comScore

Galatasaray Galatasaray

Galatasaray devrim peşinde!

11 Şubat 2015, Çarşamba 09:13
Galatasaray devrim peşinde!

CAS'ta Prandelli davasına hazırlanan kulüp hukukçuları, İtalyan hocanın yaptırdığı fiyasko transferlerden yola çıkıp “Futbol eski kurallarla yönetilemez. Ücretler astronomik seviyelere yükseldi” diyecek.

Futbolcular ve teknik adamların işçi gibi ‘güçsüz taraf' kabul edilerek kulüplere karşı bu derece korunmaması savunulacak. “Bu paraların bir performans karşılığı olmalı” tezi ortaya konacak.
 
Galatasaray yönetimi, Cesare Prandelli meselesiyle birlikte yeni bir yola girdi. Önümüzdeki süreçte bir sürpriz olmazsa taraflar Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) karşı karşıya gelecek. Cimbom'un hukukçuları, Prandelli'yi ‘çalışmadığı yerden' vuracak. Yaptırdığı bazı transferlerin fiyasko sonuçları mahkemeye sunulacak. Futbolda bu, şu ana dek haklı sebep olarak görülmedi. İşte bu noktada Galatasaray bir devrim peşinde.
 
‘GENEL HUKUKA UYMALI'
 
Yönetimdeki hukuk profesörü Hamdi Yasaman, futbolcuların genel hukuktaki gibi değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor ve bunu UEFA'ya ve CAS'a anlatacaklarını söylüyor. Yasaman “Spor hukuku tam yerleşmemiş. Spor da genel hukuktaki ilkelere uymak zorunda. Hukuk güçsüzün yanındadır. Örneğin bir işçi, işverene karşı, tüketici de üreticiye ve satıcıya karşı hep korunur. Ama futbolcular işçi gibi kabul edilemez. Bazen aldıkları paralarla hepimizden daha kuvvetli mali durumlara sahip olabiliyorlar” dedi.
 
‘HAKİMLERE ANLATACAĞIZ'
 
Özetle Galatasaray, özellikle yüksek ücretli futbolcuların ve teknik adamların aldıkları paranın karşılığını performans olarak vermek zorunda oldukları ilkesinden yola çıkıyor. Yasaman, “CAS'taki hakimleri de tanıyoruz. Gidip anlatacağız. UEFA'da da şahsen anlatacağız. Bu iş böyle oturmakla olmayacak. Üniversitelerde paneller düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
HUKUKÇULAR “ÇOK ZOR” DİYOR
 
Galatasaray eğer CAS'ta bir karşılık bulabilirse futbolda bir performans devrimine imza atmış olacak. Yıllar önce kulüplere bonservis ücreti golü atan Belçikalı futbolcu Bosman'ı da tarihe gömmüş olacak. Ancak bir yandan da spor hukukçuları bunun çok düşük bir ihtimal olduğunu ve sözleşmelerde performansa göre garanti ücretlerin değiştirilmesinin zor olduğunu savunuyor. İşte Galatasaray'ın hedefinin bir devrim olarak nitelenmesinin sebebi de bu zorlukta yatıyor. Prandelli son olarak Pandev ve Cemaili'yi aldırmıştı.
 
BOSMAN DAVASI NEDİR?
 
Eski futbolcu Bosman, Belçika'nın RFC takımında oynarken kontratının bittiği sezon kulübünün ücretinde yüzde 60 indirime gitmek istemesi nedeniyle Fransız ekibi Dunkerque ile anlaştı. Ancak RFC karşı hamleyle 400 bin euro bonservis bedeli belirleyince Dunkerque transferden vazgeçti. Bosman dava açtı ve bu sayede futbolcular serbest dolaşım hakkı ve kontrat bitiminde bonservissiz ayrılma hakkı kazandı. Ancak o dönem futbolcu ücretleri bu kadar yüksek değildi. Galatasaray işte buna da vurgu yapacak ve bu ücretlerin performans karşılığı olması gerektiğini savunacak. Haklı fesih için gerekçe olmasını talep edecek.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!