comScore

Galatasaray Galatasaray

O pozisyon, gol mü ofsayt mı?

19 Şubat 2014, Çarşamba 08:33

Futbol Oyun Kuralları Kitabı'nın 108. sayfasına sezon başında eklenen madde, Alex Telles'in topa “bilerek” müdahalede bulunması nedeniyle Antalyasporlu Diarra'nın meşin yuvarlakla buluştuğu pozisyonun ofsayt olmadığına hükmediyor.

Medical Park Antalyaspor'un, Galatasaray karşısında attığı ikinci golün ofsaytolup, olmadığı karşılaşmanın ardından uzun süre konuşuldu.

Maçın hakemi Halis Özkahya, Antalyasporlu Diarra'nın, Alex Telles'in uzaklaştırmak istediği topla buluştuğu pozisyonda oyunu devam ettirmişti. Diarra'nın takım arkadaşı Köksal'a göndermek istediği meşin yuvarlak, Telles'in müdahalesi ardından Ceyhun'a çarparak filelerle buluşmuştu.

Karşılaşmanın ardından hakem Halis Özkahya'nın ofsaytı atladığı ileri sürüldü. Pozisyonun başında pasif ofsaytta olan Diarra'nın, Telles'den gelen topla buluştuğunda aktif hale geldiğive bu nedenle pozisyonun ofsayt olarak değerlendirilmesi gerektiği savunuldu.

Yapılan bu yorumlar 2012-2013 sezonuna ait Futbol Oyun Kuralları Kitabı'na göre doğru ancak yeni kitaba uymuyor. 2013-2014 sezonu için güncellenen Futbol Oyun Kuralları Kitabı'nın 108. sayfasında yer alan ofsaytla ilgili yeni tanımlar, Halis Özkahya ile yardımcılarının, tartışılan pozisyonu devam ettirmekte haklı olduğunu söylüyor.

Kitaba eklenen madde, Telles'in uzaklaştırma amacıyla topa bilerek vurması nedeniyle Diarra'nın pozisyonunun ofsayt olmadığına hükmediyor. Yenikural böyle bir pozisyonda topun kaleci tarafından kurtarılması halinde ise rakip oyuncunun ofsaytta kalacağını da karara bağlıyor.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!