comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

İşte Fenerbahçe'nin PFDK savunması!

12 Mart 2015, Perşembe 09:05
İşte Fenerbahçe'nin PFDK savunması!

Galatasaray derbisindeki kötü tezahürat nedeniyle PFDK'ya sevk edilen Fenerbahçe savunmasında “Sadece 1 tribün kapatılabilir” dedi. Beşiktaş'ın hakkının yendiği belirtildi.

Galatasaray derbisindeki kötü tezahürat nedeniyle PFDK'ya sevk edilen Fenerbahçe savunmasında “Sadece 1 tribün kapatılabilir” dedi. Beşiktaş'ın hakkının yendiği belirtildi.
 
Galatasaray'a karşı aldığı 1-0'lık galibiyetin sevincini yaşayan Fenerbahçe, Futbol Federasyonu Hukuk Kurul'undan gelen haberle sarsılmıştı.
 
Kurul, Sarı-Lacivertli takımı derbideki saha olayları, çirkin ve kötü tezahürat ile talimatlara aykırı hareket nedeniyle (PFDK) sevk etmişti. Bu noktada Kanarya için en tehlikeli sevk gerekçesi çirkin ve kötü tezahürattı. Daha önce aynı gerekçe ile 3 kez para cezası alan Kanarya, tribün kapatma ceza sınırına gelmişti. Yani Beşiktaş maçı öncesi risk büyüktü.
 
TEZAHÜRATLAR RAPORLANDI
 
Galatasaray maçının temsilcisinin PFDKya yolladığı raporda derbi öncesi Volkan'ın tribünlere yumruk şov için çağrıldığı tezahürattaki küfürlerin yanı sıra maç sonunda tüm takımın tribünlerle birlikte yaptığı "İşte böyle her sene böyle Cimbom'a böyle…." şeklindeki tezahürat öne çıkıyordu. Bu durum Beşiktaş maçında Kanarya'nın seyircisinden yoksun kalma riskini ortaya çıkarmıştı. PFDK'nın bugün cezayı açıklaması beklenirken Fenerbahçe de tribünlerinin tamamen kapanması riskini ortadan kaldırmak adına savunmasını hazırladı. Detaylarına BUGÜN'ün ulaştığı dosyada Sarı-Lacivertliler Futbol Disiplin Talimatı'na atıfta bulunacak.
 
DETAYLAR TALİMATIN İÇİNDE
 
Buna göre; talimatta ilk 3 ihlalde para cezası, 4'üncüden itibaren tribün kapama var. Fenerbahçeli hukukçular, 4'ten 9'uncu maddeye kadar tekil ifade olduğunu ve çirkin tezahüratın en yoğun geldiği yerin kapatılabileceğini savunuyor. Bu yüzden maç öncesi küfürlü tezahüratların yapıldığı Anadolu GFB'nin yer aldığı tribünden başka bir bölümün kapatılması beklenmiyor. Toplam 13 ihlalin tanımlandığı yeni talimatın 9'uncu maddesinde, seyircisiz oynama cezasından bahsediliyor. Yani Fenerbahçe'ye göre tüm stadın kapanmasını kapsayan ifade ancak 9'uncu tekrarda vücut buluyor. Daha az sayıdaki ihlalde birden fazla tribün kapama, kesinlikle yeni talimatın doğasına aykırı görülüyor.
 
MADDE 53 NE DİYOR?
 
Çirkin ve kötü tezahürat cezalarını belirleyen 53'üncü disiplin maddesinin 2'nci bendi, anılan yasağın evsahibi takımlar için Ek-2'ye göre uygulanacağını belirtiyor. Ek-2'de de 4'ten 9'uncu tekrara kadar tribün kapatma ifadesi var. Fenerbahçe buraya dikkat çekiyor. Ancak 53'üncü maddenin 3'üncü bendinde ise “cezaya neden olan tribün veya tribünler” içerikli bir cümle var. PFDK buraya bakarsa, tüm tribünleri kapayabilir. Yani hukuki yorum öne çıkacak.
 
KARTAL'IN NİYE 2 TRİBÜNÜ KAPANDI?
 
Fenerbahçe hukukçuları küfür nedeniyle verilen cezalarda katılımın da önemli olduğu görüşünde. Derbideki ihlaller için “Raporlarda hep, tezahürata yüzde 10 katılım aranır. Bizde katılım yüzde 2,5. Tüm tribünler yaptı varsayıp yüzde 10'u bulsalar bile hepsini mi kapatacaklar, hayır. En yoğun neresiyse orayı” görüşü savunuluyor. Dolayısıyla Beşiktaş'ın aldığı ceza sonrası Ankara'da Balıkesirspor ile oynadığı maçta 2 tribününün kapatılması da Fenerbahçe hukukçuları tarafından haksız bulunuyor.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!