comScore

Galatasaray Galatasaray

G.Saray'ın Avrupa vizyonu da erozyona uğradı

24 Ekim 2014, Cuma 14:50

Hepiniz biliyorsunuz. Galatasaray Teknik Direktörü Cesare Prandelli, Dortmund karşılaşması sonrası yapılan basın toplantısında sorulan her sorunun cevabının sonunda tek amaçlarının 4. yıldızı takmak olduğunu belirtti.

Hüseyin Özkök | FutbolArena

Şöyle bir düşünün. Türk futbol tarihinde Şampiyonlar Ligi'ne kalan ilk kulübün takımını çalıştırıyorsunuz. Öyle ki o takım 1993 yılında Şampiyonlar Ligi statüsünde değişiklik yapılmasına neden olmuş, bunun yanında Türkiye'de Şampiyonlar Ligi'nde en fazla yer alan takım olarak her sene ana hedefini bu dev organizasyona katılıp başarılı olmak olarak belirlerken Türkiye Ligi'ni sadece bir araç olarak görmüş. En dar ve vasat kadrolarlar çeyrek finallere ulaşmış, Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı finale kalıp finali zorlamış. Müzesinde UEFA Kupası ve Süper Kupa zaten var. 

Kulübün kuruluş amacındaki felsefeyi falan da saymıyorum.

Bir teknik direktör Şampiyonlar Ligi maçı basın toplantısında yeri geldiğinde esas hedeflerinin lig olduğunu söyleyebilir. Ama bunu her cevabında tekrarlarsa böyle bir büyük ve Avrupa başarıları dillerden düşmeyen kulübün şu andaki felsefesinde ciddi bir sorun var demektir.

Ünal Aysal'ın Prandelli'ye “sadece lig şampiyonu ol yeter” dediğini Prandelli'nin söylemlerinden anlıyoruz. İtalyan Hoca'nın bunu sürekli dile getirmesinin tek nedeni “başarısız sonuçların sorumlusu ben değilim benden istenen tek şey ligde şampiyonluk yani 4. yıldız” algısını yerleştirmek. Böylece Avrupa ve belki Türkiye Kupası'nda başarısız sonuçlar sonrası elinde sürekli kullanacağı bir enstrüman olacak. Ama Galatasaray gibi bir kulüpte bu böyle olsa bile bu derece üstüne basa basa dillendirilemez.

Ünal Aysal ve Galatasaray yönetimine şu soruyu sormak lazım.Geçen sezon takımınız 4. yıldız için tek aday değil miydi? Neden asıl o zaman verilmesi gereken önem verilmedi? Şampiyon olsanız hem 4. yıldızı ilk takan takım olacak hem de Fenerbahçe'nin de 20-18 önüne geçecektiniz. 4. yıldızın önemini ancak Fenerbahçe 19-19 yapınca mı fark ettiniz? Yoksa “ya Fenerbahçe bu sezon da şampiyon olur bizi geçerde ve 4. yıldızı ilk takan takım olursa” korkusuna mı kapıldınız. ‘Pasta kalıbına' girilerek yapılan şovların tek amacı bu muydu? Peki bu ligde Beşiktaş şampiyon olursa o zaman gelecek yıl da tek hedefiniz Avrupa'yı yine unutup 4. yıldızın peşinden koşmak mı olacak?

Bu söylem ve eylemlerden anlaşılacağı gibi Ünal Aysal ve yönetimleri sadece mali yıkıma neden olmamış ayrıca Galatasaray'ın Avrupa vizyonunu daerozyona uğratmışlardır. Takımın teknik direktörü maç sonunda Galatasaray'ın taraftarının maç öncesi yaptığı bence tribün tarihinin en anlamlı şovunu tamamen hiçe sayan, bırakın Galatasaray'ı hiçbir büyük bir kulübe kesinlikle yakışmayacak, açıklamalar yapmış kulübün felsefesinin nereden nereye getirildiğini ortaya koymuştur.

Şarkılarında “gerçekleri tarih yazar tarihi de Galatasaray” olan Avrupa Fatihi lakaplı bir kulüp asla Avrupa hedeflerinden vazgeçemez.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!