Türk futbolunun unutulmaz solakları

FutbolArena - Türk futboluna yetenekli sol ayaklarıyla damga vurmuş futbolcuları derledik.

1 20- Kemal Yıldırım
20- Kemal Yıldırım
80’li yıllarda soldan getirdiği toplar, ortaları, pasları ve şutlarıyla Türk futbolunun en yetenekli solaklarından biriydi. Anadolu’yu karış karış gezen Kemal Yıldırım, 1979-80 sezonunda Galatasaray’da da görev yaptı.
2 19 - Alan Walsh
19 - Alan Walsh
1989 yazında Beşiktaş’a transfer olan İngiliz orta canavarı 33 yaşında olmasına rağmen 2 sezon boyunca takımının şampiyon olmasında kritik roller üstlendi. Alan Walsh yaptığı ortalarla her zaman beğenilen isimlerden biri oldu.
3 18 - Celil Sağır
18 - Celil Sağır
Sadece ortalarıyla değil liderlik özelliğiyle de ön plana çıktı. Samsunspor formasıyla tanındı. Sakatlanmasaydı Fenerbahçe’de çok daha verimli olabilirdi.
4 17 - Şenol Ustaömer
17 - Şenol Ustaömer
Fenerbahçe’nin 103 gollü şampiyon olduğu sezonda takımın bankoları arasındaydı. Sol ayağı son derece tehditkardı. Attığı frikik golleri akıllardan hiçbir zaman silinmeyecek.

5 16- Markus Münch
16- Markus Münch
Kısa boylu, sevimli ve de bir o kadar başarılı bir sol kanat oyuncusuydu. Tek talihsizliği Beşiktaş’In kötü bir döneminde gelmiş olmasıydı. Süper Lig’den ayrıldıktan sonra Yunanistan’da Panathinaikos formasıyla harikalar yarattı.
6 15 - Hakan Ünsal
15 - Hakan Ünsal
Türk futbolunun Karabük’ten çıkan en önemli yeteneklerinden biriydi. Soldan bindirmeleri kadar defansif anlamda sıkılığı ile de dikkat çekti. Galatasaray’ın son 20 yıldaki en önemli başarılarında görev yaptı.
7 14- Caner Erkin
14- Caner Erkin
Türk futbolunun son dönemdeki en önemli sol ayak temsilcilerinden biri. Her geçen sezon futboluna bir artı daha katıyor. Gününde bir Caner Erkin her sağ bekin kabusu olabilir.
8 13- Kubilay Türkyılmaz
13- Kubilay Türkyılmaz
İsviçre Milli Takımı’nda oynayan bir Türk olarak Galatasaray’a transfer oldu. 90’lı yıllarda Avrupa’nın en önemli solaklarından biriydi. Sol ayağı dışında son derece etkili bir futbol zekası vardı.
9 12- Abdullah Ercan
12- Abdullah Ercan
İstikrarlı ve bir o kadar etkili defansif anlayışıyla her zaman tahtaya ilk yazılan isimlerden biri oldu. Fenerbahçe macerası sonrası dikiş tutturamasa da Abdullah Ercan sol bek denilince akla ilk gelen futbolcular arasında.
10 11- Tümer Metin
11- Tümer Metin
Geç başlayan İstanbul macerası onu kısa sürede Türk futbolunun önemli yıldızlarından biri yaptı. 100. yıl şampiyonluğunda Beşiktaş’a verdiği katkı unutulmazlar arasında yerini aldı. Fenerbahçe’de de sol ayağını futbolseverlerden esirgemedi.
11 10 - Ergün Penbe
10 - Ergün Penbe
UEFA Kupası finalinde ilk penaltıyı atan adamdı. Sadece sol ayağıyla anılmadı. Türk futbolunun gördüğü en efendi ve en centilmen futbolcularından biriydi. Tam bir görev adamıydı. Her zaman sol ayağı ile hizmetinizdeydi.
12 9- Milan Rapaiç
9- Milan Rapaiç
Bazen tembel bazen de istediği zaman her şeyi yapabilecek yetenekte bir solaktı. Sol ayağından hem Gaziantepspor hem de Mondragon nasibini almıştı.
13 8- Emre Belözoğlu
8- Emre Belözoğlu
Hagi’nin çırağı olarak 16 yaşında karşımıza çıktı. Sol ayağı 2000’li yıllara damga vurdu. İtalyanlar ona doyamadan elimizden aldı. Şimdilerde ise futbolu bırakmaya hiç niyeti yok. Başakşehir ile şampiyonluğu kovalıyor.
14 7- Haim Revivo
7- Haim Revivo
Mustafa Denizli’nin Fenerbahçe’ye imza atmasının ardından ilk iş Celta Vigo’dan Revivo’yu istemek oldu. Sol ayak virtüözlüğünün en has temsilcilerinden biriydi. Attığı taklaları kim unutabilir?
15 6- Cevad Prekazi
6- Cevad Prekazi
1980’lerin ikinci yarısında frikik denilince akla ilk o gelirdi. Cevad Prekazi sadece sol ayağıyla anılmadı. Her zaman Türk futbolunun en önemli figürlerinden biri oldu.
16 5- İskender Günen
5- İskender Günen
Türk futbolunun yetiştirdiği en önemli solaklarından biriydi. Sol ayağının zirve yaptığı maç 1987 tarihinde İzmir’de İngiltere karşısındaydı. Trabzonspor formasıyla yıllarca başarılara imza attı.
17 4- Elvir Baliç
4- Elvir Baliç
Nejat Biyediç’in havaalanında kandırıp Bursaspor’a getirdiği bir futbolcuydu. Fenerbahçe’de ve Bursaspor’da sol ayağıyla her türlü cinliği yaptı. Ardından Real Madrid’e rekor fiyatla transfer oldu. Ardından Galatasaray ve Anadaolu... Baliç ve sol ayağı unutulmazlar arasında 4. sırada
18 3- Alex de Souza
3- Alex de Souza
Bir futbolcu bu kadar kısa sürede geldiği ülkenin futbolunu etkileyebilir mi? Fenerbahçe’nin kazandığı serbest vuruşların gol olma oranı onunla daha çok arttı. Fenerbahçe’de attığı ve attırdığı gollerin dörtte üçünde o mükemmel sol ayağı var. O gitti Fenerbahçeliler Fenerbahçe’ye küstü.
19 2- Sergen Yalçın
2- Sergen Yalçın
Onunla da onsuz da yapamayacağınız yaramaz bir adam. Ama öyle bir sol ayağı var ki belki Arjantinli olsa Maradona, onu veliaht ilan ederdi. Canı istedikçe sol ayağını vitrine çıkarıyordu. Keşke biraz daha futbolu önemseseydi...
20 1- Gheorghe Hagi
1- Gheorghe Hagi
Türkiye’ye geldiğinde zamn bir yıldızdı. Ama onu kanlı canlı etli tırnaklı görünce farkını daha iyi anladık. Galatasaraylılar dışında Türk futbolseverler için her zaman idol oldu. Casablanca dünya sineması için neyse Hagi de Galatasaray için oydu.

Futbolarena anasayfasından devam...