comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

İşte Yıldırım'ın işaret ettiği bilirkişi raporu

13 Şubat 2014, Perşembe 13:35

F.Bahçe SK Başkanı Aziz Yıldırım, CNN'deki yayınında İstanbul 20.Ağır Ceza Mahkemesinin Bochum dosyasındaki şike şüphesi olan maçlarla ilgili bilirkişi raporu aldığını açıklayarak kendi dosyalarına bakan 16.Ağır Ceza Mahkemesine "Bizde neden yok?" göndermesi yaptı. 

F.Bahçe SK başkanı Aziz Yıldırım'ın CNN Türk'teki açıklamaları futbolun gündemine otururken başkan Yıldırım'ın "Mahkeme Bochum dosyasındaki şike şüphesi olan maçlarla ilgili bilirkişi rapor almış" iddiasının ardından o bilirkişi raporlarına ulaşıldı.

Başkan Yıldırım, 2009'da Bochum ve Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan ve İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen dosya konusunda mahkemenin şike şüphesi olan karşılaşmalarla ilgili bilirkişi raporuna başvurduğunu açıklayarak kendi dosyalarına bakan İstanbul 16.Ağır Ceza Mahkemesine üstü kapalı "bilirkişi raporu" göndermesinde bulundu.

Başkan Aziz Yıldırım, 3 Temmuz sürecinde ilk kez gündeme getirdiği konuyla ilgili "Bakın 2009'da Türkiye'de patlak veren bir Bochum davası vardı. Peki ne oldu orda? Mahkeme O Bochum dosyasındaki tüm maçlarla ilgili 3 tane doçentten bilirkişiden rapor istedi. O üç bilirkişi de tüm maçları inceliyor ve diyorlar ki bunların hiç birinde şike yoktur. Hata yapmış oyuncu içinde bu futbolun olağan akışında vardır hata yapmıştır gol olmuştur diyor. Bizim maçlarımızda kalecinin eline çarptı gol oldu şike vardır deniyor" açıklamasını yaptı.

Başkan Yıldırım, bu açıklamayla İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesinin benzer davayla ilgili bilirkişi raporuna başvurmasına karşılık kendi dosyalarına bakan aynı nitelikteki İstanbul 16.Ağır Ceza Mahkemesinin bilirkişi inceletmesi yapmamasını gündeme taşıdı.

O BİLİRKİŞİ RAPORUNA ULAŞTI

Başkan Yıldırım'ın ilk kez gündeme getirdiği Bochum dosyasına bakan İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nin elindeki davaya konu olan şike süphesi karşılaşmalarla ilgili bilirkişi tespiti istediği ve 7 aylık bir inceleme sonrası bilirkişi raporunun mahkeme başkanlığına teslim edildiği ortaya çıktı. Mahkemenin elindeki şüpheli maçlar konusunda 14.12.2011 tarihinde bilirkişiye başvurduğu, Yrd. Doç. Dr.Veysel Küçük, Yrd. Dç. Dr. Kamil Erdem ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mustafa Yorulmaz'lardan oluşan bilirkişi heyetinin de 29.6.2012 tarihinde iki sayfalık raporlarını mahkeme başkanlığına verdikleri belirlendi.

İŞTE O BİLİRKİŞİ RAPORU:  "ŞİKE KANAATİ OLUŞMADI"

İçlerinde Süper lig karşılaşmalarının da yer aldığı şüpheli maçlarla ilgili bilirkişi mahkeme başkanlığına verdiği iki sayfalık raporunun son bölümünde;

Sonuç olarak; tarafımızca yapılan incelemeler sonucunda mahkeme tarafından bilirkişi sıfatıyla tarafımıza gönderilen evraklar ve video kayıtları incelendiğinde hiçbir takım veya futbolcunun şike yaptığı kanaati oluşmamıştır" sözlerine yer verildi.

İşte adı Bochum davası olarak anılan ve 2010 yılıdan bu yana İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından devam eden davanın yargılamasında gözden kaçan o şok bilirkişi raporu:

"KONU: Mahkemece tarafımızdan istenen bilirkişi raporu.

AÇIKLAMALAR

14.12.2011 tarihinde tarafımıza teslim edilen yazılı ve göresl materyallere( 2 klasör gözlemci, temsilci, hakem raporları ve 9 adet DVD) ilişkin görüşlerimiz aşağıda belirtilmiştir.

Yapılan incelemeler neticesinde;

a- Tarafımıza teslim edilen gözlemci, temsilci, hakem raporlarındaki müsabaka sonuçlarıyla iddianamede adı geçen müsabakaların sonuçları arasında tutarsızlık ve çelişki tespit edilmemiştir. Bazı maçların görüntü kayıtlarının bulunmaması sebebiyle bu maçlarla ilgili herhangi bir teknik değerlendirme yapılamamıştır.

b- 03.01.2009 tarihinde oynanan Adıyamanspor - Türktelekom (3:4) ile25.12.2009 tarihinde oynanan Ceyhanspor - Batman Petrolspor (0:1) müsabakalarıyla ilgili hakem, gözlemci ve temsilci raporu klasörlerde bulunmadığı için teyit edilememiştir.

Yayıncı kuruluştan görüntüleri alınan 9 maç tarafımızdan izlenmiştir. Buna göre;

1- 08.12.2007 tarihinde oynanan ANKARAGÜCÜ - KASIMPAŞA (2:2 sonuçlanan) müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati tarafımızca oluşmamıştır.

2- 30.03.2008 tarihinde oynanan KASIMPAŞA- SİVASSPOR (0:4 sonuçlanan) müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, müsabakanın 2. ve 10. dakikalarında Sivasspor'un kaydettiği golller öncesi pozisyonlarda Kasımpaşaspor oyuncusu Fatih Akyel'in bireysel hataları tespit edilmiştir. Ancak futbol oyunun genel karakteristiği dikkate alındığında bir çok maçta atılan gollarin büyük bir kısmı yapılan hataların sonucunda gerçekleşmektedir. Bu nedenle Fatih Akyel'in davranışlarında şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

3- 19.04.2008 tarihinde oynanan BURSASPOR - KASIMPAŞA (1:0 sonuçlanan) müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

4- 04.04.2009 tarihinde oynanan ANKARASPOR - BURSASPOR (0:2 sonuçlanan) müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

5- 03.05.2009 tarihinde oynanan İBB - GENÇLERBİRLİĞİ (3:1 sonuçlanan) müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati tarafımızca oluşmamıştır.

6- 24.05.2009 tarihinde oynanan KOCAELİSPOR - İBB (2:3 sonuçlanan) müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

7- 29.05 2009 tarihinde oynanan HACETTEPE - KOCAELİSPOR (0:4 sonuçlanan) müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

8- 03.10.2009 tarihinde oynanan BEŞİKTAŞ - DENİZLİSPOR (1:0 sonuçlanan)
müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

9 – 04.10.2009 tarihinde oynanan ESKİŞEHİRSPOR - KAYSERİSPOR (0:1 sonuçlanan) müsabakasının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

TFF'ye gönderilen 04.08.2009 Tarihli şikayet dilekçesinde adı geçen müsabakalar incelenmiştir.

1- Yapılan incelemeler neticesinde iddianamede isimleri geçen 25.12.2008 tarihli CEYHANSPOR-BATMANSPOR(TFF 3.LİG) müsabakasını BATMANPETROLSPOR'UN 1-0 kazandığı, aynı tarihli BULANCAKSPOR-ÜNYESPOR maçını BULANCAKSPOR'UN 1-0 kazandığı 24.12.2008 tarihli TORBALISPOR-MUSTAFA KEMAL PAŞA SPOR maçında ev sahibi TORBALISPOR'UN 2-0 kazandığı tespit edilmiştir. İddianamaede bahsi geçen MEHMET VOLKAN TERLİK ve RIFAT ENGİZ'in ÜNYESPOR oyuncuları oldukları ve BULANCAKSPOR- ÜNYESPOR maçında görev aldıkları tespit edilmiştir. Bu olayla ilili şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

2- 09.03.2008 Tarihinde oynanan İSTANBULSPOR- GAZİANTEP B.Ş.BLD.SPOR maçında iddianamede adı geçen İSTANBULSPOR oyuncularından HAKAN KORKMAZ ilk 11de yer almış 57.dakikada skor 0-4 aleyhlerine iken oyundan çıktığı, ALİŞEN KANDİL'in ise müsabaka kadrosunda olduğu ve oyuna 36.dakikada girdiği tespit edilmiştir. Bu olayla ilgili şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

3- 28.01.2010 tarihinde NURETTİN GÜNAY'ın Bochum Emniyet Müdürlüğüne verdiği ifadede iddianamede belirtilen maçlarla ilgili yapılan tespit ve görüşle aşağıda belirtilmiştir;

a- İddianame kapsamında adı geçen 8.12.2007 tarihinde oynanan 2-2 biten ANKARAGÜCÜ- KASIMPAŞA maçının görüntü kaydı incelenmiş, şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

b- 09.12.2007 Tarihli MARDİNSPOR-ELAZIĞSPOR maçı 1-4 ELAZIĞSPOR lehine sonuçlanmıştır. 75.Dakikada durum 1-3 ELAZIĞSPOR lehineyken MARDİNSPOR futbolcusu ALİ KÖSE çift sarı karttan kırmızı kart görerek oyundan atılmış kalan dakikaları MARDİNSPOR 10 kişi tamamlamıştır. Bu olayla ilgili şikeye yönelik herhangi bir kurgulama kanaati oluşmamıştır.

c- Aynı tarihli DİYARBAKIRSPOR-İSTANBULSPOR maçı 3-0 DİYARBAKIRSPOR lehine sonuçlanmıştır.

d- 20.01.2008 tarihinde oynanan MALATYASPOR-MARDİNSPOR MÜSABAKASI 0-0 , 27.01.2008 tarihinde oynanan MARDİNSPOR - ESKİŞEHİRSPOR müsabakası 1-0 ESKİŞEHİRSPOR'un galibiyeti ile sonuçlanmıştır.

Sonuç: Tarafımızca yapılan incelemeler sonucunda mahkeme tarafından bilirkişi sıfatıyla tarafımıza gönderilen evraklar ve video kayıtları incelendiğinde, hiçbir takım veya futbolcunun şike yaptığı kanaati oluşmamıştır.

Saygıyla arz ederiz.
Yrd. Doç. Dr. Veysel Küçük, Yrd. Doç. Dr. Kamil Erdem, Yrd. Doç.Dr. Mehmet Mustafa Yorulmazlar"

Kaynak: Sporx


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!