Hollanda'da VAR konuşmaları bir kez daha yayınlandı

Süper Lig'de VAR tartışmaları her hafta devam ederken, Hollanda'da bir kez daha VAR konuşmaları yayınlandı.

FutbolArena Dış Haberler - Spor Toto Süper Lig'de her hafta hakem kararları ve VAR tartışmaları yapılırken Hollanda Ligi'nde VAR hakemlerinin konuşmaları yayınlanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Utrecht - PSV maçının ardından yayınlanan VAR konuşmaları, bu hafta Ajax ile NAC Breda arasındaki maçtan sonra yayınlandı.


VAR konuşmaları yayınlanabilir mi?


Hollanda Ligi'nde hafta sonunda Ajax'ın NAC Breda'yı 5-0 mağlup ettiği maçta ev sahibi ekibin VAR kararıyla kazandığı penaltının konuşmaları yayınlandı. Maçın 35. dakikasında Ajax'ın kullandığı frikikte, top barajdaki NAC Breda'lı oyuncunun eline çarptı. Hakem devam kararı verse de devreye giren VAR hakemleri, pozisyonun penaltı olduğunu belirterek hakemin pozisyonu izlemesini önerdi. Kenara gelerek pozisyonu tekrar izleyen mücadelenin hakemi penaltı noktasını gösterdi ve Ajax Dusan Tadic'in golüyle 1-0 öne geçti.

İŞTE O ANLAR

AVAR: Kontrol eder misiniz?
VAR: Evet, kontrol et.
AVAR: Pozisyonu geri alıp, bakmalısın.
VAR: Evet, bu pozisyona bak.
VAR: Topun kola değdiği anda durdur ve izle.
Hakem: Tamam, penaltı.


IFAB BU KONUDA NE DİYOR?

VAR konuşmalarının yayınlanması konusunda IFAB'ın son protokolünde yer alan madde şu şekilde:

"VOR'un yanı sıra hakem, VAR ve AVAR arasındaki iletişim (sesli olarak) filme alınmalıdır. Bu görüntüler kamuya açıklanmayacak ve yalnızca hakem ve VAR eğitimi için ya da maçın, istişarenin veya incelemenin şeffaflığı ve dürüstlüğü açısından bir soru işareti uyandığında kullanılacaktır."

İŞTE O PROTOKOL MADDESİ




HOLLANDA FUTBOL FEDERASYONU'NDAN AÇIKLAMA

Gazeteci Hüseyin Özkök, Hollanda'da VAR konuşmalarının yayınlanmasıyla ilgili IFAB'ın kuralını yetkililere sordu. Özkök, Hollanda Federasyonu'nun IFAB'dan özel izin alıp almadığını ve bu konuşmaları nasıl yayınladıkları konusunda Hollanda Futbol Federasyonu'na bir mail attığını belrterek aldığı yanıtı takipçileriyle paylaştı.

Hollanda Futbol Federasyonu Basın Sorumlusu Daan Schippers imzasıyla gönderilen mailde konuyla ilgili şu yanıt verildi:

"VAR uygulamamızın izleyicilere iletmemiz konusuna gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. IFAB Protokolü aslında VAR kayıtlarının CANLI olarak yayınlanmasını yasaklıyor. Biz bunu yapmıyoruz. Ancak bu kayıtların daha sonra eğitim ve öğretim amacıyla kullanılması için izin verilmektedir. Bu da bizim Hollandalı futbolseverleri VAR operasyonu konusunda bilgilendirme yöntemimizdir. Biz mümkün olduğunca şeffaf olmaya çalışıyoruz ki, herkes VAR'ın çalışma şeklini en çabuk şekilde anlayıp kabul edip kabullensin. Tabi ki insanların VAR hakkındaki düşünceleri değişkenli gösterebiliyor. Çünkü yeni ve futbol içindeki yerini bulması gerekiyor. Bir VAR kararı sonrası kazandığınız ya da kaybettiğinizde bu durum sonuca saygı duyulması konusunda büyük fark yaratıyor. Genel olarak VAR'ı sesli olarak insanlara açıklamamız çok olumlu tepkiler alıyoruz."

Futbolarena anasayfasından devam...

Ajax Son Dakika Haberleri