comScore

Beşiktaş Beşiktaş

Zago, Ronaldo, Ahmet'ten sonra kıyamet!

03 Şubat 2014, Pazartesi 10:35

Beşiktaş, 100'üncü yıl şampiyonluğundaki Zago-Ronaldo-Ahmet Yıldırım üçlüsünden sonra her yıl stoper transferi yapmasına rağmen defansta bir türlü aradığını bulamadı.

Lucescu'nun 3-5-2 sisteminde, geri üçlüde oynayan Zago, Ronaldo ve Ahmet Yıldırım defansif ve ofansif becerileri ile taraftarın sevgilisi olmuştu.

Özellikle Zagove Ronaldo'nun uyumuna duyulan özlem devamlı dile getirilip defans hattında hep bu tarz bir ikili arandı. Sonraki sezonlarda defansın göbeğindesürekli farklı ikililer deneyen siyah beyazlılar bu süreçte 16 stoper transfer ederken, Galatasaray'dan kiralanan Dany bu mevkideki 17. futbolcu oldu.

STOPERLER SÜREKLİ TARTIŞILDI, SÜREKLİ ELEŞTİRİLDİ

Beşiktaş'ın stoper transferlerinde ödediği ücretler ve alınanfutbolcuların kalitesi ise hep tartışma konusu oldu ve hala da tartışılmaya devam ediyor. Zapotocny,Schildenfeld, Ferrari, Diatta gibi isimlere verilen rakamlar şampiyonluk yarışından uzaklaşılmayabaşlandığı andan itibaren kongrelerde ve divan toplantılarında sürekli gündeme getirildi.

YILDIRIM DEMİRÖREN DÖNEMİNDE 13 STOPER

Yıldırım Demirören'in başkanlığı ile başlayan 2004 yılından itibaren sürekli artan borçlar içindestoperlere ödenen paralar pek de yabana atılacak rakamlar değil. 2012 yılında görevi 580 milyon lira borç ilebırakan Demirören, görev yaptığı 8 yıl içinde 84 futbolcu transfer edip rekor kırarken bunların 13'ü stoper transferiydi. Demirören zamanında şustoperler alındı:

Mustafa Doğan, Çağdaş Atan,İbrahim Toraman, Koray Avcı, Kürşat Duymuş, Baki Mercimek, Lamine Diatta, GordonSchildenfeld, Tomas Sivok, Tomas Zapotocny, Matteo Ferrari, Ersan Gülüm ve EgemenKorkmaz.

DEMİRÖREN STOPERLERE 110 MİLYONTL HARCADI

Mustafa Doğan, BakiMercimek, Lamine Diatta ve Egemen Korkmaz'ı bedelsiz transfer eden Demirören, diğer 9 futbolcu için kulüplerine 21.3 milyon Euro bonservis ödedi.Yaklaşık 60 milyon liralık bir rakamı da futbolcuların kendisine ödeyen Demirören'in bıraktığı 580 milyon liralık borç içinde sadece stoperlere ödenen rakam toplamda 110 milyon lirayı buluyor.

Demirören dönemindeki 580milyon liralık borç içinden diğer branşlar düşüldüğünde futbol takımı için stoperlere ödenen rakamların payıhiç de azımsanacak bir düzeyde değil.

MATTEO FERRARI EN PAHALI STOPER

Bonservis ücreti ödenerek alınan stoperlerden Matteo Ferrari'nin çok ayrı bir yeri var. Zira, MatteoFerrari hem Türk futbolu, hem de Beşiktaş tarihinin en pahalı stoperi olma özelliğinitaşıyor ve hala da Beşiktaş'tan aylık ücret alıyor.

FERRARI'YE 2 YIL İÇİN ÖDENEN BEDEL 50 MİLYON LİRA

Siyah beyazlılar Ferrari'yi 2009 yılında İtalya'nınGenova takımından 4.5 milyon Euro bonservis bedeli ile kadrosuna kattı. 4 yıl olarak imzalanan anlaşma, bir anlamda Türk futbol tarihinin "Bir stopereödenecek en yüksek ücret" sürecini de başlatmış oldu. 2 sezon sonra takımdan ayrılan Ferrari, Beşiktaş aleyhine CAS'ta dava açtı ve siyah beyazlı kulüpten 8 milyon Euro daha almaya hakkazandı. Beşiktaş'ta oynadığı 2 yılda 5 milyon Euro kazanan Ferrari, taksitler halinde almaya devam ettiği 8 milyon Euro birlikte yıllığı 6.5 milyon Euro'ya gelmiş oldu.Yani Ferrari'ye bonservisi dahil 2 yıl için ödenen toplam rakam yaklaşık 50 milyon lirayı buldu.

FİKRET ORMAN 1.5 SEZONDA 4 STOPERALDI

Yıldırım Demirören'den sonra görevi devralan Fikret Orman ise 1.5 sezonda 3 stoper transfer etti. Aynı zamanda altyapıdan Atınç Nukan da A takıma alındı. Geçtiğimiz sezon Egemen Korkmaz ile yollarını ayıran başkan Fikret Orman'ın ilk stoper transferi Julien Escudeoldu. Önder Özen'in Sportif Direktörlüğe gelmesi ile sezon başında Pedro Franco'yu kadrosuna katan Beşiktaş'ın, Fikret Orman dönemindeki sonstoper transferi ise Galatasaray'dan kiralanan Dany Nounkeu. Bu futbolcular içindesadece Pedro Franco için 2.4 milyon Euro bonservis bedeli ödendi. Escude'ye iki yıl için 5.5 milyonlira verilirken, Dany'e ise yıl sonuna kadar 1.8 milyon lira ödenecek.

Dany ile birlikte Beşiktaş'ın şu andaki stoper sayısı da (İbrahim Toraman ile birlikte) 6 oldu. Bu futbolcularise, Pedro Franco, Escude, Ersan Gülüm, Sivok, Dany ve kadro dışı olan İbrahim Toraman. 10 yılda 17 stoper transfer eden Beşiktaş'ta İbrahim Toraman'ın bu süredetakımda devam eden tek futbolcu olması da ilgi çeken başka bir ayrıntı. 2004 yılında YıldırımDemirören tarafından Gaziantepspor'dan transfer edilen Toraman, 10 yılda takımkaptanlığına kadar yükseldi ve şimdi de kadro dışı.

DANY TRANSFERİNE TEPKİ BÜYÜK

Siyah beyazlı taraftarlar, Dany transferinin gündeme geldiği 20 gün öncesinden bu yana,''Galatasaray'ın istemediği bir futbolcuyu alacağımıza İbrahim Toraman'ı affedelim'' diyerek adetaisyan ediyor. Taraftarlar, Demirören zamanında başlayan rakiplerinin istemediği futbolcuları alma geleneğinin Fikret Orman döneminde de devam ettiğini belirterek, sosyal medya ve forumlar aracılığı ile tepkilerinigösteriyor. Fikret Orman ve yönetimi ise bütün uğraşlarına rağmen Toraman'ı affetmeyen ÖnderÖzen-Slaven Biliç ikilisinin ısrarına dayanamayıp, Galatasaray'dan Dany'i alaraktakıma 6. stoperi kazandırmış oldu.

STOPERLERE 10 YILDA 130 MİLYON LİRA HARCANDI

Escude, Pedro Franco ve Dany'eödenen ve ödenecek ücretler de eklendiğinde Beşiktaş'ın son 10 yılda stoperler içinharcadığı rakam 130 milyon lirayı buluyor. Zago-Ronaldo ikilisinden sonra 17. stoperi kadrosuna katan ve yaklaşık 130 milyon lira harcayan Beşiktaş'ın, defansın göbeğindeki ideal ikiliyi bulma çalışmalarının Danny ile son bulupbulmayacağını ise zaman gösterecek.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!