comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

"Doğru mu Samet'i sormayın!"

28 Kasım 2012, Çarşamba 16:31

Fenerbahçe'nin 'ünlü' tercümanı Samet Güzel, Okan Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansa katıldı ve Fenerbahçe'deki günleri hakkında gelen soruların bazılarını yanıtladı.

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski tercümanı Samet Güzel, Okan Üniversitesi'nde düzenlenen "Tüm Yönleriyle Spor Tercümanlığı" Konferansı'na katıldı. Profesyonel ve gönüllü olarak spor tercümanlığının iki ana başlığının bulunduğunu belirten Güzel, "Sahada hocamızın yanında yer alıyordum. Fakat saha dışında da futbolculara yardımcı oluyordum. Hastalanan çocuklarına doktor bulunmasından tutun da birçok şeye kadar. Yeni gelen bir futbolcu pizza söylemek istediği zaman da sizi arayıp yardım isteyebiliyor" diye konuştu.

Samet Güzel, çoğunluğu üniversitenin Mütercim Tercümanlık Bölümü'nde okuyan yaklaşık 300 öğrenciye seslendi. Konuşmasına kendisini tanıtarak başlayan Samet Güzel, "AFS sınavlarına girdim. Hem yazılı sınavı, hem de sözlü mülakatı vardı ve bir ülke seçmem gerekiyordu. Bu ülke seçimi sırasında çocukluğumdan beri ilgim olan Brezilya'yı seçtim. Hayallerim gerçek oldu ve kabul edildim. Brezilyalı bir ailenin yanında 1 yıl kaldım. Şimdi hala onlarla görüşürüm. Benim ikinci ailem diyebilirim. Bu süre zarfında orada Portekizce öğrendim" dedi.
Bir yıl boyunca hiç Türkiye'ye dönmeden kaldığı şehrin, Alex'in doğup, büyüdüğü ve futbola başladığı şehir olan Cortiba olduğunu belirten Güzel, sözlerine şöyle devam etti: "Alex, Fenerbahçe'ye transfer olduğunda ben hala Brezilya'daydım. İstanbul'a döndükten sonra birgün Alex'in Suadiye Fenerium'da imza günü olduğunu öğrendim ve oraya gittim. Sıra bana geldiğinde etkinlik bitmişti. Alex'e Cortiba takımının formasını imzalattım. Şaşırdı ve telefonumu aldı. Beni arayacağını tahmin etmezdim. O akşam arayıp yemeğe davet etti. Daha sonra annemin teşvikiyle Fenerbahçe TV'ye e-mail attım. Portekizce bildiğimi ve her zaman yardımcı olabileceğimi belirttim. Herşey arka arkaya geldi ve çok şanslıydım. Bir gün takımımızın eski tercümanı askere gidince bana teklif geldi. Yöneticilerimiz bana güvenip görev verdiği için tercümanlıkta başarılı olduğumu düşünüyorum."

Tercüman kıvrak zekalı olmalı

Zaman zaman her tercümanın bazı kelimeleri unutabileceğini belirten Samet Güzel şunları söyledi: "Tercümanlar kıvrak zekaya sahip olmalı. Aynı zamanda da sakin olmalı. Deyimleri ya da atasözlerini çevirmek zordur. Benzer cümlelerle anlatmaya çalışmanız gerekiyor" dedi. Güzel, bir öğrencinin, konuşulanları bazen farklı çevirip çevirmediğine yönelik soru üzerine "Zico'nun bir basın toplantısında çok sert açıklamaları vardı. Bu açıklamaları kesinlikle değiştirmedim. Fakat çok sert konuşuyordu. Farklı kelimeler kullanmadan sadece yumuşatarak çeviriyi yaptım" dedi. Samet Güzel, futbolcuların ilginç totemleri olup olmadığına yönelik bir soruyu ise şöyle yanıtladı: "2005-2006 sezonundaki Galatasaray derbisinden önce sabah kahvaltısına gitmiştik. Herkes eşofmanlarıylaydı. Sadece Rüştü Reçber takım elbisesiyle geldi. Soran diğer futbolculara da "Bugün bizim bayramımız, Galatasaray'la maçımız var" diye yanıt verdi. Bu beni çok etkilemişti."

Doğru mu Samet'i sormayın

"Son zamanlarda doğru mu Samet diye yapılan konuşmalar beni çok rahatsız etti. Şimdiden anlaşalım bana o konu hakkında soru sormayın.Fenerbahçelliğim ön planda. Fenerbahçe'nin yara almamasını istiyorum."

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!