comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Gyan Türkiye'ye gelecek mi Preko Özel Röportajı...

09 Şubat 2015, Pazartesi 18:03
Gyan Türkiye'ye gelecek mi Preko Özel Röportajı...

Türkiyede önemli iz bırakmış yabancılardan eski Fenerbahçeli Preko Lig Radyo da Yetkin Etkin ile Ajans Futbol'a konuk oldu.

Türkiye ile aklında kalanlar neler?
 
Çok sayıda iyi ve kötü anım var Türkiye ile ilgili… Gaziantep'te iki muhteşem sezon geçirdim, gerçekten fantastikti. Sonrasında Fenerbahçe'ye gittim. Orada %100 fit olamadım, sizin dediğiniz gibi “şöyle böyle” bir dönem geçirdim sonrasında Gaziantep'e geri döndüm fakat, orada bazı sıkıntılar yaşadım (kayıtta tam anlayamadım ne olduğunu) ve Türkiye'den oldukça üzgün ayrıldım. Üzgün diyorum çünkü bana göre Gaziantep bana hak ettiğim değeri vermedi. Genel olarak şunu söyleyebilirim ki, türkiye'de çok iyi vakit geçirdim.
 
Johnson ile transfer edilmiştin ve adınız hep birlikte anıl o şimdi neler yapıyor? Gerek Gana'da, gerek milli takımda sürekli birlikte oynadık. Sonrasında ben Anderlecht'e gittim, o Yunanistan'ı tercih etti fakat sonra benim gibi Anderlecht'e transfer oldu. Daha sonra birlikte Gaziantep'e geldik ve oradan yine birlikte Fenerbahçe'ye geçiş yaptık. Fenerbahçe'den ayrılıp antep'e gittikten kısa bir süre sonra Johnson da Gaziantep'e geldi. Aramızdaki paylaşım çok iyiydi. O şimdi Gana'da, neredeyse her gün telefonla görüşüyoruz. Orada antrenörlük yapıyor.
 
Fenerbhçede neden tutunamadığını düşünüyorsun?
 
Fenerbahçe'de çok fazla yeni oyuncu vardı ve baskı çok fazlaydı. O dönem Galatasaray çok güçlüydü ve bizden mutlak başarı bekleniyordu. Alpay, Apo (Abdullah Ercan), Johnson, ben, ve bir çok yeni oyuncu katılmıştı takıma. Daha birbirimize alışamadan bizden hemen şampiyon olmamızı istediler. Sakatlıktan döndüğüm için Fenerbahçe'de asla %100 fit olmadan mücadele etmek zorunda kaldım. Zeman geldikten sonra 4-3-3 oynamak istedi, bu sistem bizim için yeniydi ve açıkçası alışmakta çok zorlandık. Sonrasında Yozgat'a gittim, ve süper bir dönem geçirdim. Sakatlığımın tamamen geçmesini beklediler, bu da sahaya en iyi formumu yansıtmama yardımcı oldu. Oraya gittiğimde sakatlıksız bir kamp dönemi geçirmem çok faydalı olmuştu.
 
Aklında tekrar Türkiye'ye dönme isteğin var mı?
 
Türkiye'yi asla unutmam. Tabii ki Türkiye planlarım içerisinde yer alıyor. Orası benim evim gibi. Oraya Ali Sami Yen stadına geldiğimizde Gana genç takımıyla beni çok sıcak karşıladılar. Türkiye ile bağımızın kopmadığını düşünüyorum. Bir gün mutlaka döneceğim.
 
Opare nasıl bir oyuncu faydalı olurmu?
 
Opare çok zeki bir oyuncu ama biraz agresif. Türkiye'de sakin kalırsa çok iyi işler yapabilir. Henüz genç ve geleceği parlak bir oyuncu. Beşiktaş'ta baskının fazla olduğunu biliyorum, eğer kendine hakim olursa çok iyi bir performans gösterebilir. Halen milli takım oyuncusu, kendine dikkat etmesi halinde Türkiye'de patlama yapabilir.
 
Yabancı statüsü hakkında neler düşünüyorsun?
 
Bu iş artık ticarete döndü. İşin kötü yönünü ele alırsak, Fener, Galatasaray ve Beşiktaş gibi takımlar daima başarı endeksli çalışırlar. Aziz Yıldırım var örneğin, kendisinin en büyük hayali Şampiyonlar Ligi'ni kazanabilmek. Bunun için yerli veya yabancı kimin sahada olduğuna bakmaz. Tabii ki sahada 11 yabancının olması Türk futbolu için iyi olmayacaktır. Genç oyuncular sadece küçük takımlarda kendilerine şans bulabilecekler ve genel olarak bence Türk futbolu aşağıya gidecek.
 
Gyan Türkiye'ye gelecek mi?
 
Ganalı oyuncular Türkiye'ye gelmek istiyorlar, özellikle önlerinde Appiah gibi başarılı bir örnek varken. Eskiden yabancı kuralı varken daha zordu fakat şimdi oraya entegre olmaları daha kolay olacaktır. Şimdi bile Asamoah Gyan, Sulley Muntari gibi isimlerin önümüzdeki sezon Türkiye'de olabilecekleri konuşuluyor. Hâlihazırda Jerry Akaminko orada oynuyor, bunlar diğer Ganalı oyuncuları Türkiye'ye çekebilir. Dışarıdan bakınca Türk futbolu çekici olmayabilir, ancak orada top oynayınca atmosferin ne denli büyüleyici olduğunu fark ediyorsunuz.
 
Unutamadığın en güzel gol hangisi?
 
Unutamadığım çok fazla maç var ancak küçük takımlarda oynadığın zaman büyük kulüplere gol atmak istersin. Beşiktaş'ı çok severdim, hala da çok seviyorum, çok önemli bir kulüp. Gaziantep'te oynarken ne zaman Beşiktaş'a karşı oynasam gol atardım. Fenerbahçe ile yine onlara konuk olduğumuzda golümü atmıştım. Galatasarayı 4-2 yendiğimizde de Yozgatla yine büyük bir takıma karşı gol atmıştım. Sanırım unutamadığım maçlardan biri bu olsa gerek. Türkiye'de oynadığım en iyi maçlardan biriydi bu.
 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!