comScore

Dünya sonu Terim

24 Kasım 2014, Pazartesi 17:22

Yazarımız Hüseyin Özkök, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in FIFA  Weekly röportajını analiz etti.

FutbolArena Analiz - Türkiye Futbol Direktörü ve tabii ki Milli Takım'ın da teknik direktörü olan Fatih Terim, tarihin en kolay Avrupa Şampiyonası elemelerinde daha ilk 3 maç sonrası havlu atmamızın ardından dikkatleri üzerine toplamış olmalı ki FIFA tarafından haftalık olarak yayınlanan FIFA Weekly dergisine kapak olmuş. Dergi bu bağlamda Türk futbolu hakkında bir analize yer verilirken kendisi ile de bir röportaj da yapmış. 
 
Röportajın bir yerinde Fatih Terim'in Avrupa Şampiyonası elemeleri ile ilgili bir soruya verdiği cevap tüm medyada yer aldı. Ne demişti Terim:
“Belki kalan maçlarımızın tümünü kazanırız kim bilir. Eğer elemeleri geçemezsek bu dünyanın sonu olmaz. Bununla başa çıkabilmeliyiz Ben her turnuvada final oynayacak yeni bir takım yaratmak üzere buradayım. Bu sürecin de zamana ihtiyacı var” Dünya sonu bir söylem. Açıkçası ben bu röportajı doğrudan FIFA Weekly'den okuduğumda gözlerime inanamadım. Terim'in verdiği cevabı neresinden tutsanız elinizde kalıyor. 
 
Sırayla gidelim. “Avrupa Şampiyonasına katılamamak dünyanın sonu değil” lafını ele aldığınızda eğer mantıklı bir insansanız spor konusunda zaten hiçbir şeyin dünyanın sonu olmadığını bilirsiniz. Ama futbolu sadece kendi dinamikleri ile ele aldığınızda bu turnuvaya gidememek dünyanın sonunun sonudur. Bakın geçen hafta Bild gazetesi “Türk futbolunun çöküşü” manşetli analizinde bu konuda ne yazmıştı. 
 
“EURO 2016'ya kim katılamazsa ya çok şeyi yanlış yapmıştır ya da o takım bir futbol cücesidir. Kalifiye olmak artık hiç olmadığı kadar kolay. Finallere katılacak takım sayısı 16'dan 24'e çıkartıldı. Dokuz grup birinci ve ikincisi ile en iyi üçüncü doğrudan finallere kalacak. Geriye kalan 8 üçüncü ise play-off turu ile bir şans daha elde edecekler.Kolay değil mi? Ama Türkiye için değil. Daha 3 maç oynandıktan sonra görünen manzara Türkiye'nin Fransa 2016 fırsatını bir kez daha kaçırdığını gösteriyor” demiş Bild. 
 
Türk futbolu ne kadar kötü durumda olursa olsun elemelerden en kötü 3. olarak çıkabilmeli. Eğer bu başarılamıyorsa tamamen iflas edip dükkanı kapatacak durumdayız demektir. Eğer Fatih Terim 1 yıldan fazla görevdeyse bu sürede böyle iddialı bir teknik adamla en azından elemelerde en kötü üçüncü olacak duruma gelebilmeliydik. “Yeni takım yaratıyorum, bununla başa çıkabilmeliyiz” demek işi kurtarmaz. Türk Milleti her turnuvayı TV'den seyretmekle başa çıkmaya çalışmaktan bıktı artık.
 
Fatih Terim diyor ki, “ben tüm turnuvalarda final oynayacak yeni bir takım yaratmak üzere buradayım” Hangi büyük futbol ülkesinin takımı her turnuvada final oynama şansını yakalamış da bu takım gelecekte Türkiye olacak. Tamamen ütopik ve içi boş bir iddia. Bunun için de zamana ihtiyacı varmış Sayın Terim'in. Siz ilk önce her turnuvaya gidecek bir takım yaratın her turnuvada final oynayacak takım yaratmak da eksik olsun, razıyız. Fatih Hoca şu anda 61 yaşında. Daha önce de 2 kez Milli Takım'ın başına geldi. Daha önce geldiğinde bir düzen kuramadığı için bugün bu durumda olan Türk futbolu şimdi daha kötü durumdayken nasıl ve hangi sürede her turnuvada final oynayacak duruma gelecek merak ediyorum doğrusu. Silahların çekildiği, mağdurların dışlandığı, futbolcunun sahayı terk ettiği bir takımda bunu nasıl başaracak?
 
Fatih Terim eğer gerçekten bir şeyler yapmak istiyorsa ilk olarak biran önce Milli Takım Teknik Direktörü sıfatından vaz geçip yalnızca Futbol Direktörü olmalıdır. Bu işi Almanlar Matthias Sammer ile yaparak bugünlere geldiler. Almanya Futbol Federasyonu DFB'nin Spor Direktörü olan Sammer, hem alt yapıyla uğraştı diğer yandan da ilk önce Klinsmann sonra da Löw ile koordineli bir şekilde çalışarak başarıya ulaştı. TFF'nin seçtiği modelle fazla uzağa gitmek bana göre mümkün değil. Fatih Terim artık saha içini başkalarına bırakıp konsantrasyonunu saha dışına vermelidir. Türkiye Milli Takımı'nı çalıştıracak insan bulunur o da TFF'de merak etmesinler. Eğer amaç gerçekten yeni bir takım yaratmak ise!
 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!