comScore

Beşiktaş Beşiktaş

Kartal, Şenol Güneş ile uçuyor

28 Aralık 2015, Pazartesi 13:10
Kartal, Şenol Güneş ile uçuyor

Süper Lig'in ilk yarısını lider tamamlayan Beşiktaş, Şenol Güneş yönetiminde adeta parlıyor.

Spor Toto Süper Lig'de 2015-2016 sezonuna teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde başlayan ve devre arasına 41 puanla lider giren Beşiktaş, ilk yarı boyunca gösterdiği performansla büyük beğeni topladı.

Geride kalan sezonun son bölümünde arka arkaya yaşadığı puan kayıplarıyla çok yaklaştığı şampiyonluğu Galatasaray'a kaptıran Beşiktaş, ligin sona ermesiyle teknik direktör değişikliğine gitmiş ve Hırvat çalıştırıcı Slaven Bilic'in yerine Şenol Güneş'i takımın başına getirmişti.

Yeni sezon öncesi verimli bir hazırlık dönemi geçiren ve yaptığı nokta transferlerle dikkati çeken siyah-beyazlı ekip, iyi başladığı ilk yarının sonunu da iyi getirdi.

Beşiktaş, ligin ilk yarısında 13 galibiyetin yanı sıra ikişer beraberlik ve yenilgi alırken, 41 gol atıp, kalesinde 18 gol gördü ve 41 puanla zirvede yer aldı.

- 11 sezon sonra ilk yarıyı lider tamamladı

Spor Toto Süper Lig'in 17. haftasında Torku Konyaspor'u 4-0 geçen Beşiktaş, 11 sezon sonra ilk yarıyı lider tamamladı.

Ligde 17 haftalık periyot sonunda 41 puana ulaşan siyah-beyazlı ekip, son şampiyonluğunu yaşadığı 2008-2009 da dahil son 11 sezonda ilk yarıları lider bitirememişti.

Beşiktaş, ligde son olarak teknik direktör Mircea Lucescu yönetiminde 2003-2004 sezonunun ilk yarısını 43 puanla lider noktalamıştı.

- 5. kez 40 puan barajı aşıldı

Beşiktaş, ilk yarılar itibarıyla lig tarihinde 5. kez 40 puan barajını aştı.

Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde 17 maç sonunda 41 puana ulaşan siyah-beyazlı ekip, eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, son yıllardaki ismiyle Süper Lig'de 5. kez 40 puanın üstüne çıktı.

Beşiktaş, 1987-1988'de 42, 1988-1989'da 44, 2002-2003'te 41 ve 2003-2004'te ise 43 puan toplamıştı.

Beşiktaş, 40 puanı aştığı sezonlar içinde sadece 100. yılını geçirdiği 2002-2003 sezonunda şampiyonluğa ulaştı. Diğer 3 sezonda ise 2 kez Fenerbahçe, bir kez de Galatasaray şampiyonluk sevinci yaşadı.

- 2000'li yıllardaki en golcü 3. ilk yarı performansı

Beşiktaş, teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde 2000'li yıllardaki en golcü üçüncü ilk yarı performansını sergiledi. 

Sezonun ilk yarısını 41 golle tamamlayan siyah-beyazlı ekip, devre arasına 42 golle girdiği 2003-2004'ten bu yana en çok gol attığı 17 haftalık periyodu yaşadı.

Beşiktaş, bu sezonla birlikte 2000'li yıllarda 4 kez ilk yarıları 40 gol ve üzerinde tamamlarken, söz konusu dönemde en çok gol attığı sezonu 2001-2002'de (45 gol) yaşadı.  

- Dörder maçlık 2 galibiyet serisi

Beşiktaş, Süper Lig'in ilk yarısında dörder maçlık iki galibiyet serisi yakaladı.

Ligin ilk 5 haftasında 3 galibiyet alan siyah-beyazlı ekip, 6. haftadaki Fenerbahçe derbisiyle başlayan seride, sırasıyla Eskişehirspor, Çaykur Rizespor ve Antalyaspor'u mağlup etti.

Beşiktaş, ilk yarının son bölümünde de sırasıyla Kayserispor, Galatasaray, Osmanlıspor ve Torku Konyaspor'u yendi.

Bu sezonki ilk puan kaybı, 2. haftada sahasında Trabzonspor'a mağlup olduğu maçta gelen siyah-beyazlı ekip, 5. haftada Gençlerbirliği ve 10. haftada da Kasımpaşa ile berabere kaldı.

Beşiktaş, ilk yarıdaki son puan kaybını ise 13. haftada sahasında Akhisar Belediyespor'a yenilerek yaşadı.

- Deplasman performansı parmak ısırttı

Beşiktaş, Süper Lig'in ilk yarısında deplasmanda aldığı sonuçlarla dikkati çekti.

Sezonun ilk yarısında 8 deplasman maçına çıkan siyah-beyazlı ekip, bunların 7'sini kazanırken, sadece birinde sahadan beraberlikle ayrıldı, 22 puan topladı. Beşiktaş bu mücadelelerde rakip fileleri 23 kez havalandırırken, kalesinde ise 8 gol gördü.

Siyah-beyazlı ekip, iç sahada çıktığı 9 müsabakada ise 6 galibiyet, bir beraberlik ve iki yenilgiyle 19 puanı hanesine yazdırdı. Beşiktaş, söz konusu karşılaşmalarda 18 gol atarken, kalesinde 10 gole engel olamadı.

- Sakatlıklarda azalma oldu

Beşiktaş, Süper Lig'in ilk yarısında sakatlıklar konusunda son yıllara oranla çok daha iyi bir dönemi geride bıraktı.

Geçen sezondan sakatlığı bulunan Veli Kavlak'ın yanı sıra sezon öncesi hazırlık kampında ciddi bir sakatlık geçiren Tolgay Arslan'dan ilk yarıda yararlanamayan siyah-beyazlı ekip, buna karşın düzenli forma giyen diğer oyuncularında uzun süreli kayıp yaşamadı.

Beşiktaş'ta ilk yarı boyunca Jose Sosa, Dusko Tosic, Oğuzhan Özyakup, Gökhan Töre, Ersan Adem Gülüm ve Tolga Zengin, yaşadıkları sakatlıklara rağmen kısa sürede takıma dönmeyi başardı. 

Öte yandan bu sezon sadece Ziraat Türkiye Kupası'nda Kardemir Karabükspor'la oynanan maçta forma giymesine rağmen Beşiktaş'ın gelecekte çok şeyler beklediği isimlerin başında gelen genç futbolcu Eslem Öztürk'ün, sakatlığı siyah-beyazlı camiayı derinden üzdü.

Osmanlıspor ile yapılan 21 yaş altı maçında sağ diz ön çapraz bağları kopan ve ameliyat edilen 18 yaşındaki futbolcu, sahalardan uzun süre ayrı kalacak.

- Vodafone Arena bekleniyor

Beşiktaş, Süper Lig'de sezonun son bölümlerinde iç saha maçlarını yeni stadında oynamak istiyor.

Vodafone Arena'nın yapımı nedeniyle üç sezondur evindeki karşılaşmaları farklı statlarda oynamak zorunda kalan siyah-beyazlı ekipte yeni sezon öncesi hedef, "şampiyonluk kupasını yeni statta kaldırmak" olarak belirlenmişti. 

Dolmabahçe'deki stat inşaatı son hızıyla devam ederken, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, ikinci yarının ilk 3 maçını Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynayacaklarını açıkladı.

Siyah-beyazlı yönetimden stadın bitişiyle ilgili herhangi bir tarih verilmese de Beşiktaş'ın, nisan ayı ortaları gibi iç saha maçlarını Vodafone Arena'da oynamaya başlaması bekleniyor.

- Devre arası kale ve stopere takviye

Beşiktaş, ara transfer döneminde kale ve stoper mevkilerine takviye yapmayı planlıyor.

Sezon başında Mario Gomez, Ricardo Quaresma, Luiz Rhodolfo, Andreas Beck ve Dusko Tosic'i kadrosuna katan siyah-beyazlı ekipte teknik direktör Şenol Güneş, ara transfer döneminde kaleye ve stopere birer oyuncu almak istediklerini söyledi.

Beşiktaş yönetimi, özellikle UEFA Avrupa Ligi'nde Sporting Lizbon ile oynanan maçın ardından kaleci konusunda arayışlarını artırırken, siyah-beyazlı ekibe devre arasında en az 2 oyuncunun dahil edilmesi hedefleniyor. 


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!