comScore

Galatasaray Galatasaray

Rakamlarla derbiye bakış

13 Aralık 2015, Pazar 09:40
Rakamlarla derbiye bakış

İki takım arasında ligde yapılan son 25 maçta hakemler toplam 12 kez penaltı kararı verdi, 8 maçta penaltı golleri derbinin sonucu üzerinde belirleyici etki yaptı.

Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak yılın son derbisi öncesi ilginç bir istatistik öne çıkıyor.

Galatasaray'ın bu sezonki kadrosunda sarı-kırmızılı formayla Beşiktaş'a gol atan 7 futbolcu bulunurken, Beşiktaş'ın mevcut kadrosunda siyah-beyazlı formayla Galatasaray'a karşı gol sevinci yaşayan oyuncu yok.

Sarı-kırmızılı takımda Selçuk İnan (2), Hakan Kadir Balta, Umut Bulut, Emre Çolak, Burak Yılmaz, Yasin Öztekin ve Wesley Sneijder, derbilerde Beşiktaş filelerini havalandırdı.

 

Fikret Orman, Galatasaray galibiyeti göremedi 

Beşiktaş Kulübü'nün 25 Mart 2012 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde ilk kez başkanlığa seçilen Fikret Orman döneminde siyah-beyazlı futbol takımı, Fenerbahçe ve Galatasaray ile 17 derbide karşılaştı.

Fikret Orman döneminde rakiplerini sadece 3 kez yenen Beşiktaş, 4 kez berabere kaldı, 10 kez de puansız ayrıldı, toplam 18 gol atıp, 33 gol yedi.

Siyah-beyazlılar, söz konusu dönemde Galatasaray ile 8 maç yaptı, 6 kez yenildi, 2 kez berabere kaldı. Fenerbahçe ile de 9 kez karşılaşan Beşiktaş, 3 galibiyet, 4 yenilgi, 2 beraberlik aldı.

 

Dursun Özbek'in 3. derbisi

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, başkanlık koltuğunda 3. kez derbi heyecanı yaşayacak.

Sarı-kırmızılı kulübün 23 Mayıs 2015 tarihinde yapılan olağan genel kurulunda başkanlığa seçilen Özbek, hemen ertesi gün Türk Telekom Arena'da yapılan derbide takımının 2-0'lık galibiyetine tanıklık etti.

Özbek'in başkanlığını yaptığı kulüpte sarı-kırmızılı futbol takımı bu sezon ise Kadıköy'deki derbide Fenerbahçe ile 1-1 berabere kaldı.

 
Son 22 maçta sadece 5 kırmızı kart

Süper Lig'de Galatasaray ile Beşiktaş arasında yarın yapılacak derbi öncesinde, rekabetteki son 22 lig maçında hakemler sadece 5 kez kırmızı kart kullandı.

İki takım arasında Süper Lig'de yapılan son 22 derbide hakemler sadece Beşiktaşlı Delgado, Hilbert ve Veli Kavlak ile Galatasaraylı Melo'ya (2 kez) kırmızı kart gösterdi.

Rekabette son 22 maçta hakemler ayrıca iki takım oyuncularına toplam 111 sarı kart gösterdi. Bu süre içindeki maçlarda Beşiktaş'tan 60, Galatasaray'dan ise 51 futbolcu sarı kartla cezalandırıldı.

 

Penaltıya dikkat

Beşiktaş-Galatasaray derbilerine son yıllarda penaltılar damgasını vuruyor.

İki takım arasında ligde yapılan son 25 maçta hakemler toplam 12 kez penaltı kararı verdi, 8 maçta penaltı golleri derbinin sonucu üzerinde belirleyici etki yaptı.

Rekabetteki son 25 lig maçında hakemler Galatasaray için 8, Beşiktaş için de 4 kez beyaz noktayı gösterdi. Beşiktaş 4 vuruşu da gole çevirdi, Galatasaray 2 kez penaltı kaçırdı.

 

Beşiktaş derbilerde zorlanıyor

Teknik direktör Şenol Güneş yönetimindeki ilk büyük sınavında Fenerbahçe'yi 3-2 yenen Beşiktaş, son yıllarda derbilerde çok zor galip geliyor.

Galatasaray ve Fenerbahçe'ye karşı son yıllardaki lig derbilerinde galip gelmekte zorlanan Beşiktaş, bu rakipleriyle son 11 sezonda yaptığı 45 lig maçında 9 galibiyet alabildi. Söz konusu dönemdeki derbilerden 26'sını yitiren, 10'unda berabere kalan siyah-beyazlılar, bu süre içinde Süper Lig'de taraftarlarına sadece 9 kez derbi galibiyeti izlettirebildi.

Beşiktaş, son 45 lig derbisinde rakiplerine 53 gol attı, kalesinde ise 78 gol gördü. Söz konusu dönemde 15 maçta gol yollarında suskun kalan siyah-beyazlılar, sadece 6 müsabakada kalesini gole kapatabildi.

Siyah-beyazlılar, son 11 sezonda, Fenerbahçe ile yaptığı 23 lig maçında sadece 4 galibiyet alabildi, 13 kez yenilip, 6 kez berabere kaldı. Beşiktaş, Galatasaray ile yaptığı son 22 maçtan ise 5'ini kazandı, 13'ünü yitirdi, 4'ünde de eşitliği bozamadı.

Beşiktaş, Süper Lig'de Galatasaray ve Fenerbahçe ile yaptığı son 5 sezondaki 20 derbiden sadece 3'ünü kazanabildi.

 

Galatasaray derbilerde gülüyor

Derbide Beşiktaş'a konuk olacak Galatasaray, son dönemde Beşiktaş ve Fenerbahçe'ye derbilerde üstünlük kurdu.

Galatasaray, son 5 sezonda Beşiktaş ve Fenerbahçe ile oynadığı 21'i Süper Lig, 3'ü TFF Süper Kupa olmak üzere toplam 24 derbiden 13'ünü kazandı, 7'sinde berabere kaldı, sadece 4'ünü yitirdi.

Söz konusu dönemde rakiplerinin filelerini 37 kez havalandıran Galatasaray, kalesinde ise 23 gol gördü.

Son 24 derbinin 20'sinde en az bir gol atan sarı-kırmızılı ekip, sadece 4'ünde gol yollarında suskun kaldı. Galatasaray, söz konusu dönemde 10 maçta ise kalesini gole kapatmayı başardı.

 

İlk golü atan yenilmiyor

İki takım arasında son dönemde oynanan maçlarda ilk golü atan ekip, müsabakayı kaybetmedi. 

2013-2014 sezonunun ilk yarısında olaylar sebebiyle yarıda kalan ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 3-0 hükmen Galatasaray lehine tescil edilen derbinin değerlendirmeye alınmadığı, iki takım arasında ligde yapılan ve en az bir golün atıldığı son 18 maçtan 15'inde ilk golü atan takım galip geldi, 3'ü berabere sonuçlandı.

 

Aralıkta 7 yıl sonra 

Beşiktaş ile Galatasaray, aralık ayında 7 yıl sonra karşı karşıya gelecek.

İki ekip yılın son ayında en son 2008'de karşılaştı. 21 Aralık'ta Ali Sami Yen Stadı'ndaki lig maçını Galatasaray 4-2 kazandı.

Öte yandan taraflar arasında aralık ayında yapılan 30 maçtan 12'sini Galatasaray, 11'ini Beşiktaş kazandı, 7 derbi ise berabere bitti.  Aralıkta Beşiktaş 43, Galatasaray 40 gol attı.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!