comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

'UEFA'da yakarsa İbrahim Akın yakacak'

13 Temmuz 2013, Cumartesi 11:18

F.Bahçe ve Beşiktaş'ın savunmalarının çok iyi olduğunda herkes hemfikir. En büyük sıkıntı ise İbrahim Akın'da... İstanbul BŞB'li eski futbolcunun ki kulüple de ilişkilendirilmesi savunmaların yumuşak karnı.

Fenerbahçe ve Beşiktaş, UEFA Tahkim Kurulu'nda savunmalarını tamamladı. Şimdi bütün Türkiye Tahkim Kurulu'ndan çıkacak karara kilitlendi. Karar olumlu olursa iki kulübümüz de Avrupa Kupaları için hazırlıklarına başlayacak. Ve şike süreci artık tamamen kapanmış olacak.

- Peki karar nasıl çıkacak?
Hemen şunun altını çizelim, F.Bahçe ile Beşiktaş'ın savunmaları gerçekten çok iyiydi.

İKİ KULÜP, TEK İSİM

İki kulüp bu sürece çok iyi hazırlanmıştı. Ve savunmadan sonra da "umutlu" olduklarının altını çiziyorlardı. Ama herkesin tek endişesi vardı...
- İbrahim Akın ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor. Gelin bu iki noktayı biraz açalım. Hukukçular en zayıf noktanın İbrahim Akın olduğu konusunda hemfikirler. Ve bunu şöyle açıklıyorlar:

- UEFA Tahkim Kurulu'nun önüne giden dosyada iki kulüp ve tek isim var. İbrahim Akın ve İstanbul BŞB. Her iki kulübün de aynı isimle temas kurduğu iddia ediliyor. İşte etkilerse bu nokta karar sürecini olumsuz etkileyebilir. Bunun gerçekten böyle olup olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

KARAR YAZIM AŞAMASINDA

UEFA Tahkim Kurulu kararını ne zaman alacak? Bu sorunun yanıtı da basit aslında...

- UEFA Tahkim Kurulu aslında kararını aldı bile. Sadece yazımı ve bildirimini bekliyorlar.
Bu ne anlama geliyor? Biraz açalım.

Karar alacak olan Tahkim Kurulu 3 kişiden oluşuyor. Bir başkan ve iki yardımcısı.  Savunmalar bittikten hemen sonra bu isimler baktıkları dava için kararlarını bildiriyorlar.
Ve aldıkları kararın yazılması için ilgili merciye gönderiyorlar. Kararı yazıldıktan sonra herhangi bir eksiklik olmaması için bir kez daha okuyorlar ve kulüplere tebliğ aşamasına geçiliyor. Yani karar aslında alındı. Biz henüz bilmiyoruz.

GÜNLERDİR ÇALIŞIYORLAR

BU arada Tahkim Kurulu üyelerinin nasıl çalıştığı da merak konusu... Öyle ya, bir kulübün kaderi için karar verecekler. Bu kararı 2-3 gün içinde mi alırlar? Bu sorunun yanıtı "Hayır."

Disiplin Kurulu ceza kararı aldığı andan itibaren Tahkim üyeleri karardan haberdar oluyor ve onlar da kulüpler ile birlikte dosya üzerinde çalışmaya başlıyor.
Ve savunmalar alınmadan önce dosya hakkında bilgi sahibi oluyorlar.

Türk Tahkimi'ne göre teşebbüs aşamasında kaldı

TFF Tahkim Kurulu, 4 Haziran 2012'de, İbrahim Akın'a, F.Bahçe-İBB maçının sonucuna yönelik eyleminin ‘teşebbüs' aşamasında kaldığına hükmederek, 2 yıl müsabakalardan men cezası verdi. Sportif yargı, Akın'a Beşiktaş-İstanbul BB, Ziraat Türkiye Kupası finalinden ise herhangi bir ceza vermedi.

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi ise 2 Temmuz 2012'de verdiği kararda İbrahim Akın'ı F.Bahçe-İstanbul BB, Trabzon-İstanbul BB ve Beşiktaş-İstanbul BB maçlarında şike yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay 2 gün hapis cezasına çarptırdı.

Cezanın artması söz konusu değil

Bir süredir, UEFA Tahkim Kurulu'nun Fenerbahçe'nin itirazını reddetmesi halinde cezasında da artırıma gidip gitmeyeceği tartışılıyor. Bu konuda UEFA kaynakları, müfettiş Palacios'un kurula sunduğu raporun belirleyici olduğunu dile getiriyor. Buna göre, Palacios, UEFA Disiplin Kurulu'nun Fenerbahçe'ye verdiği 2+1 yıllık Avrupa kupalarından men cezasının aynen onanmasını istediği için, Tahkim'in artırıma gitmesi söz konusu değil.

Tahkim üyelerinin bir ayağı İstanbul'da

Fenerbahçe ve Beşiktaş için karar verecek üyelerin profiline göz atıldığında, Türkiye ve İstanbul ile yakın ilişkileri olduğu göze çarpıyor. Dolayısıyla üyeler, Türkiye'de futbolun önemini ve dosyalarını inceledikleri Fenerbahçe ile Beşiktaş'ı iyi biliyorlar.

PEDRO TOMAS MARQUEZ
(Başkan - İspanya)

Kurul'un başkanlığını yürütüyor. İspanya Futbol Federasyonu eski Hukuk Müşaviri. Her yıl İstanbul'a geliyor ve üniversitelerde ders veriyor.

MİCHAEL JOSEPH MAESSEN
(Üye- Hollanda)

Bir dönem Hollanda Futbol Federasyonu'nda asbaşkanlık görevini yürüttü. Geçirdiği bir trafik kazasından dolayı tekerlekli sandalye kullanıyor.

GOETZ EİLERS
(Üye- Almanya)

Kurul üyesi. Alman Futbol Federasyonu eski hukukçusu. O da sık sık İstanbul'a geliyor ve üniversitelerde ders veriyor.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!