comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Gözler UEFA'ya çevrildi

19 Ocak 2014, Pazar 10:35

Şike davasında Yargıtay'ın Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım'ın ceza kararını onaması sonrası gözler yeniden UEFA'da...

Yargıtay'ın kararı sonrası F.Bahçe Başkanı AzizYıldırım'ın ne kadar süre hapis yatacağı netleşti.

Daha önce 1 yıl cezaevinde kalan Yıldırım, 2 yıl 8 ay 7 gün daha cezaevinde kalacak.Dosya Yargıtay'dan kuryeyle İstanbul 16. Ağır CezaMahkemesi'ne ulaştıktan sonra infaz için düğmeye basılacak. İnfaz Savcılığı, karar kendilerine ulaşılır ulaşmaz Yıldırım ve diğer mahkumiyetionananlar hakkında yakalama kararı çıkaracak. Hukukçular, kararın sadece Aziz Yıldırım ve Olgun Peker liderliğindeki örgütler yönünden onandığını belirtti.

Sabah'ta yeralan haberlere göre; Hukukçular, suçu işledikten sonraki yargılama sürecinde pişmanlık gösterip göstermedikleri nazara alınmadan, mahkumiyet kararlarıverilmesi sebebiyle 12 kişinin hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin bozulduğunu belirtiyor. Dosyanın önümüzdeki hafta yerel mahkemeye ulaşmasınınardından hem infaz sürecinin hem de İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sürecininbaşlayacağına dikkat çekiliyor. İşte hukukçuların görüşleri...

ŞİKE DAVASINDA BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Avukat Rezan Epözdemir,Yargıtay kararı sonrası süreçle ilgili şunları söyledi: "Yargıtay 5.Ceza Dairesi'nin kısmi onama, kısmibozma kararından sonra cezası kesinleşen sanıklar açısından olağan kanun yolları tükendiğinden ve karar şeklen kesinleştiğinden infaz sürecibaşlayacaktır. Dosya ilk olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı CMK 308. Madde kapsamında itiraz yetkisini kullanıp 5.Ceza Dairesi'ndenkararı kaldırmasını isteyebilir. Daire, bu kararı kaldırmazsa dosya itiraz ile karar vermek üzere Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilebilir.

BAŞSAVCILIK İTİRAZ ETMEYECEKTİR

Yargıtay Cumhuriyet Baş- Savcılığı daha önce bu dosyaya vermiş olduğu tebliğnamede kararı kesinleşen veonanan sanıklar yönünden, onama istediğinden tebliğnamesini değiştirip itiraz hakkını kullanması teamüllerde karşılaştığımız bir durum değildir.Başsavcılığın itiraz etmesi, o zaman görmediği hukuka aykırılığı şimdi görmesi anlamına gelecektir ki bu da hukuken ve fiilen pek karşılaşılabilen birdurum değildir.

İNFAZ SAVCILIĞI 'YAKALAMA' YAPACAK

Daha sonra dosya İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek, bu mahkemecezası onanan sanıklar yönünden infaz savcılığına üst yazı ile durumu bildirecek, gereğinin ifasını talep edecektir. İnfaz savcılığı bu aşamada ikilibir tasnif yapma yoluna gidecek, 3 yıl ve altında ceza alan sanıklara tebligat gönderilecek, 10 gün içinde teslim olmaları aksi halde haklarındayakalama kararı çıkarılacağı bildirilecektir. 3 yılın üstünde ceza alan sanıklar hakkında ise direkt yakalama kararı çıkartılacaktır. Bu süreçnormalde tebligat hükümleriyle birlikte 2.5-3 ay sürerken kamuoyunun ilgisine mazhar olmuş dosyalarda süreci hızlandırabilmek için memur eliyletebligat ve dosyaların gönderilme işlemleri yapılmaktadır. Şahsen bu durumun sanıklar arasında eşitlik ilkesine aykırı olacağı kanaatindeyim."

'ŞİKE'YE AYM YOLU AÇIK

"Sanıkların ve sanık avukatlarının CMK 308'deki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz yetkisinikullanması talebi dışında, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ve yargılamanın yenilenmesine dair olağanüstü kanun yolu hakları da vardır. Bubaşvurular infaz sürecini durdurmaz. Ancak talepler kabul edilirse veya CMK madde 312'ye göre tedbiren infazın durdurulmasına karar verilebilir.Kamuoyunda yazılanların aksine 5215 sayılı kanunun 107. Maddesine göre, örgütlü suçlarda şartlı salıvermede adi suçlardan farklı olarak, 2/3 değil 3/4olduğundan, Aziz Yıldırım'ın hakkındaki 6 yıl 3 aylık hapis cezasına dair mahkumiyet kararınkesinleşmesi ile tutuklu olarak kaldığı sürenin mahsubu ve 5215 sayılı kanunun 105-A maddesi uyarınca, denetimli serbestlikten de yararlanması halinde2 yıl 8 ay 7 gün cezaevinde kalması söz konusu olacaktır."

ÖMÜR BOYU HAK MAHRUMİYETİ Mİ?

Şike davasında Yargıtay'ın ceza kararınıonaması sonrası gözler yeniden UEFA'da... Bilindiği üzere UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçeve Beşiktaş kulüplerinin cezalarını açıklarken, dosyalarda adı geçen kişilere cezavermemiş, daha sonra açıklanacağı belirtilmişti. Başta Aziz Yıldırım olmak üzere, maç sonuçlarını şike ve teşvikle etkilemeye çalışan tüm isimlere spordan ömür boyu men cezasının geleceğiöğrenildi. UEFA Disiplin Komitesi'nin konuyla ilgili kararını bir kaç hafta içinde vereceği kaydedildi.

TOPUK YAYLASI'NA YAKIN OLSUN

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ıncezasının onaylanmasının ardından gözler kalan cezasını hangi cezaevinde çekeceğine çevrildi. Başkan Yıldırım'ın Tekirdağ Saray ya da Düzce'de kısabir süre sonra hizmete açılacak Çilimli T Tipi cezaevlerinden birinde hükmünün infaz edilmesini istediği öne sürüldü. Çilimli, Aziz Yıldırım'ın yapılması için büyük çaba sarfettiği Fenerbahçe'nin Topuk Yaylasındaki tesislerine de oldukça yakın...


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!