comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

İşte M.Gladbach'in şifresi

03 Ekim 2012, Çarşamba 12:04

UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe'nin rakibi Borussia Mönchengladbach haftalardır aynı hataları yapıyor, aynı dertlerden muzdarip. Fenerbahçe bu noktalara dikkat ederse 3 puanı alan taraf olur.

Avrupa Ligi C Grubu'nda Borussia Mönchengladbach ile temsilcimiz Fenerbahçe perşembe günü 22.05'te karşı karşıya gelecek. Kendi liglerinde kötü sonuçlar alan ve oynadıkları oyunla taraftarlarını mutlu edemeyen 2 takım için bu maç kazanıp çıkışa geçmek anlamını taşıyor.
 
Almanya Ligi'nde oynadığı son maçta Borussia Dortmund'a 5--0 yenilen Gladbach'ta teknik direktör Lucien Favre ve oyuncular hatalarının farkında olduklarını söyleseler de sezon başlangıcından beri benzer konularda hata yapıyorlar. Gladbach'ın Bundesliga'daki rakipleri bu hataları iyi analiz etmiş durumda ve Gladbach'ın zayıf noktalarından her maç vurmaya devam ediyorlar.
 
İşte Gladbach'ın zayıf noktaları;

1. GERİDEN TOP ÇIKARMA
 
Gladbach'ın en büyük sorunlarından bir tanesi savunmadan top çıkaramama. Rakipler ön alanda prese başladıkları zaman Gladbach dağılıyor ve çok hata yapıyor. Gladbach'la oynayan Dortmund ve Hamburg gibi ekipler top savunma oyuncularındayken takım olarak önde basıp, hatalardan faydalanmış ve bu hatalardan goller bulmuşlardı.
 
Fenerbahçe'nin de burada yapması gereken Sow, Kuyt, Krasic gibi pres gücü yüksek ön alan oyuncularıyla oynamak, orta sahada oynayan Mehmet Topuz, Mehmet Topal, Meireles gibi oyuncuların bu ön alan oyuncularına sürekli yakın oynaması ve pres yaparken destek vermesi.
 
2. OYUNU DARALTAMIYORLAR
Gladbach'ın geriden top çıkaramama hastalığının bu denli büyük olmasının sebeplerinden biri de oyun içinde oyuncuların birbirine yakın mesafede duramaması. Gladbach'ta topu alan oyuncunun etrafında çok fazla pas opsiyonu olmuyor. Fenerbahçe'nin tam tersine birbirine yakın oynaması ve geriye yaslanmaması bu açıdan mühim.
 
3. UZUN FORVET OYUNCULARI
Gladbach'ın hücumdaki en büyük silahları Luuk de Jong ve Mike Hanke. Mike Reus'un gidişinden sonra transfer edilen de Jong, uzun boylu ve hava toplarına hakim. Mike Hanke de, de Jong gibi hava hakimiyeti yüksek bir oyuncu.
 
Fenerbahçe, tek farkla önde olduğu zaman geriye yaslanmamalı. Rakip kendi sahasına çekildiği zaman Gladbach'ın etkisi dramatik bir şekilde artıyor. Juan Arango gibi teknik kapasitesi yüksek bir oyun kurucuya sahip olan Gladbach, kanatlardan ve ortadan rakibinin savunmasını deliyor. Geriye yaslanma işini uygulayamayan Fenerbahçe'nin oyunun hiçbir bölümünde oyunu kendi sahasında kabul etmemesi gerekiyor. Bu durumda Gladbach'ın hücum oyuncuları oyunun dışında kalıyor, atıl hale geliyorlar. Bu durumlarda Favre'nin elinde Peniel Mlapa gibi hızlı ve atletik bir oyuncu olsa da Mlapa henüz çok tecrübesiz ve oyunu ham.
 
Hücum ederken, elindeki enstrümanları az olan Gladbach'a en sevdiği oyuna itmemeli Aykut Kocaman.
 
4. ZAYIF BEKLER
Gladbach'ın bir büyük zayıf noktası da bek oyuncuları. Sağ bek Jantschke çok genç bir oyuncu ve oyun içinde kontrolünü yitirebiliyor. Sol bek Daems ise eski bir Gençlerbirliği oyuncusu. Belçikalı Daems'in yaşı 33 ve hızlı kanat oyuncuları karşısında ağır kalıyor. Bu yüzden Fenerbahçe sağ kanatta Mehmet Topuz yerine Krasic'le oynayarak Gladbach teknik direktörü Lucien Favre'nin gecesini iyice karartabilir.
 
5. DURAN TOP SAVUNMASI
Hamburg, Dortmund ya da Leverkusen. Bu sezon Gladbach'ın hangi maçını seyrederseniz seyredin, duran toplarda ağır hata yaptıklarını, pozisyon verdiklerini ve bu pozisyonlardan gol yediklerini görürsünüz. Stoper ikilisinde oynayan Dominguez ve Brouwers duran toplar ve markaj konusunda oldukça zayıf  ve reaksiyon hızı düşük oyuncular. Fenerbahçe, Alex gittikten sonra duran toplarda ne kadar iyi olacak bir muamma ama bu sorunu çözerse rahat gol bulabilir.
 
Hakan CELEP / Sporx

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!