comScore

Beşiktaş Beşiktaş

'Çilek milek anlamam, ama Ronaldinho...'

02 Ağustos 2013, Cuma 18:05

Beşiktaş'ta kaptanlık pazubandını Fernandes'e devreden deneyimli futbolcu İbrahim Toraman açıklamalarda bulundu.

Beşiktaşlı İbrahim Toraman, "Yönetimin ve hocanın önüne açmak için kaptanlık görevini bıraktığımı açıkladım" dedi.

İbrahim Toraman yaptığı açıklamada, kaptanlık görevini bırakmasının nedenlerini ve gelecek sezonla ilgili beklentilerini anlattı.

Teknik direktör Slaven Biliç ile yaptığı görüşmenin ardından doğru karar verdiğini düşündüğünü dile getiren Toraman, "Sonuçta hoca ile yaptığım konuşmada, kaptanlık konusunda birtakım düşünceleri olduğunu, bazı şeylerin kesin ve net olmadığını gördüm. Ben de onlara kolaylık sağlamak ve daha rahat hareket etmeleri açısından kolaylık gösterdim" dedi.

Teknik direktör Biliç ile yaptığı görüşmenin ardından gelen sorular üzerine basın mensuplarına kaptanlığı bıraktığını açıkladığını hatırlatan Toraman, konunun çok fazla uzatılmaması gerektiğini belirterek, "Kimi uygun görüyorlarsa, kim bunu onların istediği gibi yapabilecekse, onları iyi temsil edecekse onun olması lazımdı. Biz de en iyi şekilde yardımcı oluruz destekleriz. Önemli olan Beşiktaş başarıya nasıl gidecekse öyle olsun" diye konuştu.

Ronaldhino transferi

Brezilyalı ünlü futbolcu Ronaldinho'nun transferinin basında, "Beşiktaş'a bir çilek gerekli" şeklinde değerlendirildiğini ifade eden Toraman, şunları söyledi:

"Çilek milek ben onlardan pek anlamam. Onun yerine yıldız bir oyuncu diyelim, dünya çapında. Benim her zaman düşüncem, mentalitem ve futbol oyun anlayışım, futbolun takım oyunu oluşudur. Futbol takımında bireylerin tek başına bir şey yapacağına inananlardan değilim. Takım olduğunuz zaman o yıldızlar daha çok ön plana çıkıyor. Futbol 18-20 kişilik bir iştir. Bir kişi, bir takımı tek başına şampiyon yapamaz veya başarılı kılamaz. Tüm etkenlerin biraraya gelmesi lazım ki öyle olsun. Ama Ronaldio büyük bir isim."

Ronaldinho'ya kimsenin yanlış bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Toraman, ünlü futbolcunun Beşiktaş'a renk katacağını, taraftar açısından da takıma bir hava getireceğini vurguladı.

"Gördüğüm en yoğun kamp oldu"

Almanya'da yaptıkları 10 günlük kampın ardından Avusturya'da da 17 gün kamp yaptıklarını anlatan Toraman, "Son yıllarda gördüğüm en yoğun kamp oldu" dedi.

Kamp döneminin her zaman önemli olduğuna işaret eden Toraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni transferler var, teknik ekip yeni. O yüzden herkesin aynı ortamda buluşup kaynaşması birbirini tanıması açısından çok iyi bir ortam oldu. Ama koşullara baktığımız zaman çok uzun olması, 18-19 gün. Bir de bunun öncesi 10 gün Almanya'da yaklaşık bir ay kamp süresi oldu. Kampın sonlarına doğru özellikle sıkıcı oluyor. Havaların sıcaklığı çalışma ortamını biraz etkiliyor. İyi bir kamp dönemi geçirmeye çalıştık. Her şey yeni olduğu için yavaş yavaş bu ortamın iyiyi doğru gittiğini düşünüyorum."

"Geçen sezon başarısız değildik"

Geçen sezonla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Toraman, "Geçen sezon için şunu söyleyebilirim. Beklentilere göre başarılı ama Beşiktaş'ın hedeflerine göre başarısız bir sezon geçirdik. Geçen yıl doğru dürüst transfer yapılmadı, genç bir kadro vardı. Ama biz çok iyi bir dayanışma örneği gösterdik. Çok iyi bir birlik ve beraberlik sağladık. Ligi beklenilmeyen bir yerde bitirdik açıkçası. Sezon başına bakıldığı zaman, geçen yılın başına bakıldığında o performans beklenmiyordu. Ama Beşiktaş'ın her zaman gerçek hedefi şampiyonluktur. Eğer şampiyon olmuyorsanız başarısızlıktır. Bir de olayın bu tarafı var" diye konuştu.

Geçen sezon defansif sıkıntıların olduğunu anlatan Toraman, "Ama diğer taraftan da çok çoşkulu bir oyun vardı. Çok pozisyona giren, çok gol atan, taraftarın hatta rakip taraftarların da sempatisini çeken bir futbol vardı. Agresif ve istekli coşkulu oynayan bir takım vardı. Bunların artılarını eksilerini değerlendirmek gerekir. Basın gözüyle bakmamak lazım dışarıdan. İnsanların bunları iyi etüd edip ona göre katkı yapması gerekir. Geçen yılın eksiklerini biliyorsunuz. Onları kapatacak şekilde transferler yapılır, artılar ortaya konur. İnşallah bu yıl geçen yılki eksikleri görmeyiz iyi yaptığımız şöylerin üstüne daha da çıkarak iyi bir takım olur" şeklinde konuştu.

- Kamp sürecindeki hazırlık maçları

İbrahim Toraman kamp sürecindeki hazırlık maçlarına ilişkin de düşüncelerini şöyle açıkladı:

"Beşiktaş'ın hedefi her zaman yukarılarda olmaktır. Şampiyonluk yolunda oynamak, şampiyon olacak bir takım yaratmaktır. Zor maçlar oynadık. Skorlara çok fazla bakmıyorum açıkçası. Galip gelmişsin, berabere kalmışsın veya mağlup olmuşsun. Bu sene geniş bir kadro var. Rekabet yüksek. Bunun bir avantajını görebiliyoruz. Herkes daha sıkı çalışabiliyor. Formayı kapabilmek adına yeni gelen transferlerimiz var, onlar kendini göstermek istiyorlar. O açıdan bir rekabet ortamı var. 'Oyun olarak çok iyi bir seviyede misiniz' derseniz, şu anda değiliz. Bu da normal. Sezonun başlamasına hemen hemen 2,5-3 hafta var. "

Yeni transferler

Yeni transfer edilen futbolcularla aralarında bir kopukluk olmadığını ifade eden Toraman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada her zaman iyi bir ortam oluşmuştur. Dışarıdan gelen hiç kimsenin bir zorluk veya yabancılık çektiğini düşünmüyorum. Çünkü hemen kaynaşma ortamına geçip onları içimize alıyoruz. Hiç sıkıntı ve yabancılık çekmiyorlar. İyi bir ortam oluşuyor. O yüzden yeni gelen arkadaşlarımız 'şanslılar' diyebilirim. Bu yeni transfeler de hepsi birbirinden değerli, kaliteli oyuncular. Genç oyuncular. İnşallah onlar çok çalışır . Beşiktaş formasını giymek kolay değlidir veya giyip onu taşımak daha da zordur. İnşallan ona layık olurlar.

Yeni trasferlerle ilgili bir şey söylemem doğru olmaz. Benim de tabii ki kişisel fikirlerim var ama başımızda teknik bir ekip var. Onların görüşleri doğrultusunda belli bir planlama yapılıyor. 'Şu anda hazır mısınız' derseniz, şu anda hazır değiliz. Oynadığımız hazırlık maçlarında hem fizik hem de kondisyon olarak hem de oyun anlayışı olarak hazır değiliz. Ama dediğim gibi ligin başlamasına kadar hazır olacağımıza inanıyorum."

"Hedefimiz şampiyonluk"

Yeni sezon başında hiçbir zaman net konuşulamayacağını belirten Toraman, "Ancak büyük takımların hedefi şampiyonluktur. Şampiyon olamazsan başarısızsınızdır. Geçen seneyi değerlendirirsek, çok çalıştık, çok çabaladık ama sezon sonunda şampiyon olamadığınız zaman yapılanların hiçbiri insanların kafasında kalmıyor. Beşiktaş'ın hedefi şampiyonlukur. Biz bu yolda maücedele edeceğiz. Hedefimiz şampiyonluk. Bütün gücümüzle takım olarak herkes elinden geleni yapıp, o yolda ilerlemeye çalışacağız" dedi.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!