Beşiktaş 3 - 2 Adanaspor yazar yorumları

FutbolArena - Spor Toto Süper Lig lideri Beşiktaş evinde ağırladığı Adanaspor’u 3-2’lik skorla geçerek haftayı kayıpsız atlattı. Spor yazarları köşelerinde mücadeleyi değerlendirdi.

1 Mehmet Demirkol’un Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Fanatik)
Mehmet Demirkol’un Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Fanatik)
Talisca santrfor arkası, Babel ve Aboubakar santrfordu. Bu düzenle gol gelse de alışık olunan akışkan futbol gelmedi. Gol sonrası Necip’le merkezi iyice kuvvetlendirince problemler çözüldü. Ama asıl sevindirici olan ligin zirvesindeki ve dibindeki iki takımın oynadığı bir maçın bu kadar gelgitli ve heyecanlı oluşu...

Beşiktaş’ın kadrosu kristal bir vazo gibi. Çok parlak ama çok kırılgan. Açık söylemek gerekirse ideal kadrodaki Babel, Quaresma, Talisca, Aboubakar, Oğuzhan, Gökhan,
Adriano’yu hep birlikte sahaya sürmek cesaret ister. Şenol hoca bu kristali vazoyu bir sacayağının üzerine oturtarak onların pırıltısından yararlanıyor ve kırılganlıklarını minimize ediyor. Marcelo, Atiba ve Tosiç’ten müteşekkil bu ekip olmazsa olmaz. Bu üçlü bozulduğunda vazonun dik durması çok zor. Lyon maçlarındaki sıkıntı bundan. Dün fizik ve mental yorgunluk nedeniyle sahaya çıkan kadroda sacayağı tam olmayınca, merkezi daha sağlam tutmak için dizilişi değiştirdi. Merkezi daha kalabalık tutacak 4-Baklava-2’yle oyuna başladılar. Kanatlar Gökhan ve Tosiç’e bırakıldı.
2
Hükmetmeye başladı

Talisca santrfor arkası, Babel ve Aboubakar santrfordu. Bu düzenle gol gelse de alışık olunan akışkan futbol gelmedi. 1-1’in ardından Güneş eski düzene döndü. Ancak bu
kez de merkezde kırılganlaştılar. İlginç bir tercihle, muhtemelen yorgunluk sebebiyle Atiba oyundan alınınca 3’lü düz bir orta saha oluştu. Merkezde hem Tosiç hem Atiba
olmayınca 7 Brezilyalı’lı 0 yerli oyunculu (Tevfik Türk ama Almanya altyapılı) teknik Adana oyuna hükmetmeye başladı. Bekir’in oyuna alınıp merkezin sağlamlaştırılması bu
seviyeyi daha da artırdı ve 2-2 geldi. Güneş’in Adriano -Atınç değişikliği ile savunmayı ideale çevirmesi işi büyük oranda düzeltti. Asıl plana Atiba dışında yaklaştılar.
3
Mükemmel...

Böylece devre arasında Q7’nin oyuna girmesiyle düzelen hücum, arkadan da daha iyi desteklendi. Gol sonrası Necip’le merkezi iyice kuvvetlendirince problemler çözüldü.
Perşembe akşamı oynanan maçtaki fiziksel yorgunlukdan ziyade mental bitikliği gözönüne aldığınızda yapılan iş, hamlelerin tutması Siyah-Beyazlılar açısından sevindirici.
Ama asıl sevindirici olan ligin zirvesindeki ve dibindeki iki takımın oynadığı bir maçın bu kadar gelgitli ve heyecanlı oluşu. Teşekkürler Brezilya futbolu... Ve teşekkürler Halil Umut Meler. Mükemmel bir yönetimdi.
4 Rıdvan Dilmen’in Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Sabah)
Rıdvan Dilmen’in Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Sabah)
Lyon maçını oynamak son derece zor... Beşiktaş, Lyon maçından önce de hem Avrupa Ligi’nde hem de Süper Lig’de yoğun tempolu ve yıpratıcı maçlar oynadı. Bir de Beşiktaş bu maçları dar kadroyla oynadı hep.. Beşiktaş ciddi bir mental yorgunluktan çıktı Adanaspor maçına... Teknik direktörler, böyle maçlardan sonra oyunculardan daha yorgun çıkarlar. Beşiktaş, rotasyon yapacağı bir rakip buldu.. Şenol Güneş’in de tabii çıkaracağı dersler var. Bunların hiçbiri tesadüf değildir.. Fazla ofsaytta düşmeden pozisyonlara girdi Adana takımı. Ancak ne zaman Güneş, oyunu değiştirip ideal savunma düzenine döndü hemen sonra iki tane peş peşe ofsayta düştü Adanaspor...
5
Savunmada uyum çok önemli...
Marcelo ile Tosic birbirlerinin nasıl öksüreceğini, nasıl aksırıcağını bilir.. Üçüncü gol de çalışılmış bir goldü. Beşiktaş şimdi Başakşehir deplasmanında kazanırsa, bütün rakiplerine çift haneli puan farkı atacak.
Hatalarının olması son derece doğal.. Fizik anlamda üst üste müthiş maçlar yaptılar.. Fazla rotasyon yapamadı Şenol hoca... Atınç ve Mitrovic gibi oyuncuların maç eksikliğini görüyoruz. Mitrovic için beklemekten yanayım. Hırvatistan Milli Takımı’nda kötü oyuncu oynatmazlar. Tabii ki zaafları var, genç bir oyuncu.. Sert eleştirmemek ve beklemek lazım...
6
Mental ve fizik yorgunluğu nedeniyle maçın Beşiktaş için zor geçeceğini tahmin ediyordum. Beşiktaş hücumda çok iyi bir şekilde alan daraltarak oynuyor.
Önceki gece Real Madrid-Barcelona maçını izledim... Tam bir şölen havasında müthiş tempolu bir mücadele izledik.. Karşılaşma da sadece iki dakika uzadı. Avrupa ile Türkiye ligi çok farklı.. Taraftar güzel ve keyifli futbola gelir... Beşiktaş taraftarı da takımlarından keyif alıyorlar... Mesela Talisca’yı izlemek için maça gelinir...
Dünkü maçta bile oynatmadığına gire Gökhan İnler’i hocanın tutmadığını görüyoruz, orada zaman zaman Mitrovic’i oynatmasına rağmen, Gökhan’ı hiç kullanmadı. Aboubakar Beşiktaş’a çok faydalı oldu. Attığı goller de öyle sıradan goller değildi... Dün gece Tolgay Arslan’ı da çok beğendim, takımda tutulması gereken bir oyuncu diye düşünüyorum.
7 Erman Toroğlu’nun Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Fotomaç)
Erman Toroğlu’nun Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Fotomaç)
Korku tünelinden geçti
Şenol Güneş, bazı oyuncuları dinlendirmek için sakat olmadıkları halde kenarda bekletti.
Öyle gözüküyor. Sahaya klasik defansla çıkmadılar. Bir takımın kalecisi ve arka dörtlüsü uyum içinde olursa takım işinin yarısını halletmiş demektir.
Şenol Güneş, 72’de Atınç’ın oyundan çıktığı andan itibaren klasik düzenine döndü. Zaten hemen oyunda rahatlama başladı. Ondan evvel siyahbeyazlılar korku tünelinde gibi oynadı. Beşiktaş defansından dönen bütün toplar Adanasporlu oyunculara gitti. Bakın gitti diyorum. Aslında gitmedi, Adanasporlu oyuncular sahayı daha iyi parselledikleri için bütün dönen topları onlar aldılar. Yani bu tesadüf değildi.
Atiba da oyundan çıkınca siyah-beyazlıların bütün dengeleri bozuldu. Atiba daha önde baskı yaparak arka tarafı rahatlatıyordu. Beşiktaş takımı dün Adanaspor gelirken, gelen oyunculara baskı yapacaklarına hep geriye kaçarak oynadılar. O zaman da Adanaspor 30-40 metrelik alanı hem aralarında top yaparak, hem de top sürerek çok rahat bir şekilde geçtiler. Hatta 25-30 metreden şutlar dahi attılar. Tamam, Atiba’da bir yorgunluk var. İyi de Atiba bu işi yapamadığı zamanlarda Beşiktaş’ta bu işi yapacak ikinci adam kim?
Bir adam daha var bunu yapacak. O da Necip...
Necip’ten öyle araya gol pası beklemeyin. Ama Necip sonuna kadar rakibi ısırarak kendi defansına rakibin yorgun ve bitik gelmesini sağlıyor.
.
8
Yani iyi bir bozucu.
Yapıcı kullanırsanız onun da moralini bozarsınız.
Aboubakar, Avrupa kupası maçlarında oynamadı.
Ama hâlâ yorgun. Şu gözüküyor, Beşiktaş seyahatlere gittiği zaman Atiba da seyahatlere gitmiş. Çalışmamış… Talisca’ya bakıyorsun. Elinden ne geliyorsa yapıyor, hatta fazlasını bile. Belli ki kendine çok iyi bakan ve çok çalışan bir oyuncu. Tam bir profesyonel. Helal olsun.
Bence dün gece Beşiktaş direkten döndü.
Eğer Başakşehir deplasmanına bu maçta berabere kalıp gitseydi baskı altında oynayacaklardı. Ama şu anda öyle değiller. Rahat gidiyorlar ve dinlenmiş gidecekler.
Bu da onların büyük avantajı.
Düşünün Beşiktaş bu maça çıkarken 4 puan farkla lider Adanaspor sonuncu... Ama maça baktığınız zaman Adanaspor hiç de sonuncu gibi oynamadı. Helal olsun onlara. Aslında bütün Adanasporlu futbolculara ceza vermek lazım. Şimdiye kadar neden böyle oynamadınız, mücadele etmediniz diye. Oyunu çirkinleştirmediler, yalnızca futbol oynadılar..
9
AMAN HALİL KARDEŞİM!
Hakem Halil Umut Meler’i sorarsanız sahada çok rahat gözüküyor. O görüntüsünü çok beğeniyorum. Futbolcuyla fazla diyaloğa girmiyor. Gördüğünü çalmaya çalışıyor. Her gün üzerine biraz koyarak gidiyor. Bu arkadaşımız İzmir bölgesinden. Aman kardeşim İzmirli ağabeylerin gibi olma. Ne görüyorsan çal, hiç acıma ve korkma. Her maça bu maç benim son maçım olur diye çık. Sahada babanı bile tanıma. Çünkü kabiliyetin var, ham madden var..
10 Ahmet Çakar’ın Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Sabah)
Ahmet Çakar’ın Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Sabah)
KARTAL İŞİ BİTİRİYOR

Maç öncesi herkese göre karşılaşma çok kolaydı... Ligin birincisi ile sonuncusu, İstanbul’da oynayacaktı. Herkes "4 mü, 5 mi olur" diye beklerken, maça bir baktık ki hiç de öyle geçmiyor... Beşiktaş yorgun... Lyon’un hem fiziki hem de ruhi etkisi bir de Adanaspor gibi bir rakiple oynamanın yarattığı konsantrasyon zaafı çok net göründü. İlk dakikalar Beşiktaş’ın kontrolündeyken, Tolgay’ın ara pasına Aboubakar çok iyi vurdu ve Beşiktaş’ın golü geldi. İşte ne olduysa bu dakikadan sonra oldu. "Beşiktaş farka gidecek diye düşünürken, Adanaspor çok etkili ve çabuk gelmeye başladı ve çok gariptir Beşiktaş defansı bu sezon maç içerisinde belli periyotlarda gösterdiği aczi yine göstermeye başladı. Sonuçta da golü yedi.
11
Tuhaf olan şu; Beşiktaş, sadece anlık defans hatası yapmıyor, bazı maçlarda özellikle son dönemlerde 10’ar, 15’er dakikalık periyotlarda defans çöküntüsü yaşıyor. Ama bunu dün gece çok yaşadılar. Özellikle ikinci yarı. Üstelik ikinci yarıda Talisca’nın müthiş klası ile buldukları gol de gelmişti. Alışı, kontrolü, dönüşü ve vuruşu, bir numara. Bu dakikadan sonra neredeyse tüm maç kontrol Adana’ya geçti. Adana, beraberliği de yakaladı ve sonra da sahneye Tosic çıktı. Lyon maçında kaçırdığı penaltıyı affettirircesine iyi bir kafa vuruşuyla Beşiktaş’ı öne geçirdi. Aslında dün gece baktığımızda Beşiktaş, genel futbol doğrularında İstanbul’daki en kötü maçını oynadı. Ama futbolcular da biliyor ki kazanamasalar bile yine de iş bitti. İşte bir futbolcu için bu da müthiş bir rahatlık. Eğer dün gece Beşiktaş takipçisiyle puan puana olsaydı inanın bana Tosic’le o golü zor atardı.
Halil Umut Meler; mükemmel maç yönetti. Zaten bu sene seyrettiğim birçok maçını da çok iyi yönetti. Arada bir yaptığı ciddi hatalar var ama genç ve deneyimsiz bir hakem olduğu için bunlara göğüs geriyoruz
12 Ali Ece’nin Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Hürriyet)
Ali Ece’nin Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Hürriyet)
Talisca’nın stoper versiyonunu bulmalı

LYON maçı sonrası fiziksel yorgunluk kaçınılmazdı. Lyon da Monaco karşısında aynı dertten mustarip oldu. Ancak iki Lyon maçında da gördüğümüz gibi Beşiktaş’ın kadro derinliği kalitesi maalesef penaltılar sonucu elendiği rakibinin seviyesinde değil.
Atiba’nın 45 dakikalık enerjisi kalması, Tosiç’in sol bek, Atınç’ın stoperde, Talisca’nın kanatta, Quaresma’nın ise yedek kulübesinde başlaması bunun en net kanıtı. Bu yüzden Beşiktaş, Adana karşısında ilk yarıda kolektif mental yorgunluktan da mustarip oldu. Tolgay’ın harika asisti hariç ligde lider olmasını sağlayan dik oyunu tempolu olarak sergileyemedi.

SAVUNMA ZAAFLARI

Can derdinde olan Adana ise attığı ilk golde Beşiktaş savunmasının yerleşim zaafından faydalandı: Atınç ilk topa basmak için stoperdeki tandemi Marcelo’nun o kadar önünde pozisyon alıyorsa tek hamlede rakip tehlikeyi kökünden savuşturacak bir müdahale yapmalıydı.
13
2. yarıda Atiba ilk kez çıkmak zorundaydı çünkü 15 saatin üstünde süren Kanada dönüşlerinden sonra bile bu kadar yıpranmış, halsiz vaziyette değildi. Oyuna ise Beşiktaş’ın gerçek dik oyununu oynatacak sahici bir kanat oyuncusu girmesi gerekiyordu. Quaresma girdi ve en azından hücumda kolektif denge yeniden kuruldu. Quaresma girince asıl yeri olan merkeze geçince Talisca yine klasını konuşturdu. Süper solak, 5 günde sağ ayak içiyle 2. golüne imza attı. Sakatlığı geçtikten sonra duran toplarda olduğu kadar durmayan toplarda da lig ortalamasının bayağı üstündeki özel yetenekleriyle fark yaratan Talisca, rakipleri soluyla süründüyor, kafasıyla dağıtıyor, sağıyla nakavt ediyor!
14
İdeal geri 4’lüsü sahada olmayınca ise Beşiktaş’ın savunma kalitesi lig için bile yetersiz kalabiliyor. Roni, Magaye gibi driplingciler rakibinizken savunmada daha temaslı oynamanız gerekir. Yoksa başınız belaya girer! Beşiktaş’ın bir dahaki sezon mutlaka savunmadaki derinlik kalitesini arttırması gerekiyor!
15 Güntekin Onay’ın Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Vatan)
Güntekin Onay’ın Beşiktaş - Adanaspor maç yorumu (Vatan)
BEŞİKTAŞ 2 saatten fazla süren yüksek tempolu, eforlu Lyon maçının ardından doğal olarak farklı bir kadro ile çıktı. Maçın başında golü de bulunca oyuncular rehavete kapıldı ve Adana’nın topla oynamasına fazla izin verdi. Adana teknik oyunculardan kurulu ancak Süper Lig için oldukça yumuşak bir ekip. 1-0’dan sonraki 15 dakikalık süreçte etkili oynayıp 1-1’i de buldular. Orta alanın merkezinde Atiba-Oğuzhan önlerinde Tolgay ile başlayan Beşiktaş’ta Talisca ise alışık olmadığı sağ kanatta görev aldı ve yerini yadırgadı.

DEVRENİN son 10 dakikasında istediği nitelikli baskıyı kuran Beşiktaş, Oğuzhan ile 2 net pozisyondan sonuç alamadı.
16
2. yarıda Şenol Güneş, vazgeçilmez olarak nitelendirilen Atiba’yı çıkartıp Quaresma’yı aldı. Talisca da orijnal pozisyonuna geçti ve 2. yarının başında golü geldi. Ancak Beşiktaş’ın bu ultra ofansif takımının topla iyi işler yapması her ne kadar doğal ise top Adana’ya geçtiği zaman sorun yaşaması da ihtimal dahilindeydi. Nitekim Adana 2-2’yi buldu.

BİR DAHA BOZMAZ

ŞENOL hocanın dün gözardı ettiği bir faktör de şu. Beşiktaş’ın tartışılmaz ve kaçınılmaz bir gerçeği var: Savunmanın göbeğinde Marcelo-Tosiç ikilisi bozulduğu zaman ciddi sorunlar yaşıyor. Kaybedilen maçlara, Beşiktaş’ın en çok pozisyon verdiği maçlarda dikkat edin Tosiç-Marcelo yok, hep farklı ikililer var. Bir şekilde Marcelo-Tosiç ikilisinin kimyası tutuyor. Biri pozisyon oyuncusu, diğeri ise hamleli. Diğer ikililerde bu kimya tutmuyor. Realite ortada stoperde Tosiç-Marcelo ikilisi ile Beşiktaş’ın geçen yıl ve bu sezon ligde tek yenilgisi yok. Sanıyorum Şenol Hoca mecbur kalmadıkça bir daha bu ikiliyi bozmaz.
17
Şenol hoca rakip Adana da olsa baktı takım çok aksıyor, Atınç’ı çıkartıp Adriano’yu aldı, Tosiç’i stopere çekti. Dün mental ve fiziksel olarak yorgun ve alışılmış düzeninden farklı Beşiktaş zorlandı, bocaladı.

LİGİN son sırasındaki takımla dahi oynarken düzeninden ve formasyonundan kısmen de olsa vazgeçmek Beşiktaş’ı güçlü olduğu yönlerinden mahrum kıldı. Ancak yine de son bölümde doğruyu bulan siyah-beyazlılar şampiyonluk yolunda istediğini aldı.

Futbolarena anasayfasından devam...