydan okuma maç başlar başlamaz her iki takımın ve taraftarlarının da katıldığı 1 dakikalık "Çocuğa uzanan eller kırılsın!" sessiz haykırışla yapıldı. Teşekkürler ülkemin duyarlı insanları...
23

Futbolarena anasayfasından devam...