comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Mustafa Denizli: 'Yüzde 51 Fenerbahçe'

07 Şubat 2015, Cumartesi 10:57
Mustafa Denizli: 'Yüzde 51 Fenerbahçe'

Futbol yorumcusu Mustafa Denizli bu akşam oynanacak olan Fenerbahçe-Trabzonspor maçını Hürriyet'e değerlendirdi.

"'Mutlaka kazanır' diyemesek de veriler Fenerbahçe'yi şanslı gösteriyor. Ancak bu maçı kazanmaları şampiyonluk sinyali anlamına gelmez. Yakaladıkları bir serileri var ve bunu sürdürürlerse yarışta avantajlı oldukları zaten ortada.

Siz her maçı kafanızda oynarsınız. Bu maçta galibiyete yakın olan taraf hangisi?

Her şeyi bir tarafa bırakıp bir sonuç çıkarmak istersek, galibiyete yakın olan tarafın yüzde 51 ile Fenerbahçe olduğunu söyleyebiliriz.

Son performanslar göz önüne alınırsa nasıl bir maç bekleyebiliriz?

Tansiyonu yüksek bir maç olacağı kanısındayım. Çünkü susmayan, fırsat buldukça konuşan ve birbirine laf sokmaya çalışan iki de taraf var ortada. Dolayısıyla diğer maçlardan farklı bir ortamla karşılaşacağız.

TRABZONSPOR FENER'iN GERiSiNDE

Kadıköy'de 10 maçtır kazanamamak Trabzon camiasında psikolojik etki yaratır mı?

Gayet tabii yaratır. Güçler dengesi olarak da yaratır. Trabzonspor, Fenerbahçe'den daha güçlü bir kadroya sahip değil. Kendi içinde netlik kazanmamış bir kadro yapısı var. Bir takım maçları kurtarabiliyorlar ama futbol olarak Fenerbahçe'nin gerisindeler hem bireysel anlamda hem takım anlamında.

VERiLER 'F.BAHÇE' DiYOR

Galibiyet, Aziz Yıldırım'ın dediği gibi "şampiyonluk sinyali" midir?

Şampiyonluk sinyali için erken. Bu maçlar belli ölçüde şampiyonun ortaya çıkması için yeterli değil. F.Bahçe'nin uzun bir serisi oldu. Bu seri ne kadar sürdürülebilir? Sürdürürse zaten avantajlı. Lider durumda ve takipçilerini de kendi sahasında ağırlayacak. Futbolda gelecek üzerine hesap yapmak hiç kolay değil. Ummadığınız anlarda beklenmedik hadiseler olabilir. Ama şu anda F.Bahçe, Trabzonspor'dan daha avantajlı bir görüntü çiziyor. 'Mutlaka F.Bahçe kazanır' diyemeyiz ama veriler bunu gösteriyor.


Fener hırsa kapılırsa kendi kendini vurur

Fenerbahçe'nin Trabzonspor'a, Trabzonspor'un Fenerbahçe'ye karşı avantajları nelerdir?

Trabzonspor'un, Fenerbahçe'ye karşı şu konuda avantajlıdır, diyebileceğimiz bir durumu yok. Bu Trabzonspor'un teslimiyeti anlamına gelmiyor. Ancak Trabzon'un sıkıntısı bir bütün olamamak. Maçlarını kazanıyorlar, kupada da gidiyorlar ama Trabzonspor şurada şunu yapar görüntüsü vermedi. Ersun Yanal'ın ilk maçı Galatasaray'a karşıydı. Oynattığı futbolla düşünceleri çok farklı kulvarlara taşıdı. Devam eden maçlarda ise hayal kırıklığına uğradı. Neticede Trabzonspor içeride kazanıyor, dışarıda ise kazanabilmek için mücadele ediyor. Hala sahaya çıktığında şunları şunları yapar diye bir düşünceyi yoğunlaştıramıyor.

DENGELER ÖNEMLİ

Fenerbahçe uzun süredir Trabzon'a karşı içeride dışarıda kaybetmiyor. Son dönemlerdeki genel görüntüsü bu. İlk yarıda Avni Aker'de oynanan maçta Trabzonspor'un mutlak bir üstünlüğü vardı. Ve Trabzonspor sezonun en iyi maçını oynadı ve berabere bitti. Trabzonspor belli şeyleri dönemsel olarak iyi yapıyor ama sürekliliği yok. Fenerbahçe karşısında bunları yapma imkânı gözükmüyor. Maç öncesi dengeler çok önemli. Dengeden kastım kontrol ve kendini kaybetmemek. Kırmızı kartlara çok açık bir maç. Fenerbahçe aşırı bir hırsa kapılırsa kendi aleyhine olur.


KARTAL MI YANAL MI?

Geçtiğimiz yıl omuz omuza vererek Fenerbahçe'yi şampiyonluğa taşıyan İsmail Kartal ile Ersun Yanal, bugün rakip olarak ilk kez karşı karşıya geliyor.


Kartal'ın grafiği, Yanal'ın tecrübesi

Teknik direktörler açısından bakıldığında kim daha ağır basıyor?

Bir tarafta daha tecrübeli olan Ersun Yanal var. Diğer tarafta da son haftalarda grafiği iyi bir takımın başında olan İsmail Kartal. Teknik adam açısından bakarsak büyük ölçüde Ersun Yanal'ın ekstra şeyler yapması lazım. Fenerbahçe'nin ise ekstra şeye ihtiyacı yok. Belli bir oyun düzenleri, performansları var. Fenerbahçe'nin hücum hattı da gezen oyunculardan oluşuyor. Kuyt da oynasa, Sow ve Emenike de oynasa da bunlar gezen, arayan futbolcular. Fenerbahçe orta alandan da rakibi zorlayan bir takım. Kanatlardan da Caner ve Gökhan ile oldukça etkili oluyorlar. Diego ile beraber sık pozisyon üreteceklerini düşünüyorum.


Emenike ve Diego Trabzon'u zorlar

Kritik oyuncular kimler olur?

Trabzonspor defansı Emenike'nin karşısında zorlanacaktır. Büyük ölçüde Diego'nun etkili olacağını düşünüyorum. Oynarsa Alper de etkili olabilir. Trabzon'da Cardozo'nun deplasmanlarda etkinliği olamıyor.
Erkan bireysel çabalarıyla bir şeyler yapabilir mi? Mehmet Ekici kaleyi yoklayacak vuruş imkanı yaratabilir mi? Bunlar önemli soru işaretleri. Trabzon'un defansın sağ ve sol bölgesinden hücuma çıkıp tehlike yaratma şansı oldukça düşük.


Trabzonlular, Ersun hocaları için oynar

F.Bahçe'den istemediği şekilde ayrılan hocaları için Trabzonlu futbolcular ekstra efor sarfedeceklerdir. Sahada her şeyi yaparlar ama bu yeter mi bilemem.


ERSUN Yanal, geçen sezon F.Bahçe'deydi. Şampiyon oldu ve sonra tartışmalı bir ayrılık yaşandı. Onun duyguları maça nasıl etki eder?

Büyük ölçüde Trabzonlu futbolcular, Fenerbahçe'den istemediği şekilde ayrılan hocaları için efor sarf edecekler. Ekstra performans ortaya koyacakları muhakkak. Sahada her şeyi yapabilirler ama yeter mi bilmiyorum. İki takım arasında karşılaştırmalarımı yaptığımda Trabzonspor'un işinin zor olduğunu söylüyorum.

KAYBEDERSE SIKINTI

Fenerbahçe kazanırsa güven kazanmaz. Ancak kaybederse lige çok ekstra olumsuz bir hava getirebilir. Bu maçı Kadıköy'de oynanan diğer maçlardan ayrı bir yere koymak lazım. İlk kez Fenerbahçe taraftarıyla tam anlamıyla buluşacak ve tribünler dolacak. Bu bir soru işareti yaratabilir. Stadın dolu olması Fenerbahçe'de olumsuz bir şok etkisi yaratabilir.

MOTİVE ETMEZ

Erkan Zengin de transfer döneminde iki kulüp arasındaydı. O ve Ersun Yanal açısından nasıl bir maç olur? Baskı mı olur yoksa ek motivasyon mu?

İkisi için de motivasyon olacağını düşünmüyorum. Ersun Yanal'ın Fenerbahçe'den ayrılmasının camia ve taraftarla bir ilgisi yok dolayısıyla bu noktada fazla bir baskı yaşayacağını sanmıyorum. Yanal'ın motivasyon için kullanacak fazla bir argümanı da yok. Erkan ise profesyonel bir futbolcu. Her iki kulüp tarafından istendi. Ancak tek karar verici kendisi değildi. Kulübünün de söyleyecek sözü vardı ve Eskişehirspor kendi menfaatini düşündüğü için bu transfer Tabzonspor'a gerçekleşti.


Bosingwa ciddi kayıp

Yanal Cardozo'yu deplasmanlarda oynatmıyor. Siz olsanız Cardozo ile başlar mıydınız? Trabzon en çok kimi arayacak?

Cardozo kaliteli bir futbolcu. Ama etkili olma şartları belli. Cardozo, Trabzonspor rakibini ceza alanı içinde oynamaya mahkûm ederse önemli. Bunu F.Bahçe'ye karşı yapması çok zor. Oyun öncesi veriler büyük ölçüde bunun gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Yanal maça Yatabare (eğer sakatlık sorunu yoksa) ile başlayabilir. Konstant sorun yaşamazsa sahada olabilir. Bosingwa'nın olmayışı Trabzon adına oldukça önemli bir kayıp. Duruşuyla ve kalitesiyle Trabzon'a güven veriyor. Onun yokluğunda Medjani oynar mı bilmiyorum...


GERGiN'LiG'

F.Bahçe-Trabzon maçı öncesi mücadelenin hakemi Bülent Yıldırım gündemde. Bu kadar polemik konusu yapılan bir hakem normal şartlarda kim olursa olsun bir tedirginlik yaşayacaktır. Hacıosmanoğlu her tarafı geriyor...

HACIOSMANOĞLU hakemi arıyor ve "Hakkaniyetle maç yönet?" diyor. Demese hakkaniyetsiz mi yönetecek? Bu kadar polemik konusu yapılan bir hakem normal şartlarda kim olursa olsun bir tedirginlik yaşayacaktır. Bu yol yol değildir. Ligin sanki 34. haftasındayız, puanlar sanki eşit. Neden bu kadar hassasiyet. Neticede normal bir lig maçı. Hacıosmanoğlu açıklamalarıyla hakemi, futbolcusunu, rakibi de geriyor...

HACIOSMANOĞLU'nun açıklaması şu anlama geliyor; "Hakemin verdiği her karara itiraz edin. Aleyhinizde karar verirse buna mutlaka tepki gösterin." Hacıosmanoğlu hakemin çaldığı düdüklerin kastına nasıl karar verecek? "Takımı sahadan çekerim" diyor. Bu çok ekstrem bir durum ve Türk futbolunda olumlu bir hava çağrıştırmayan bir açıklama.

- Türkiye artık futbolda böyle açıklamaları duymak istemiyor. Ayrıca bu hayata geçirebileceği bir açıklama da değil. Koskoca Trabzonspor camiasının başkanı böyle bir açıklama yapma lüksüne sahip değil. Bu takım üzerinde de olumsuz etki yapar.

- Futbolcuların hakeme önyargıyla davranmalarına neden olur. Kaldı ki Bülent Yıldırım son haftaların en başarılı hakemlerinden biri. Maç öncesi olmaması gereken açıklamalar.


F.Bahçe-Trabzon maçında galibiyete kim yakın?
Zorlu maçta kritik oyuncular kimler olur?
Kartal ve Yanal'ın duyguları maça nasıl etki eder?


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!