comScore

Kolombiya - Japonya maçının hikayesi: "Muhasebeye Uğra Skomina"

20 Haziran 2018, Çarşamba 10:42
Kolombiya - Japonya maçının hikayesi:

FutbolArena yazarı Murat Fevzi Tanırlı, Kolombiya - Japonya maçını kaleme aldı.

FutbolArena Analiz - 2018 Dünya Kupası'nda heyecan devam ediyor. Kolombiya ile Japonya arasında oynanan maçla ilgili Murat Fevzi Tanırlı değerlendirmelerde bulundu.

"MUHASEBEYE UĞRA SKOMİNA"
“Futbol bu yüzden güzel” ya da “futbol işte böyle bir oyun”  derler ya hani, Kolombiya - Japonya maçı sanırım böyle anlatılabilir. Gerek futbolseverlerin, gerek İDDAA oynayanların açık ara favorisi Kolombiya'ydı. Sebebi basit. Falcao, James Rodriques gibi yıldızlar dışında defansta Davinson Sanchez, Arias gibi yetenekler, Cuadrado, Quintero ve Izquerdo gibi kaliteli isimler, kalede Ospina gibi bir tecrübe ve de önceki Dünya Kupası'ndaki büyük başarıları. Bunlara ilave olarak Japonya'nın da şok bir kararla 2 ay önce teknik adam değiştirmiş olması, kadrosunun grup içerisindeki kalite sıralamasında en sonda görülmesi.



İşte tüm bu maç öncesi kriterleri ve varsayımları hemen maçın başında gelen bir kırmızı kart kararı tepetaklak edebiliyor. Damir Skomina, 3. dakikada Carlos Sanchez'in eline gelen pozisyonda bariz gol şansı ve akabinde penaltı değerlendirmesi yapınca maç orada bitti.

Hakem Skomina'ya birkaç soru sormak gerekiyor:
1. Top direkt olarak kaleye gidiyor muydu?
2. Kaleci Ospina, eline top teması olan Carlos Sanchez'in arkasında topa doğru uçuşa geçmişti. Topun üzerine gelip gelmemesi önemli değil, neticede elle oynayan oyuncunun arkasında yer alıyordu. Ospina'nın hiç mi şansı yoktu topu engelleme adına?
3.Pozisyon “sana göre bana göre” tarzı bir pozisyon olmayacak kadar net mi? VAR aracılığıyla tekrarını izlemeyecek kadar mı net?
Bu soruların hepsine açık ara “evet” diyorsanız itirazım yok. Ancak bu soruların en azından birine “hayır” diyecek yorum geleceğini düşünüyorum.




Kolombiya'nın yukarıdaki dizilişte takımın kritik köprü noktasında yer alan oyuncularının atılmasına rağmen ilk 45'te Japonya bariz bir üstünlük kuramadı. Hatta tam tersi Pekerman, Cuadrado'yu çıkarıp Barrios'u alarak 30'da müdahale etti. İlk yarı ortada geçti diyebiliriz. Hatta beraberlik golü de geldi ama bu golde de hakem Skomina'nın bariz hatası vardı. Falcao net bir faul yapıyor rakibine ama Skomina bunu da atladı. Ters faul ve devamı Kolombiya'ya gol getirdi. İkinci yarıda Kolombiya yoruldu. 59'da James Rodriquez, 70'de Carlos Bacca gibi yıldız isimler sahaya girse de bekleneni yapamadılar. Japonlar tüm bu gelişmeler karşısında ilk yarıda ne oynadıklarını anlayamamışken, ikinci yarıda ise rakibinin fiziksel düşüşünü avantaja çevirip yüklendiler ve golü de buldular. Bu oyunlarıyla 2. tura hala çok uzak. Futbol olarak vasata bile ulaşamadılar. 

MAÇIN FOTOĞRAFI


 
MAÇIN ADAMI:

DAMIR SKOMINA: Dünya Kupası'nda VAR hakemleri devreye girmişken, özellikle penaltı ve ihraç konularında hatalar neredeyse ortadan kalmışken maçın hemen başında kırmızı kart yorumu çok tartışılır. Kanımca, VAR'dan bilgi gelmiş olsa da pozisyona hakim olduğunu belirtip yardım istemediğini dahi düşünüyorum.

Diğer yandan FIFA resmi sitesi maçın adamını Yuya Osako seçti. Yani Japonya'nın 2. golünü atan oyuncuyu. OPTA ise maça dair en enteresan grafiği paylaştı. Düşünün ki aşağıdaki şutu atan oyuncu maçın adamı seçildi FIFA tarafından.


 
MAÇIN GOLÜ

Osako: 73. dakikada takımını galibiyete taşıyan gol, kornerden gelen ortaya güzel kafa vuruşuyla gerçekleşti.

MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (OPTA ve FIFA Resmi sayfası)

-Şutlar: 8/3(COL)-14/6(JPN)
-Korner: 3-6
-Ofsayt:2-1
-Topla Oynama: %41-%59
-Koşu mesafesi: 93km (1 kişi eksik) – 101 km.
-Sarı kartlar: 2-1
-Faul: 15-9
-Eiji Kawashima, Dünya Kupası tarihinde Japonya forması giyen en yaşlı futbolcu oldu (35y 91g).
-Kolombiya'nın Dünya Kupası tarihindeki ilk kırmızı kartı (19 maç), 2018 Dünya Kupası'ndaki ilk kırmızı kart, Dünya Kupası tarihindeki en hızlı ikinci kırmızı kart (Jose Alberto Batista - 1986'da Uruguay-İskoçya, 54 saniye).
-Dünya Kupası'nda oynanan 15 maçta toplam dört frikik golü atıldı. 2014 Dünya Kupası'nın tamamında frikikten üç gol atılmıştı.
-2018 Dünya Kupası'nda atılan 34 golün 19'u duran toplardan geldi (penaltılar dahil). %56'lık bu oran, 1966'dan bu yana bir Dünya Kupası'nda elde edilen en yüksek oran oldu.
-Keisuke Honda, Japonya'nın son üç Dünya Kupası'nda attığı sekiz golün altısına direkt katkıda bulundu (3 gol, 3 asist).
-Japonya, Dünya Kupası tarihinde bir Güney Amerika takımını yenen ilk Asya takımı oldu (18 maç - 1G 3B 14M).

HAKEM

Slovenyalı hakem Skomina için kötü bir yönetim gösterdi diyebiliriz. Kırmızı kart-penaltı pozisyonu bence net hatalı ve maçın gidişatı tamamen değişti. Kolombiya'nın golü öncesi faul kararı ters. Japonya lehine olmalıydı. Teşekkürler hizmetlerin için, muhasebeye uğra ve iyi yolculuklar!

MAÇIN KALİTE NOTU: 5 (Kaliteyi sağlayacak olan Kolombiya kadrosuydu. Kadro 3.dakikada dağılınca maçın rengi değişti, tadı kaçtı, murdar oldu.)

SEYİRCİ SAYISI: 40.842 – Mordovia Arena (Saransk).

SON SÖZ: Turnuva başından bu yana VAR konusunda belki de IFAB ve FIFA'nın tahmin etmeyeceği kadar olumlu tablo giderken Skomina birdenbire bariz gol şansı kararıyla limonu sıktı. Almanya ve İtalya'da yaşananlardan sonra VAR konusunda ürkek yaklaşan futbol dünyası, hatta “Premier Lig'de istemiyoruz” kararı çıktığı bir ortamda Dünya Kupası ile morallenmişti ki bu güven hafif de olsa sekteye uğradı. Renkli takım Kolombiya'nın, grubun şeklen en kolay maçını kaybetmesi şanssızlık oldu. İşleri zor.

Analiz: Murat Fevzi Tanırlı
 
Dünya Kupası Haberleri FutbolArena'da!

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!